ABD'nin Hiawatha Teknesi Rahmi M. Koç Müzesi'nde - Son Dakika
Kültür Sanat

ABD'nin Hiawatha Teknesi Rahmi M. Koç Müzesi'nde

ABD\'nin Hiawatha Teknesi Rahmi M. Koç Müzesi\'nde

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu ile Rahmi M. Koç Müzesi, Hiawatha Teknesi’nin Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmesi için protokol imzaladı. Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye başlanan 1932 Model Hiawatha teknesi meraklılarını bekliyor.

29.07.2013 00:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1932 yılından beri boğaz tarihinin bir parçası olan Hiawatha teknesi ABD İstanbul Başkonsolosluğu’na yıllarca hizmet verdi. Tasarımcısı Walter J. McInnis olan 15 metre boyundaki tekne Amerikan demiryolu vagonlarının üreticisi American Car and Foundry (A.C.F) firması tarafından imal edilmiştir.

Teknenin müzeye geçişi için Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’un ve ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Scott Frederic Kilner’in katıldığı bir tören düzenlendi. İmza töreni sonrasında konuşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, “30 senedir bu tekneye sahip olmanın hayalini kuruyordum. Nihayet böyle bir fırsat ortaya çıktı. Müzemizin denizcilik koleksiyonuna eşsiz bir teknenin katılmış olmasından ve koleksiyonumuzu zenginleştirmesinden ötürü memnuniyet duyuyorum. ABD İstanbul Konsolosluğu’na sizlerin önünde bu katkı için bir kez daha Müzemiz adına teşekkür etmek isterim” dedi. Uzun yıllar İstanbul Boğazı’nda hizmet veren Hiawatha teknesinin özellikle deniz ve tarihe meraklı sanatseverlerden büyük ilgi göreceğine inandığını söyleyen Rahmi M. Koç, “Suya indirilmesinin üzerinden 80 yıldan fazla zaman geçmiş bu teknenin daha nice yıllar burada ziyaret edileceğini düşünmek mutluluk verici’’ diye konuştu. ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Kilner ise, “Hiawatha teknesi yıllardır Türkiye ile ABD arasındaki dostluğun canlı bir sembolü olmuştur. Rahmi Koç Müzesi’nin cömert desteği sayesinde böyle kalmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

Denizcilik koleksiyonu büyüyor

Rahmi M. Koç Müzesi’nin denizcilik koleksiyonu geçtiğimiz yıl sergilenmeye başlanan İngiliz yapımı 119 yaşındaki "Ysolt" isimli buharlı tekneden sonra Hiawatha teknesinin de katılımıyla eşsiz bir koleksiyon haline geldi. 1922 yılında American Car and Foundry şirketi tarafından Delaware’da üretilen Hiawatha, 1932 yılından bu yana Türkiye’de bulunuyor. İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin devamının somut bir sembolü olan Hiawatha’nın ilk kullanım amacı, ABD’den Türkiye’ye deniz yoluyla gelen misafirleri karşılamak oldu. İlerleyen yıllarda tekne Türkiye’yi ziyaret eden çeşitli üst düzey ABD’li bürokratlara Boğaz turlarında evsahipliği yaptı. ABD’nin 32nci Başkanı Franklin Roosevelt’in eşi First Lady Eleanor Roosevelt de tekneyle Boğaz turuna çıkan üst düzey ABD’liler arasında yer alıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi’nde yerini alan Hiawatha teknesi, eskisi gibi boğazda seyir yapacak ve zaman zaman müze misafirleri ile ABD Konsolosluğu misafirlerini gezdirecek.

Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'de Ulaşım, Endüstri ve İletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir. Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11.250 m2'lik kapalı alana sahiptir. Müze, 1991 yılında alınan Lengerhane Binasında kurulmuş; binanın restorasyonu Garanti Koza firması tarafından yapılmıştır. Aralık 1994'de açılan müzenin ilk bölümünün süratle büyümesi ile 1996 yılında Haliç'in kıyısında, Hasköy Tersanesi alınmıştır. 14 terk edilmiş bina ve tarihi kızak orijinaline sadık kalınarak restore edilmiş, müzenin ikinci kısmı Temmuz 2001'de açılmıştır. Müzenin koleksiyonu, gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilere ve uçaklara kadar uzanan binlerce objeyi içermektedir. Yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alanda ise Fenerbahçe Vapuru, Liman II buharlı römorkör, Kont Ostrorog teknesi, Tekel 15 takası, Hasköy-Sütlüce Demiryolu ve İstasyonu, Elmalı Barajı buharlı pompa motorları, B-24 uçak ‘Hadley’s Harem’, Turgut Alp Maçunası, Jet Provost T3A küçük yolcu uçağı, DC 3 yolcu uçağı, çift katlı otobüs double decker 1962 AEC Routemaster–Londra ve atlıkarınca ile çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat Restaurant’ta yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim - 31 Mart) 10.00-18.00 (1 Nisan - 30 Eylül) 10.00-20.00.

Müzeye giriş yetişkin için 12,5 TL, öğrenci için ise 6 TL’dır.

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat ABD'nin Hiawatha Teknesi Rahmi M. Koç Müzesi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.


Advertisement