ABD'nin 35 Rus Diplomatın Ülkeyi Terk Etmesini İstemesi - Son Dakika
Güncel

ABD'nin 35 Rus Diplomatın Ülkeyi Terk Etmesini İstemesi

ABD\'nin 35 Rus Diplomatın Ülkeyi Terk Etmesini İstemesi

ABD'nin 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemesi İngiltere'nin 1971'de 105 Rus diplomatla ilgili kararını akıllara getirdi.

30.12.2016 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemesi İngiltere'nin 1971'de 105 Rus diplomatla ilgili kararını akıllara getirdi.

ABD'nin Washington ve San Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemesi, İngiliz basınında İngiltere'nin Soğuk Savaş döneminde aldığı benzer bir kararla karşılaştırıldı.

İngiltere 24 Eylül 1971'de casus oldukları gerekçesiyle 90 Rus diplomatın ülkeyi terk etmesini istemiş, o gün itibariyle ülke dışında bulunan 15 Rus diplomatın da ülkeye yeniden girişini yasaklamıştı.

İngiliz istihbarat tarihine "Ayak Operasyonu" adıyla geçen olayda Rus diplomatlar İngiltere'de sabotaj eylemlerinin planlanmasına karışmakla suçlanmıştı.

Operasyonla, İngiltere'de mevcut 550 Rus diplomatın beşte biri ülke dışına çıkarılmıştı.

Soğuk Savaş döneminde o güne kadar yaşanan en büyük çaplı "karşı casusluk" operasyonunda, Rus diplomatlara İngiltere'yi terk etmeleri için 2 hafta süre tanınmıştı.

Operasyon, İngiltere'ye sığınan binbaşı rütbesindeki bir KGB ajanının verdiği bilgilere dayanılarak gerçekleştirilmişti.

Ayak Operasyonundan sonra İngiltere'deki Rus diplomatların sayısına sınırlama getirilmişti.

Rusya da İngiltere'nin kararına 18 İngiliz diplomatı sınır dışı ederek karşılık vermişti.

Büyükelçilikten ilginç mesaj

ABD'nin 35 Rus diplomatı sınır dışı etmek kararına en ilginç tepkilerden biri Rusya'nın Londra Büyükeliliğinden geldi.

Elçiliğin sosyal medya hesabından dün akşam paylaşılan bir mesajla ABD Başkanı Barack Obama'nın Rus diplomatlarla ilgili kararı "Soğuk Savaş dejavusu" diye nitelendirildi.

Bir ördek fotoğrafının da yer aldığı mesajda ABD'de görevden ayrılmak üzere olan yönetimler için kullanılan "topal ördek" tabirine gönderme yapılırken, "ABD halkı dahil herkes bu bahtsız yönetimin sona erdiğini görmek istiyor." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'nin 35 Rus Diplomatın Ülkeyi Terk Etmesini İstemesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 24 Bina Tahliye Edildi
    22:49 İstanbul Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 24 Bina Tahliye Edildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.


Advertisement