ABD ile Bağdat Arasındaki Kriz Büyüyor! İbadi, Tillerson'un Gönderin Dediği Milislere Sahip Çıktı - Son Dakika
Güncel

ABD ile Bağdat Arasındaki Kriz Büyüyor! İbadi, Tillerson'un Gönderin Dediği Milislere Sahip Çıktı

Irak yönetimine "Haşdi Şabi militanlarını kovun" dedikten sonra Bağdat'a giden ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Irak Başbakanı İbadi'nin "onlar bizim resmi kurumumuz" cevabıyla buz kesti.

23.10.2017 23:29  Güncelleme: 00:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haşdi Şabi üzerinden Irak Başbakanı İbadi ile söz düellosuna giren ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Bağdat'ta gitti.

Haşdi Şabi için "Irak topraklarını terk etsin" diyen, bunun üzerine Irak Başbakanı İbadi'den "İç işlerimize karışma" cevabı alan ve bizzat "ayar vermek için bugün Irak'a giden Tillerson, bu kez de "Haşdi Şabi Irak'ın resmi kurumudur" cevabıyla şok yaşadı.

"DİYALOĞU DESTEKLİYORUZ"

Irak Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bağdat'a gelen Tillerson, Başbakan Haydar el-İbadi ile görüştü.

Görüşmede Irak'ın birliğine önem verdiklerini aktaran Tillerson, anayasaya bağlılığı ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile çatışmadan uzak diyaloğu desteklediklerini ifade etti.

"KÜRTLER IRAK'IN DEĞERLİ VATANDAŞLARIDIR"

Irak Başbakanı İbadi de önceliklerinin terörle mücadele olduğunu dile getirdi. Kerkük'te yapılanları devletin egemenliğini ve kontrolünü sağlamak olarak nitelendiren İbadi, "Hiçbir bileşenle savaşa girmek istemiyoruz. Kerkük'e 'Kürt vatandaşlarının Irak'ın değerli vatandaşları oldukları' mesajını ilettik." dedi.

"HAŞDİ ŞABİ IRAK'IN RESMİ KURUMU"

Haşdi Şabi ile ilgili ise İbadi, bu güçlerin "Iraklı savaşçılar" olarak terörle mücadeleye katılıp ülkeyi savunduklarını ve bu uğurda kayıp verdiklerini söyledi. İbadi, "Haşdi Şabi, Irak'ın resmi devlet kurumlarından biridir. Anayasa devlet dışında hiçbir silahlı gücün bulunmasına izin vermiyor. Haşdi Şabi savaşçılarını bölge ve ülkenin umudu olmaları için teşvik etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

ABD, HAŞDİ ŞABİ'NİN ÇIKMASINI İSTEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un dün Suudi Arabistan'da yaptığı "İran destekli Haşdi Şabi güçlerinin Irak'tan çıkmaları gerektiği" yönündeki açıklamalar Bağdat yönetiminin tepkisini çekmişti.

Tillerson'un sözleri üzerine Irak Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Haşdi Şabi saflarında mücadele veren savaşçılar, ülkeleri ve halkını savunmak için canlarını feda eden vatansever Iraklılardır. Meclisin çıkardığı kanunlara göre Irak komutası altındadır." ifadeleri kullanılmıştı.

ABD ile Bağdat Arasındaki Kriz Büyüyor! İbadi, Tillerson\'un Gönderin Dediği Milislere Sahip Çıktı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD ile Bağdat Arasındaki Kriz Büyüyor! İbadi, Tillerson'un Gönderin Dediği Milislere Sahip Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement