ABD'den Türkiye'nin test ettiği S-400'lerle ilgili tehditvari sözler: Ciddi sonuçları olacak - Son Dakika
Dünya

ABD'den Türkiye'nin test ettiği S-400'lerle ilgili tehditvari sözler: Ciddi sonuçları olacak

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini bugün Sinop'ta test etmesine ABD'den tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan tehdit gibi açıklamada, "Türkiye sistemi harekete geçirirse, güvenlik ilişkimizde çok ciddi sonuçları olacak" ifadesi kullanıldı.

16.10.2020 20:44  Güncelleme: 21:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye hava savunma sistemini güçlendirmek için 2017'de Rusya ile imzaladığı 2 milyar 500 milyon dolarlık S-400 anlaşması kapsamında S-400'ler geçen yıl Türkiye'ye teslim edildi. Uzun süre bekletilen S-400'ler yaklaşık üç hafta önce test atışları için Sinop'a sevk edilmişti. Bugün füze atış testleri yapılan S-400'lerle ilgili ABD'den tehditvari bir açıklama geldi.

"SERT ŞEKİLDE KINAYACAĞIZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, S-400 gibi Rus askeri sistemlerinin satın alınmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. Açıklamada, Türkiye ile güvenlik ilişkileri açısından S-400 hava savunma sisteminin kullanılmasının "potansiyel ciddi sonuçları" olacağı uyarısında bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus'un yaptığı açıklamada, "S-400 sisteminin test edildiği doğrulanırsa Türkiye'yi, NATO müttefiki ve ABD'nin stratejik ortağı olarak sorumluluklarına aykırı davranması nedeniyle sert bir şekilde kınayacağız" denildi.

S-400'LER BUGÜN SİNOP'TA TEST EDİLDİ

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemini bugün Karadeniz'de test etmişti. Sinop'ta çekilen bir videoda füze ateşlendikten sonra gökyüzünde dumanların görüldüğünü duyurdu.

YAPTIRIM KARARI TRUMP'IN MASASINDA

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın almasına karşı çıkan Amerika Birleşik Devletleri, bu sistemin NATO sistemleriyle uygun olmadığını gerekçe göstererek Ankara'yı daha önce de pek çok kez uyarmıştı.

Türkiye'nin S-400'lerden vazgeçmemesi üzerine ABD, Türkiye'yi F-35 savaş uçakları programından çıkarmış ve Türkiye'yi S-400'leri aktive etmesi durumunda yaptırımlarla tehdit etmişti. Senato'da kabul edilen yaptırım kararı, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasını bekliyor.

Türkiye'nin Sinop'ta test ettiği S-400'lerin füze atış anlarından görüntüler:

ABD'den Türkiye'nin test ettiği S-400'lerle ilgili tehdit gibi sözler: Ciddi sonuçları olacak
ABD'den Türkiye'nin test ettiği S-400'lerle ilgili tehdit gibi sözler: Ciddi sonuçları olacak
ABD'den Türkiye'nin test ettiği S-400'lerle ilgili tehdit gibi sözler: Ciddi sonuçları olacak

NE OLMUŞTU?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 15 Ocak tarihindeki TSK'nın Rus yapımı S-400 sistemlerini göreve hazır hale getirmek için çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti. Türkiye ve Rusya Eylül 2017 tarihinde 2.5 milyar dolar tutarında S-400 tedarik anlaşması imzalamıştı. İlk parti teslimatları Haziran 2019 tarihinde havadan nakliyat yoluyla gerçekleştirilmişti.

S-400 GERGİNLİĞİ TÜRKİYE-ABD ARASINDAKİ TANSİYONU YÜKSELTMİŞTİ

Geçen yıl başta ABD ve AB ülkelerinin tepkisini çeken Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin alınması sonrasında Ankara- Washington hattında tansiyon yükselmiş ve ABD, Türkiye'yi F-35 savaş jeti programından çıkarmıştı. Fakat ABD, Türkiye'nin 2020'ye kadar F-35 parçası üretmeye devam edeceğini de duyurmuştu. ABD o dönemde Türkiye'nin Rus yapımı S-400'leri kurması durumunda yaptırım uygulanabileceğini de dile getirmişti.

S-400'ÜN ÖZELLİKLERİ

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

ABD\'den Türkiye\'nin test ettiği S-400\'lerle ilgili tehditvari sözler: Ciddi sonuçları olacak

Son Dakika Dünya ABD'den Türkiye'nin test ettiği S-400'lerle ilgili tehditvari sözler: Ciddi sonuçları olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (48)

  • paşaa44: nerde o kutusundan bile çıkaramazlar diyen vatan düşmanı chp lilerrrr 40 10 Yanıtla
  • tuba: amerıka havlıyorsa turkıye dogru yoldadır herseye ragmen. 47 1 Yanıtla
  • Bak sen..: Ne olduğu belirsiz amerika.. senden korkan senin gibi olsun.. yahudi ve ermeni uşakları.. Türk savaşmak isterse, şeytanı cehennemde esir alır.. 41 2 Yanıtla Bakıyoz : Yersiz ve zamansız gururlarınız yüzünden döviz ne hale geldi getirtin yeri ve zamanı var 0 0
  • yakup: la bi boş yapmayın zaten yeterince saldırı yapıyorsunuz biz bunları aktif etmiyoruzda ondan mı ekonomomize saldırıyorsunuz.dolar gürcistan da 3 tl bizde 8 oldu. 39 1 Yanıtla Tekin: Nasıl 0 0
  • BayX: Hazırlanın dolar yükselecek! 13 21 Yanıtla
  • cesur adam: hani biz bir fişi bile takamayacak durumdaydık hani biz depoda curütmek için alın mışdı meral hanımın sözü bu halk tivide konuşan kişi vardı lanlu lunlu ne oldu denedik demi adamsan denenirse özür dilicam dedin özürdile adamsan dile özürünü birde kaldın bagra bagra konuşdun ulan diye bize denetdirmezler amarika sen amarikanın olmuşsun uşagı sen hiç bir zaman hedefine ulaşamıcan adama o lafları agzına tıkarlar adam ol özürdile 29 4 Yanıtla
  • 34: şaşırdık mı hayır hangi ülke düşmanının güçlü olmasını ister ki ? 31 0 Yanıtla
  • kayserili: Massallah, Turkiye artik eski Turkiye degil,bunu herkez kafasina soksun.Icerdekiler ve disaridakiler... 24 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement