ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler - Son Dakika
Güncel

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler

Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması protesto edildi.

08.12.2017 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta, ABD'nin Kudüs'ü " İsrail'in başkenti" olarak tanıması protesto edildi.

Van'da, Köklü Değişim Van Temsilciliği üyeleri ile vatandaşlar, cuma namazı sonrası Hazreti Ömer Camisi'nin avlusunda toplandı.

Gruptakiler, "Katil Donald Trump Filistin'den defol", " Hamas'a selam direnişe devam", "Kudüs ümmetin onurudur", "Terörist Amerika Filistin'den defol", "Katil İsrail Filistin'den defol" ve "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları atarak ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanımasını protesto etti.

Basın açıklamasını okuyan Mahmut Sami Lenk, Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs'ün Yahudilerin başkenti olarak tanınmasının, Müslümanların nazarında hükmü olmadığını söyledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğrenci Konseyi üyeleri de üniversite kampüsünde yürüyüş düzenleyerek kararı protesto etti.

Muradiye ilçesinde cuma namazı sonrası çarşı merkezinde toplanan vatandaşlar attıkları sloganlarla ABD ile ABD Başkanı Donald Trump'ı kınadı.

Muş

Muş'taki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, cuma namazının ardından belediye binası önünde toplanarak ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını protesto etti.

Gruptakiler, "Katil İsrail", "Hamas'a selam direnişe devam", "Katil İsrail Filistin'den defol" ve "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları attı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Muş Şube Başkanı Hasan Konuşuk, alınan kararla ABD'nin, Filistin davasında görüntüde tarafsız olma vasfını bitirdiğini söyledi.

ABD'nin İsrail ile aynı statüde işgalin tarafı olduğunu vurgulayan Konuşuk, şöyle konuştu:

"İsrail'in Filistin ve Kudüs'te varlığı gayrimeşrudur. Varlık sebebi işgaldir ve işgal devam etmektedir. İsrail'in işgali ulusal ve uluslararası hiçbir hukukta onaylanmış değildir, onaylanması da mümkün olamaz. Kudüs'ün statüsü konusunda Birleşmiş Milletlerin kararları nettir. 1967 sınırları sonrasında yapılan ve yapılacak bütün işgaller, yerleşkeler, utanç duvarları illegal olarak tescillenmiştir."

Vatandaşlar daha sonra belediye önünden valiliğe yürüdü.

Hakkari

Hakkari'de sivil toplum kuruluşu üyeleri, bazı siyasi partilerin temsilcileri ile vatandaşlar, cuma namazı sonrası Hacı Sait Camisi önünde toplanarak kararı protesto etti.

AK Parti İl Başkan Yardımcısı Necmettin Yakar, burada yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararının hukuksuz olduğunu, bu kararın insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Akar, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız."

Daha sonra gruptakiler, "Kahrolsun İsrail" sloganları atarak tekbir getirdi.

Protesto gösterisine AK Parti İl Başkanı Emrullah Gür de katıldı.

Yüksekova ilçesinde, AK Parti İlçe Başkanlığı koordinesinde Merkez İhsaniye Camisi önünde düzenlenen gösteride Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail aleyhine sloganlar atıldı.

Gösteriye AK Parti İlçe Başkanı Naci Bilici, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtar ve vatandaşlar katıldı.

Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde de cuma namazı sonrası bir araya gelen bazı siyasi partilerin yetkilileri, vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri üyeleri ABD Başkanı Donald Trump'ı protesto etti.

Şemdinli'de vatandaşlar İsrail bayrağı yaktı.

- Bitlis

Cuma namazı çıkışı Bitlis Medeniyet Platformu öncülüğünde Ulu Cami önünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve vatandaşlar, tekbir getirip sloganlar atarak, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasını protesto etti.

Basın açıklamasını okuyan Platform Başkanı Cabir Durak, insanlık tarihinin en kanlı ve en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman diliminde olduklarını söyledi.

Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyetin, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını ifade eden Durak, şunları kaydetti:

"Amerika Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır."

Basın açıklamasına AK Parti Bitlis İl Başkanı Nesrullah Tanglay da katıldı.

Erbakan Vakfı Bitlis İl Temsilcisi Ayhan Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, Müslümanların ortak değeri ve ilk kıblesi Mescid-i Aksa'ya ev sahipliği yapan Kudüs'ün, dünya siyonizminin binlerce yıllık planları doğrultusunda bir kez daha siyonist İsrail'in tehdidi ve tecavüzüyle karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Uslu açıklamasında, "Bizler 'Büyük İsrail' yolunda atılan bir adım olan bu haksız ve hukuksuz kararı tanımadığımızı, tanımayacağımızı, Kudüs'ü ve Mescid-i Aksa'yı siyonizmin pençesinden kurtarmak büyük İsrail planının hedefe ulaşmasını önlemek için, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en kararlı şekilde mücadelemize devam edeceğimizi tüm dünyaya ilan ediyoruz." ifadesini kullandı.

Hizan ilçesinde Erbakan Vakfı İlçe Temsilciliğince cuma namazı çıkışı Bediüzzaman Said Nursi Camisi önünde düzenlenen gösteride, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkent olarak tanıması protesto edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in Başkenti' Olarak Tanımasına Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement