Abd Dışişleri Eski Müsteşarı Burns: "Türkiye, Yükselen Güç" - Son Dakika
Dünya

Abd Dışişleri Eski Müsteşarı Burns: "Türkiye, Yükselen Güç"

ABD Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı Nicholas Burns, Başbakan Erdoğan'ın gerçekleştirdiği "En önemli şeyin, İslam'a, ülkesindeki siyasi ve sosyal yaşamda daha büyük rol vermekten ibaret olduğunu" belirtirken "Bu adam, gerçek bir dehayla,"...

02.05.2012 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı Nicholas Burns, Başbakan Erdoğan'ın gerçekleştirdiği "En önemli şeyin, İslam'a, ülkesindeki siyasi ve sosyal yaşamda daha büyük rol vermekten ibaret olduğunu" belirtirken "Bu adam, gerçek bir dehayla, tarihi bir laik muhalefeti ve silahlı kuvvetler liderlerinin komplolarını karşısına alarak Türk gemisini yeni bir tarihi istasyona götürebildi" ifadelerini kullandı ABD Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarı Nicholas Burns, Türkiye'nin uluslararası alanda yükselen güç olduğunu belirtirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı övdü.

Katar'da yayımlanan El Şrak gazetesinin haberine göre, Nicolas Burns, Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından Türkiye'nin önemini kaybedeceği yönündeki tahminlerin gerçekten tamamen uzak olduğunun kanıtlandığını belirterek, "Türkiye'nin rolü sadece Orta Doğu'da değil, Avrupa'da da büyüdü. Öyle ki Türkiye şu an Avrupa'da yükselen güç ve bununla birlikte dünyadaki en nüfuzlu İslam ülkesidir" dedi.

Nicholas Burns, ABHaber tarafından yansıtılan değerlendirmelerinde, 2008 yılının güz aylarında başlayan mali krizden sonra, istisnasız bütün Avrupa ülkelerinin askeri ve ekonomik gücü gerilerken Türkiye'nin gücü arttığını belirterek "Türkiye'nin ekonomisi, dünyada en hızlı büyüyen ekonomilerden biri. Üstelik Türkiye'nin Orta Doğu'daki nüfuzu, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelere geleneksel bir şekilde bağlı olan ülkelerin nüfuzunu aştı" görüşünü de dile getirdi.

-"ERDOĞAN'IN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ EN ÖNEMLİ ŞEY"-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği en önemli şeyin, İslam'a, ülkesindeki siyasi ve sosyal yaşamda daha büyük rol vermekten ibaret olduğunu belirten Burns, "Bu adam, gerçek bir dehayla, tarihi bir laik muhalefeti ve silahlı kuvvetler liderlerinin komplolarını karşısına alarak Türk gemisini yeni bir tarihi istasyona götürebildi" dedikten sonra şöyle devam etti:

"Daha sonra Erdoğan, tarafsız arabulucu konumundan asıl taraf konumuna geçti. Ankara, İsrail ile Suriye gibi bazı Arap ülkeleri arasında arabulucu rolünü üstlenirken Erdoğan ülkesini başka bir konuma taşıdı. Bu konum, açık ve belirli tutumları benimseyen bağımsız oyuncu konumudur. Nitekim İsrail'e karşı farklı politika benimsedi ve Batı'nın güçlü baskılarına rağmen bundan geri adım atmadı. Daha sonra Esad'ın halkına karşı yaptığı ihlallere yönelik açık bir tutum benimsedi. Libya'daki devrimi destekledi. Bütün bunlar, Ankara'nın daha önce benimsemeye özen gösterdiği temkinli ve tarafsız rolden tam bir vazgeçme mahiyetindeydi."

-OBAMA'NIN ERDOĞAN İLE ÖZEL İLİŞKİSİNE DESTEK-

Diplomatik hayatının uzun bir bölümünü, George Bush yönetimindeki ABD Dışişleri Bakanlığında geçiren Burns, ABD Başkanı Barack Obama'yı övdü ve şunları söyledi:

"Başkan Obama, Erdoğan ile olan özel ilişkisinden vazgeçmesi için büyük baskılarla karşı karşıya kaldı ancak Obama bunu reddetti. Bu baskıların nedeni, Erdoğan'ın İsrail'e karşı düşmanca tavırlar sergilemesi ve Pentagon'un Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki en yakın müttefiklerini hapse atmasıydı. Günümüzde Obama, gereğinden fazla Erdoğan'a güvendiği söylentilerinden dolayı çok eleştiriliyor. Zira eleştirenlere göre Türkiye Başbakanı'nın politikaları bugünlerde, her zaman başarılı olmadığını gösteriyor. Bu belki doğru olabilir. Ancak uluslararası dengeler, hızlı bir şekilde değişiyor. ABD'nin müttefiklerine bir emir verip onların derhal bu emri yerine getirmeleri artık mümkün değil. Obama'nın tutumunun, Orta Doğu'da halihazırda var olan durumlar nedeniyle en zekice tutum olduğunu düşünüyorum." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Abd Dışişleri Eski Müsteşarı Burns: 'Türkiye, Yükselen Güç' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement