ABD'nin İran'a Yönelik Yaptırım Kararı - Son Dakika
Politika

ABD'nin İran'a Yönelik Yaptırım Kararı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "ABD'deki Trump yönetimi siyaseten İsrail'in rehinesi haline dönüşmüştür.

06.08.2018 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "ABD'deki Trump yönetimi siyaseten İsrail'in rehinesi haline dönüşmüştür. Washington dünya politikalarını belirliyor, Washington'u da Tel Aviv. Trump bugün Yahudi lobisinin kuklası haline dönüşmüştür." dedi.

Yılmaz, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin İran'a yönelik yeniden yaptırım uygulamasının bugün başlayacağına dikkati çekerek, bu durumu doğru bulmadıklarını bildirdi.

Yaptırım kararının tek taraflı, uluslararası toplumun genel duruşuna aykırı ve kabul edilemez olduğunu belirten Yılmaz, şunları ifade etti:

"ABD'nin sürekli komşularımızı ve uluslararası toplumun aktörlerini tek taraflı yaptırım kararlarıyla cezalandırması, esasen uluslararası barış ve güvenliğe hizmet etmiyor. Şunu açıkça belirtmek gerekiyor; ABD'deki Trump yönetimi siyaseten İsrail'in rehinesi haline dönüşmüştür. Washington dünya politikalarını belirliyor, Washington'u da Tel Aviv. Trump bugün Yahudi lobisinin kuklası haline dönüşmüştür. Ortadoğu'da ABD'nin attığı adımlar, İsrail'in güvenliğini güçlendirmek ve ABD'nin çıkarlarını tahkim etmek amacını taşıyor."

Yılmaz, İran'ın çevrelenmesinin, ekonomik olarak zora sokulmasının, içeriden bir ayaklanmanın teşvik edilmesinin her şeyden önce bölge ülkelerinin istikrarını, güvenliğini etkileyeceğini söyledi.

Bu davranışın da küresel istikrara ve barışa katkı sağlamayacağını vurgulayan Yılmaz, bundan önce Rusya'ya Kuzey Kore'ye, İran'a ve diğer ülkelere uygulanan yaptırımların bir sonuç vermediğine, ABD'nin elini de güçlendirmediğine dikkati çekti.

Hükümetin bu yaptırım kararıyla ilgili çok ciddi tedbirler alması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yapılacak yaptırımların içeriğine bakıldığında Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyecek maddeler var. Özellikle İran'ın petrol ihracatını, dolayısıyla Türkiye'nin ithalatını etkileyecek. İran'da iş yapan firmalarımız, devletimiz etkilenecek. Biz tekrardan Zarrab, Halkbankası, Hakan Atilla, Zencani'lerin olmasını istemiyoruz. Hükümetin ciddi manada bu işlerin tedbirini alması önem ve öncelik taşıyor. Bu yaptırım kararı bir süre sonra Türkiye'yi ciddi manada etkileyecektir. ABD ne Suriye'de ne Irak'ta, ne Yemen'de, ne Suudi Arabistan'la ilişkilerde ne de İran'la olan ilişkilerde artık yapıcı bir aktör olmaktan çıkmış, adeta bölgede var olan bozuk düzeni de darmadağın edip istikrarsızlaştırmak için uğraşıyor. Bir süre sonra Trump'a da Yahudi cesaret ödülünün verilmesi bizim için sürpriz teşkil etmeyecektir."

Öztürk Yılmaz, ABD'nin İran'a yönelik yaptırım kararı doğrultusunda Hazine Bakanlığının, ihracat yapan birimlerin ciddi bir çalışma içerisine girmesini istedi.

- "Türkiye sınırı güvenli değil"

Öztürk Yılmaz, Suriye'nin İdlib bölgesindeki gelişmelere ilişkin de uyarılarda bulundu.

Yılmaz, ne kadar terörist, katil, cihatçı unsur varsa İdlib'de bulunduğunu, Suriye ordusunun Rusya ile birlikte İdlib'e saldırması halinde söz konusu unsurların kaçabileceği tek yerin Türkiye olduğunu belirtti.

Türkiye sınırının güvenli olmadığını iddia eden Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Suriye ordusunun Rusya ile İdlib'e saldırması halinde bu terör grupları Türkiye'ye kaçarsa güvenliğimiz allak bullak olur. Türkiye'nin ciddi manada bu gruplardan uzak durması gerekmektedir. Nusracılar ve diğer El Kaide bağlantılı grupların bölgede aktif olduğunu sağır sultan bile biliyor. Siz gerçeğin üstünü örtemezsiniz. Oraya yapılacak bir müdahalede sizin karşı koymanız terörü himaye ediyor görüntüsünü ortaya çıkaracaktır, bu yanlışa düşmemek gerekir. Türkiye ile ABD ilişkilerinin gerildiği bir ortam Suriye ve Rusya'nın adım atması için en uygun ortamdır, bunun da bilinmesi lazım."

Yılmaz, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. CHP'deki kurultay tartışmalarına ilişkin soru üzerine Yılmaz, gerekli açıklamanın parti genel merkezince yapılacağını bildirdi.

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal'ın, "CHP'nin ikiyüzlü siyaset yaptığı" yönündeki söylemlerine yönelik soruya ise Yılmaz, şu yanıtı verdi:

"Millete sabır tavsiye ederken kendilerinin hoyratça yaşaması ikiyüzlülük değil midir? Mısır'da, Mursi'den dolayı idama karşı çıkılırken Türkiye'de idam konusunun savunulması siyaseten ikiyüzlülük değil midir? FETÖ'ye bir kuruş yatıranlar içeride ama şu anda hesap vermesi gereken insanlar siyaseten bakan seviyesine ulaşmışlar. FETÖ ile görüşenler bakan olarak görevini devam ettiriyor. Mahir Ünal'ın bunlara da bir cevap vermesi lazım. Bence ikiyüzlülükler sayılacaksa AKP'nin ikiyüzlülüğü saymakla bitmez."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika ABD'nin İran'a Yönelik Yaptırım Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak
    01:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek. Ayrıca, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı'na da katılacak.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.


Advertisement