ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu: (2) - Son Dakika
Güncel

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu: (2)

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu: (2)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili, ABD'nin ihtiyaç duyduğu zamanda Türkiye'nin yanında olduğunu belirterek "Bu dönemi atlatırken ve yeniden inşa sürecinde sonuna kadar sizinleyiz.

20.02.2023 12:59  Güncelleme: 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili, ABD'nin ihtiyaç duyduğu zamanda Türkiye'nin yanında olduğunu belirterek "Bu dönemi atlatırken ve yeniden inşa sürecinde sonuna kadar sizinleyiz." dedi.

Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'yi ziyaret etmek için önemli bir dönemde olunduğunun altını çizen Blinken, "Başkan (Joe) Biden ve Amerikan halkından size bir mesaj getirdim. ABD ihtiyaç duyduğunuz zamanda sizinle. Bu dönemi atlatırken ve yeniden inşa sürecinde sonuna kadar sizinleyiz." ifadesini kullandı.

Blinken, dün ziyaretinin ilk aşamasında, depremde yaşanan yıkımı kendi gözleriyle gördüğünü belirterek sayısız binanın, sokağın gördüğü hasarı ya da uğradığı yıkımı kelimelere dökmenin zor olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Biden'ın ilk depremin hemen ardından kurtarma ve yardım ekiplerine talimat verdiğini vurgulayan Biden, ekiplerin yanı sıra yaklaşık 8 ton yardımı Türkiye'ye sevk ettiklerini aktardı.

Blinken, ABD'nin bugüne kadar Türkiye'ye toplam 185 milyon dolarlık yardım duyurduğunu anımsatarak " Washington'daki Türkiye Büyükelçiliğini ziyaret ettiğimde, kapının önünde o kadar çok koli birikmişti ki içeri zor girdim. Şimdi Türkiye'nin önünde evsiz kalanlara yardım etmek ve yeniden inşa için uzun bir yol var. BM Genel Sekreteri (Antonio Guterres) uzun dönemli yardımlar için 1 milyar dolar çağrısında bulundu. Tıpkı müttefik ve ortakların birbirinin zor zamanında yaptığı gibi biz de destek sözümüzü veriyoruz." diye konuştu.

" Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına verdiğimiz yanıtta Türkiye yanımızdaydı"

Türkiye ve ABD'nin ortak güvenlik endişelerinde de birlikte hareket ettiğini vurgulayan Blinken, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına verdiğimiz yanıtta Türkiye yanımızdaydı. Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği destek sesi çok kritikti. Bu diplomatik liderliktir. Sayın Bakan'ın (Çavuşoğlu) BM Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki kişisel rolü, dünyadaki insanlara özellikle de düşük gelirli ülkelerdeki insanlara gıdanın ulaştırılması için çok önemliydi." değerlendirmesinde bulundu.

Blinken, Türkiye'nin Ukrayna savaşındaki insani ve ekonomik yardımlarından da övgüyle söz ederek "ABD, NATO ittifakının uzun süreli ve aktif bir üyesi olarak Türkiye'nin katkılarına çok önem veriyor. Birlikte çalışmayı sürdüreceğiz ve ilişkilerimizi büyüteceğiz. Buna İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreci de dahil." dedi.

Türkiye ve ABD'nin küresel terör ile mücadelede de ortaklık yaptığını belirten Blinken, "Türkiye'nin Yunanistan, Ermenistan ve İsrail ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik pozitif adımlarından da memnuniyet duyuyoruz. Bu ülkelerin insanları depremin ardından enkazlarda omuz omuza çalışıyor. Aynı zamanda yakın savunma ortaklığımızı da sürdürmeye kararlıyız. Türkiye, NATO ittifakında güçlü bir hava gücü olmayı sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Blinken, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi için de adımlar atacaklarını kaydederek yenilenebilir enerji alanında da işbirliklerini geliştireceklerini vurguladı.

Türkiye ve ABD'nin demokrasi, temel evrensel özgürlüklere saygı ve insan hakları üzerine kurulu bir ilişkisi olduğuna işaret eden Blinken, "Türkiye ile her konuda aynı fikirde değiliz ancak iyi dostların ya da ortakların yaptığı gibi zorluklarda bir aradayız. Çünkü birbirimizle doğrudan ve açık şekilde konuşabiliyoruz." diye konuştu.

Türkiye'ye F-16 satışı

Blinken, Türkiye'nin F-16 modernizasyonu ve satın alımıyla ilgili de "Bu konuda Türkiye'yi destekliyoruz. Çünkü bir NATO müttefiki olarak bunun gerçekleşmesi bizim ulusal çıkarlarımızın lehinedir." dedi.

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik sürecini de değerlendiren Blinken, "Finlandiya ve İsveç'in üyelik süreci ikili bir mesele değil. Bu üyeliğin bir an önce olmasını destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Hem İsveç hem de Finlandiya'nın, Türkiye'ye yaptığı taahhütler konusunda "somut adımlar" attığını söyleyen Blinken, "Bu iki ülkenin yakın zamanda NATO'ya gireceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Türkiye ve Suriye'ye destek mesajı

Türkiye'deki depremlerden etkilenen Suriye'ye de gerekli yardımların ulaştırılmasının önemine işaret eden Blinken, "Suriye ve Türkiye'deki insanların bu korkunç depremlerin etkileriyle mücadelesine güçlü destek veriyoruz." ifadesini kullandı.

İran'ın, uranyumu yüzde 84 saflıkta zenginleştirdiğine dair haberlere ilişkin soruya Blinken, "Bu haberleri gördük. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının yanı sıra Avrupalı ortaklarımızla yakın temas halindeyiz. Daha çok bilgi almak için çalışıyoruz." yanıtını verdi.

Bugün Anıtkabir'i de ziyaret edeceğini ve Washington anıtında da Sultan Abdülmecid'in tuğrasının bulunduğunu belirten Blinken, bu tuğranın oraya konduğu günden bu yana iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için önemli adımlar atıldığını vurguladı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.


Advertisement