ABD'li ilaç şirketlerinden afyon davasında reddihakim talebi - Son Dakika
Güncel

ABD'li ilaç şirketlerinden afyon davasında reddihakim talebi

ABD\'li ilaç şirketlerinden afyon davasında reddihakim talebi

ABD'de bağımlılık yaratan ve binlerce kişinin ölümüne yol açan afyon katkılı reçeteli ilaçlarla ilgili davada ilaç şirketleri davaya bakan Yargıç Dan Polster hakkında reddihakim talebinde bulundu.

16.09.2019 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de bağımlılık yaratan ve binlerce kişinin ölümüne yol açan afyon katkılı reçeteli ilaçlarla ilgili davada ilaç şirketleri davaya bakan Yargıç Dan Polster hakkında reddihakim talebinde bulundu.

İlaç şirketleri AmerisourceBergen, Cardinal, McKesson, Henry Schein, eczane zincileri CVS, Rite Aid ve Walgreens ile perakende zinciri Wallmart olmak üzere 8 davalı şirket, Cleveland'daki Federal Bölge Mahkemesine yaptıkları başvuruda, Yargıç Polster'ın, davacı yerel yönetimlerle şirketler arasındaki adli uzlaşma süreçlerinde "takındığı taraflı tutum nedeniyle" 21 Ekim'de görülmeye başlanacak davadan azledilmesi gerektiğini savundu.

Başvuru dilekçesinde, Ohio eyaletine bağlı Summit, Akron, Cuyahoga ve Cleveland kent yönetimlerinin afyon katkılı reçeteli ilaçlara bağımlılık nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlar adına açtıkları birleştirilmiş kamu davasında, şirketlerin adli uzlaşma yoluna gitmeye ve yerel yönetimlere tazminat ödemeye zorlandığı ileri sürüldü.

Dilekçede, Yargıç Polster'ın adli uzlaşma görüşmeleri sırasında medyaya verdiği mülakatlarda ve kamuya açık toplantılarda, "afyon katkılı ilaçların yol açtığı kriz nedeniyle yerel yönetimlere destek olunması gerektiğini" vurguladığı, bunun "yargıcın taraflı ve ön yargılı tutumunun kanıtı olduğu" iddia edildi.

Yargıç Polster'ın adli uzlaşma sürecinde krizin sorumluluğunu doğrudan şirketlere yükleyen tavır izlediği ileri sürülen dilekçede, "Bir bütün olarak ve objektif biçimde değerlendirildiğinde kayıtlar reddihakimin gerekli olduğunu göstermektedir." ifadesi kullanıldı.

Konu hakkındaki federal dava 21 Ekim'de Cleveland'da görülmeye başlanacak. Davada verilecek kararın, ülkenin başka bölgelerinde binlerce yerel yönetimin şirketler aleyhine açtığı diğer davalara emsal teşkil edeceği öngörülüyor.

Öte yandan Cleveland ve başka yerlerde açılan davalarda, çok sayıda ilaç üreticisi adli uzlaşma yoluna gitmişti. Oklahoma eyaletiyle varılan adli uzlaşma anlaşmalarında Johnson and Johnson firması 572 milyon dolar, Purdue Pharma şirketi de 270 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti. İngiliz afyon üreticisi Mallinckrodt, Ohio eyaletindeli Cuyahoga ve Summit kent yönetimlerine 30 milyon dolar tazminat ödemeyi taahhüt etmişti.

Söz konusu tartışmalı ilaçların en yaygınlarından "OxyContin" adlı afyon katkılı ağrı kesiciyi üreten Sackler ailesine ait Purdue Pharma şirketi, ülke genelinde 27 eyaletin başsavcılarıyla vardığı adli uzlaşma anlaşmasında eyalet yönetimlerine toplamda 12 milyar doları bulacağı tahmin edilen miktarda tazminat ödemeyi kabul etmişti. 20 eyalet ise şirketin önerisini reddetmişti.

Şirket kapsamlı adli uzlaşma anlaşması kapsamında kaynaklarının tamamının tazminat ödemelerinde kullanılabilmesi için iflas başvurusunda bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'li ilaç şirketlerinden afyon davasında reddihakim talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement