ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler

ÇANAKKALE/ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve MÜSİAD Bursa Şubesi, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki gösterdi.

07.12.2017 18:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE/ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve MÜSİAD Bursa Şubesi, ABD'nin Kudüs'ü " İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki gösterdi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, yazılı açıklamasında, Filistin'in, Osmanlı egemenliğinden koparılışından bu yana hiçbir uluslararası antlaşmada, İsrail'in kurulduğu 1948 yılından beri hiçbir Birleşmiş Milletler (BM) düzenlemesinde ve hiçbir uluslararası antlaşma ya da uzlaşmada Kudüs'ün, İsrail'in bir parçası ya da başkenti olarak yer almadığını hatırlattı.

BM'nin 1947 çözüm planında Kudüs'ün, uluslararası statüye sahip bir şehir olarak kabul edildiğini anlatan Acer, şunları kaydetti:

"1967 yılında İsrail, Kudüs'ün yarısını işgal etmiş ve diğer yarısını da kontrol altında tutmaya çalışmış ve bu işgalini halen devam ettirmektedir. ABD Başkanı'nın, ülkesinin bir parçası bile olmayan Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanıması kararı, her şeyden önce hukuk kurallarını hiçe sayan, gayri meşru bir karardır ve yok hükmündedir. Öte yandan, bu karar yeni çatışmalara, yeniden çok sayıda masum insanın ölümüne ya da yaralanmasına ve yeni zulümlere neden olacak bir kapı açmaktadır. Bu yönüyle de insanoğlunun en temel haklarından birisi olan yaşama hakkını ve barış içerisinde yaşama hakkını hiçe saymaktadır.

Uluslararası hukukun ve insanlığın temel değerlerini hiçe sayan bu kararı kınıyoruz ve Ortadoğu'da yeni zulümlere yol açmadan kaldırılmasını temenni ediyoruz."

Bursa

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses de Kudüs'ün Osmanlı himayesinden çıktığı günden itibaren Batı'nın politik manevralarına sahne olduğunu belirtti.

"Bu manevraların sonuncusu, ABD eliyle Kudüs'ün 'İsrail'in başkenti' ilan edilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır." diyen Gürses, işgalin 100. yılına denk gelen bu hamlenin, Ortadoğu'nun kaderi olarak sunulduğunu savundu.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Gürses, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Filistinli kardeşlerimiz bugün, hiçbir hukuki dayanağı olmayan, insanlık dışı muamelelere maruz kalırken İsrail'e böyle bir koz verilmesinin hiçbir hukuki, insani ve vicdani açıklaması olamaz. BM kararlarına baktığımızda, 1947'den bu yana, Kudüs'ün İsrail tarafından işgal ve ilhak edilmesi kabul edilmemiştir. Uluslararası hukukun dahi hiçe sayıldığı Filistin meselesinde tarafını ortaya koyan ABD, tarihi boyunca İsrail'in emellerinden biri olan bu hamleyi gerçekleştirerek, insanlığa ve barış umuduna ağır bir darbe indirmiştir. Filistin meselesi, yalnızca Müslümanları ilgilendiren bir konu değil, insanlık tarihine kara leke olarak yerleşen bir zulümdür. Barış içinde ve bir arada yaşamayı savunan tüm ülkelerin, bunu söylemden öteye taşımalarının tam vaktidir. Kudüs'ün işgaline, tüm dünyanın tepki vermesi gerektiğini savunuyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in Başkenti' Olarak Tanımasına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement