ABD'li Senatör Courtney: "AUKUS anlaşması Avustralya'nın egemenliğine halel getirmeyecek" - Son Dakika
Güncel

ABD'li Senatör Courtney: "AUKUS anlaşması Avustralya'nın egemenliğine halel getirmeyecek"

ABD\'li Senatör Courtney: "AUKUS anlaşması Avustralya\'nın egemenliğine halel getirmeyecek"

ABD'li Senatör Joe Courtney, AUKUS anlaşması kapsamında nükleer denizaltıların satışında, Avustralya'nın egemenliğine "hiçbir şekilde" halel getirilmeyeceğini söyledi.

10.03.2023 16:01  Güncelleme: 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'li Senatör Joe Courtney, AUKUS anlaşması kapsamında nükleer denizaltıların satışında, Avustralya'nın egemenliğine "hiçbir şekilde" halel getirilmeyeceğini söyledi.

Sky News'a konuşan Courtney, ABD, İngiltere ve Avustralya liderlerinin gelecek hafta yapacağı görüşmede nükleer denizaltı satış planının açıklanacağını belirtti.,

Avustralya Deniz Kuvvetlerinin, denizaltıları bağımsızca kullanabilmesi konusunda gerekli eğitimleri almasının büyük önem arz ettiğini söyleyen Courtney, "Bu AUKUS anlaşmasının temel ilkelerinden bir tanesi, hepimizin egemen ülkeler olduğumuzu kabul etmektir." değerlendirmesinde bulundu.

Courtney, "Biz çok iyi müttefikleriz. Ancak Avustralya'ya ait nükleer denizaltıların yönetim ve kontrolü, ABD'li görevliler veya ortak personel ve komutanın uhdesinde olmayacak." dedi.

Avustralya ile birçok alanda işbirliği yapılacağını kaydeden Courtney, "Ancak hiçbir şekilde Avustralya ordusunun egemenliğine halel getirmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Courtney, Avustralya'nın nükleer denizaltılara sahip olma kararının "sağduyu" gereği olduğunu aktararak bu adımın "Çin'i kızdıracağı" ve "ülkeyi hedef haline getireceği" eleştirilerine katılmadığını söyledi.

Avustralya'nın, halihazırda kullanımda olan denizaltıların envanterinden çıkarmasıyla yeni nükleer denizaltılara sahip olacağı zaman arasındaki sürenin ülke için risk oluşturabileceğine dikkati çeken Courtney, "Ancak amacımız, bu süreyi mümkün olduğunca kısaltacak bir plan üzerinde çalışmak." dedi.

Courtney, bu süre zarfında riski azaltmanın bir yolunun, ABD denizaltılarının Avustralya'daki mevcudiyetini sağlamak olduğunu dile getirerek "Sanırım bu konu, gelecek hafta yapılacak açıklamaların bir parçası olacak." ifadesini kullandı.

Courtney, AUKUS Çalışma Grubu'nun eşbaşkanlık görevini yürütüyor.

AUKUS anlaşması

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzalamıştı.

Üç ülkenin isimlerinin İngilizcedeki kısaltmasından oluşan "AUKUS" adlı güvenlik anlaşması uyarınca Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalışan denizaltı inşa edilecek.

Anlaşma uyarınca, Avustralya'nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik'te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf olan ülkelerin ortak değerleri ile çıkarlarının korunmasına katkı sunmak için kullanılacak.

Hint-Pasifik bölgesinde, Çin'in büyüyen askeri varlığına karşı yapıldığı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, "anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağı" eleştirisinde bulunmuştu.

AUKUS'un ardından Avusturalya, "nükleer güce" ulaşmadan önce nükleer denizaltılara kavuşacak ilk ülke olarak kayıtlara geçecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'li Senatör Courtney: 'AUKUS anlaşması Avustralya'nın egemenliğine halel getirmeyecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement