Abd, Kuzey Kore'nin Nükleer Silahlardan Vazgeçeceği Konusunda Umutsuz - Son Dakika
Güncel

Abd, Kuzey Kore'nin Nükleer Silahlardan Vazgeçeceği Konusunda Umutsuz

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, ABD'nin Kuzey Kore'yi nükleer silahsızlanmaya ikna etme çabasının "umutsuz bir girişim" olduğunu söyledi.

26.10.2016 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, ABD'nin Kuzey Kore'yi nükleer silahsızlanmaya ikna etme çabasının "umutsuz bir girişim" olduğunu söyledi.

New York'ta bir düşünce kuruluşunun düzenlediği konferansta konuşan Clapper, ABD'nin Pyongyang yönetimini nükleer silahsızlanmaya ikna etmek yerine, Kuzey Kore'nin bu yöndeki kapasitesini sınırlamaya çalışmasının en iyi çözüm olacağını belirtti.

Clapper, Kuzey Kore'nin kendisini kuşatma altında hissettiğini ve "paranoyak" bir tutum içinde olduğunu belirterek, bu nedenle nükleer programından vazgeçmesini beklemenin umutsuz bir girişim olacağını ifade etti.

Pyongyang'ın henüz uluslararası bir balistik füze olan KN-08'i deneme aşamasında olduğunu belirten Clapper, öte yandan Kuzey Kore'nin, Alaska ve Hawaii dahil Amerika'nın bazı bölgelerine ulaşabilecek füze fırlatma kapasitesine sahip olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise ABD'nin, geçmişte Kuzey Kore ile yürütülen altılı görüşmelerde varılan "insani yardımlara karşılık silahsızlanma" anlaşmasının sürdürülmesinden yana olduğunu belirtti.

ABD'nin, Kore yarımadasında kanıtlanabilir nükleer silahsızlanma görmeyi arzuladığını vurgulayan Kirby, "Altılı görüşme sürecine tekrar dönmek istiyoruz. Bunun için de Kuzey'den, şu ana kadar göstermedikleri isteği ve iyi niyeti görmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Kuzey Kore'nin 2006 yılı ekim ayında yaptığı ilk nükleer denemesinden sonra Birleşmiş Milletler, Pyongyang yönetimine karşı askeri ve ekonomik yaptırımlar uygulanması kararı almıştı.

Yaklaşık bir yıl süren görüşmelerin ardından taraflar arasında anlaşma sağlanmış ve Pyongyang, insani yardım ve diplomatik tavizler karşılığında Yongbyon'daki ana nükleer reaktörü kapatmayı kabul etmişti.

Ancak Kuzey Kore'nin daha sonra ABD, Güney Kore, Japonya, Çin ve Rusya'yı yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlaması üzerine anlaşma askıya alınmıştı.

Kuzey Kore, Ekim 2006'daki denemenin ardından Mayıs 2009, Şubat 2013 ve Ocak 2016'da nükleer denemeler yapmıştı.

Kuzey Kore, 9 Eylül'de 5. nükleer denemesini yapmış, bunun üzerine Güney Kore ve ABD'li yetkililer Kuzey'e daha fazla yaptırım uygulanacağını duyurmuştu. Güney Kore ordusu bunun, Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler, nükleer silah geliştirme programına sahip Pyongyang yönetimine herhangi balistik füze teknolojisini kullanmayı yasaklamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Abd, Kuzey Kore'nin Nükleer Silahlardan Vazgeçeceği Konusunda Umutsuz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement