ABD, Maduro'nun torunlarını Venezuela gıda yardım programında yolsuzluk yapmakla suçladı - Son Dakika
Dünya
BBC

ABD, Maduro'nun torunlarını Venezuela gıda yardım programında yolsuzluk yapmakla suçladı

ABD, Maduro\'nun torunlarını Venezuela gıda yardım programında yolsuzluk yapmakla suçladı

ABD, aralarında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun torunlarının da olduğu 10 kişiye, ülkeye yapılan acil gıda yardımlarında yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle yaptırım getirdi.

26.07.2019 17:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD, aralarında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun torunlarının da olduğu 10 kişiye, ülkeye yapılan acil gıda yardımlarında yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle yaptırım getirdi.

Amerikalı yetkililer bu "yolsuzluk şebekesini" yardım olarak verilecek gıdayı fahiş fiyattan almak ve yardımların sadece dörtte birini ülkeye ulaştırmakla suçladı.

Birleşmiş Milletler (BM), siyasi ve ekonomik sorunlarla boğuşan Venezuela'nın 30 milyonluk nüfusunun çeyreğinin insani yardıma muhtaç olduğunu söylüyor.

Yaptırımlar, Maduro'nun 3 torununu - Walter Jacob Gavidia Flores, Yosser Daniel Gavidia ve Yoswal Alexander Gavidia Flores - da hedef alıyor.

ABD Hazine Bakanlığı, Maduro'nun torunlarını, Kolombiyalı iş insanı Alex Nain Saab Moran ve onun iş ortağı Alvaro Pulido aracılığıyla acil gıda yardımı programından kar etmekle suçluyor.

Venezuela hükümeti 2016'da yoksullara gıda dağıtılması için bir program devreye soktu.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Venezuela hükümetinin gıda yardımı programını yürüten Saab ve iş ortağının yurt dışından gıdayı "kendileri için en karlı olacak fiyattan" aldıkları kaydediliyor.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Maduro'nun gözetiminde, Saab azımsanmayacak karlar elde etti ve program kapsamında sağlanması gereken gıdanın sadece çeyreğini ithal etti" denildi.

Açıklamada, Saab'ın "dünya çapındaki yolsuzluk faaliyetlerinden yüz milyonlarca dolar elde ettiği" ve ihaleleri alabilmek için Maduro'nun torunlarına rüşvet verdiği öne sürülüyor.

Maduro: Gıda yardım programı devam edecek


ABD, Maduro'nun torunlarını Venezuela gıda yardım programında yolsuzluk yapmakla suçladı



Yaptırımlara rağmen Maduro, yerel ikmal ve üretim komitesi (CLAP) adı verilen gıda programına devam edileceğini söyledi.

Maduro, devlet televizyonundan yayımlanan konuşmasında, "Emperyalistler, daha fazla yenilgiye hazırlıklı olun, çünkü Venezula'da CLAP devam edecek. Hiç kimse CLAP'i halktan alamaz" dedi.

Venezuela'daki üniversiteler tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2018 yılında programdan 16.3 milyon kişi yararlandı.

Venezuela'da Ocak ayında kendisini Geçici Devlet Başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaido, yaptırım kararı alınan kişileri kınadı, bu kişilerin "Venezuela halkının acılarından fayda sağlayarak zenginleştiklerini" söyledi.

Hazine Bakanlığı'nın yaptırımları, söz konusu 10 kişinin ABD'de finansal hizmetlere erişimine ve ticaret yapmasına engel getiriyor.

Hazine Bakanlığı, "paravan şirketler ağının" parçası olduklarını belirttiği 13 uluslararası firmaya da gıda programında yer aldıkları gerekçesiyle yaptırım getirdi.

Açıklamadan saatler sonra, Florida Güney Bölgesi Savcılığı Saab ve iş ortağı Pulido'yu 350 milyon doları Venezuela dışına çıkararak, ABD'de ya da ABD aracılığıyla yurt dışındaki başka hesaplarında aklamakla suçladı.

47 yaşındaki Saab ve 55 yaşındaki Pulido ABD'de 20 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Maduro'nun selefi Hugo Chavez'in devlet başkanı olduğu 2011 yılında yoksullara yönelik ev projesi için iki iş insanı ile anlaşmıştı.

Petrol zengini Venezuela'da halk, yıllardır devam eden siyasi ve ekonomik kriz nedeniyle gıda ve ilaca erişmekte zorluk çekiyor.

Guaido'yu Venezuela'nın meşru devlet başkanı olarak tanıyan 50'den fazla ülke arasında ABD de yer alıyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya ABD, Maduro'nun torunlarını Venezuela gıda yardım programında yolsuzluk yapmakla suçladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

BBC

Advertisement