ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns Kazakistan'da - Son Dakika
Güncel

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns Kazakistan'da

Burns, Putin'in Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçılara yaptığı referandumu erteleme çağrısını değerlendirdi ''Göreceğiz.

08.05.2014 17:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Moskova yanlısı ayrılıkçılara yaptığı referandumu erteleme çağrısına ilişkin olarak, "Göreceğiz. Ukrayna krizinde gelinen durumu azaltacak herhangi bir sahici adımı sıcak karşılıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile görüşmesinden sonra basın toplantısı düzenledi.

Burns, Ukrayna krizinde Rusya ile karşı karşıya gelme peşinde olmadıklarını, yüzyıllardan beri kültürel, ekonomik ve sosyal bağları olan Ukrayna ile Rusya'nın sağlıklı bir ilişki kurmasının iki ülkenin çıkarına olduğunu söyledi. Aynı durumun Rusya'nın diğer komşuları için de geçerli olduğunu söyleyen Burns, Rusya tehlikeli ve sorumsuzca devam ettiği müddetçe kendilerinin de uluslararası ortakları ile Moskova'ya karşı baskı yapacaklarını söyledi.

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova yanlısı ayrılıkçılara yaptığı referandumu erteleme çağrısı Ukrayna krizinin çözümüne sahici bir adım olabilir mi" sorusuna Burns, "Bunun kısa yanıtı, 'göreceğiz'. Ukrayna krizinde gelinen durumu azaltacak herhangi bir sahici adımı sıcak karşılıyoruz. Ukrayna'lılara kendi gelecekleri için kendi tercihleri yapmalarının nasıl mümkün olacağını konusunda yardım etmeye çalışıyoruz" diye yanıt verdi.

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı silahlı gruplar, Kiev yönetimini tanımadıklarını belirtiyor ve bölgede federal bir yapı kurulması için referandum yapılmasını istiyor. Kiev yönetiminin karşı çıktığı referandum hakkında dün açıklama yapan Putin, Ukrayna'nın doğu vilayetlerinden Lugansk ve Donetsk'te yaşayan Rusya yanlılarına "diyaloğun başlatılması için gereken şartların oluşturulması adına" 11 Mayıs'ta planlanan referandumun daha ileri tarihe alınması çağrısında bulunmuştu.

Kazakistan ziyareti -

William Burns'ün Kazakistan temaslarında öncelikle Ukrayna krizi ve Afganistan'da devam eden geçiş dönemi konularının  yanı sıra güvenlik, ticaret, adli sistem ve eğitim sektöründe işbirliği imkanlarının ele alındığı bildirildi. Görüşmelerde ABD ve Kazakistan'ın geçiş döneminde olan Afganistan için birlikte çalışma yolunda atacağı yeni adımların konuşulduğu, ABD tarafının Orta Asya üzerinden Afganistan'a ikmal yapılmasını sağlayan Kuzey Dağıtım Ağı'nı canlandırma çabalarını desteklediklerini vurguladığı kaydedildi.

Görüşmelerde ayrıca kendi uluslararası yardım kuruluşunu kurmaya çalışan Kazakistan'ın bu ve buna benzer çabalarının ABD'yi Afganistan özelinde daha yakın çalışma konusunda memnun ettiği ifade edildi. Ziyaretin diğer önemli konusuysa ABD tarafından desteklenen Kazakistan'ın Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyeliği için yürüttüğü müzakereler oldu. - Astana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns Kazakistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.


Advertisement