ABD'nin Rusya'dan Petrol İthalatı Son 4 Yılın En Yüksek Seviyesine Çıktı - Son Dakika
Sektörel

ABD'nin Rusya'dan Petrol İthalatı Son 4 Yılın En Yüksek Seviyesine Çıktı

ABD’nin bu yıl içinde dünyanın en büyük petrol ve petrol ürünleri ihracatçısı olma özelliğini, bu unvanı 70 yıldır elinde bulunduran Suudi Arabistan’ın elinden alacağı, haliyle Rusya’yı da geride bırakacağı haberleri dünya basınına yansıdıktan hemen sonra bir başka “ilginç” haber: ABD, Rusya’dan petrol ithalatını arttırdı. Bir yandan üretimde dünyanın “1 numarası” olmaya yürüyen ABD, yaptırımlarla bunalttığı, […]The post ABD’nin Rusya’dan petrol ithalatı son 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı appeared first on Enerji Enstitüsü.

20.03.2019 20:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin bu yıl içinde dünyanın en büyük petrol ve petrol ürünleri ihracatçısı olma özelliğini, bu unvanı 70 yıldır elinde bulunduran Suudi Arabistan'ın elinden alacağı, haliyle Rusya'yı da geride bırakacağı haberleri dünya basınına yansıdıktan hemen sonra bir başka "ilginç" haber: ABD, Rusya'dan petrol ithalatını arttırdı.

Bir yandan üretimde dünyanın "1 numarası" olmaya yürüyen ABD, yaptırımlarla bunalttığı, enerji savaşlarında en büyük rakibi saydığı Rusya'dan petrol alımını neden son 4 yılın en yüksek seviyesine çıkardı?

ABD'nin günde 150 bin ton Rus ham petrolü almasının sebebi ne?

Washington bir yandan Rusya'ya yaptırımlar uygılayıp, özellikle AB'de "enerji tekeli" konumunu yıkmaya çalışırken, kendi şirketlerinin Rusya'dan artan petrol alımlarına neden kayıtsız kalıyor?

Uzmanlara göre bunun güncel nedeni, şu anda ABD'nin Venezüela'ya uyguladığı yaptırım yüzünden doğan ithal petrol açığını kapatma gereği.

Uluslararası Enerji Kurumu'na göre temel nedenlerden biri de, Rusya'nın ürettiği Ural petrolünün fiyatının, ABD'de üretilen kaya petrolüne kıyasla daha ucuz olması.

Sadece 22 Şubat-1 Mart dönemimde Rus şirketlerinin ABD'ye tankerlerle 3 milyon varilden fazla petrol sattıkları bildiriliyor.

Rusya Petrol ve Gaz Sanayicileri Birliği uzmanı Rustam Tankayev, Business FM'e konuyu analiz ederken, "ABD'nin son yıllarda üretimin arttırdığı kaya petrolü çok kaliteli ama fiyatı çok yüksek. Hatta dünyanın en pahalı petrolü. İç piyasada pompa fiyatlarının artmamamsı için bu pahalı petrolü Venezüela ve Kanada'dan alınan daha ucuz petrolle karıştırıyorlar. Kanada'da üretim az, Venezüela ise artık yaptırım altında. Dünya piyasasında ucuz ürün olarak Rus Ural petrolü var. Aslında ABD Rusya'dan enerji kaynağı almaya kategorik olarak karşı ama ekonominin kanunları işliyor ve daha ucu olduğu için Rus petrolü alıyorlar" dedi.

TeleTrade'in baş analisti Peter Puşkarev ise, ABD'nin Rus petrolğ alma politikasını "zorunlu bir önlem" olarak nitelendirdi. Puşkarev, "Çünkü kendisi dünyanın en büyük üç petrol üreticisinden biri olan ABD, rafinerlerininin tam kapasite çalışmasını sürdürebilmek için her gün en az 7 milyon varil ihhracat yapmak zorunda. Bu bağlamda, Amerikalılar sadece Rusya'dan değil, Venezüela'nın açığını kapatmak için Meksika ve Suudi Arabistan'dan da alımları artırdı. Ekonomiyi siyasetle karıştırmıyorlar" diye konuştu.

Bu arada ABD amragosu karşısında Venezüela, daha aktif olarak Hindistan, Çin ve İngiltere'ye petrol ihraç etmeye başladı.

ABD'nin yakın zamanda petrol üretiminde "dünyanın 1 numarası" olacağı haberleri geöen hafta gündeme gelmişti:

Uluslararası Enerji Ajansı'na (UEA) göre Amerika 2024 yılı itibariyle Rusya'dan daha fazla petrol ihracatı yapar hale gelecek ve Suudi Arabistan'ın da dünyanın en büyük petrol ihracatçısı tahtını sallıyor olacak.

UEA yıllık yayınladığı 5 yıllık petrol görünüm raporunda, zaten günlük 12 milyon varillik ham petrol üretiminin tüketici ve üretici beklentilerine göre 2024 yılına kadar 4 milyon varil daha artmasının beklendiği belirtildi.

Paranaaliz.Com'un aktardığına göre, UEA İcra Direktörü Fatih Birol "Amerikan kaya gazı devriminde ikinci dalga geliyor" dedi.

Birol, Amerika'nın petrol ve LNG alanlarındaki payını artıracağına ve bu durumun uluslararası petrol ve gaz ticaret akımlarını sarsacağını belirtiyor.

UEA raporunda önümüzdeki beş yıl içerisinde OPEC içerisindeki üretim artışının büyük ölçüde Irak'tan gelmesinin beklendiği tahmin edildi.

Irak'ın Venezuela ve İran'dan kaynaklanan üretim kesintilerini yerine koymaya yardım ederek dünyanın en büyük üçüncü yeni arz kaynağı olacağı düşünülüyor.

Amerika ve Irak'a ek olarak, Brezilya, Norveç ve Güney Afrika'daki Guyana'nın artan petrol talebini karşılamaya yardımcı olacakları dile getirildi.

The post appeared first on .

Kaynak: Enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel ABD'nin Rusya'dan Petrol İthalatı Son 4 Yılın En Yüksek Seviyesine Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'nin maden ihracatı arttı, ancak doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntılar devam ediyor
    16:14 Türkiye'nin maden ihracatı arttı, ancak doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntılar devam ediyor

    Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üye Metin Çekiç, Türkiye'nin maden ihracatının arttığını ancak doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntıların devam ettiğini belirtti. İlk çeyrekte Türkiye'nin maden ihracatı geçen yıla göre yüzde 6,35 artarak 1 milyar 400 milyon dolara yükseldi. Metalik cevherler ihracatında ise yüzde 25'lik bir artış görüldü. Çin, en çok ihracat yapılan ülke oldu.

  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat Sektörü İhracatını Artırdı
    10:28 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat Sektörü İhracatını Artırdı

    Güneydoğu Anadolu bölgesindeki hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, ilk çeyrekte ihracatını yüzde 10 artırarak 836,5 milyon dolara çıkardı. Makarna ihracatı ilk sırada yer alırken, tatlı bisküvi-gofretlerde yüzde 35, kakaolu mamullerde yüzde 45 artış yaşandı. Şekerleme ihracatı ise yüzde 120 arttı. Irak'a getirilen kısıtlamaların etkisiyle ticaret potansiyeli engelleniyor.

  • Hong Kong, Spot Bitcoin ve Ether Borsa Yatırım Fonlarına Onay Verdi
    10:02 Hong Kong, Spot Bitcoin ve Ether Borsa Yatırım Fonlarına Onay Verdi

    Hong Kong, bölge içinde ilk kez spot Bitcoin ve Ether borsa yatırım fonları (ETF) onayları alarak kripto para dünyasında öne çıkmaya devam ediyor. Bu gelişme, Hong Kong'un bölgesel bir kripto merkezi olarak konumunu güçlendirirken, yerel ve global yatırımcılara yeni kapılar açmayı vaat ediyor.

  • 2024 Yılı İş Cinayetleri Raporu Açıklandı
    14 Nis 2024 Yılı İş Cinayetleri Raporu Açıklandı

    İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2024 yılının ilk üç ayını kapsayan İş Cinayetleri Raporu'nu açıkladı. Rapora göre ocak ayında 161, şubatta 149 ve martta 115 olmak üzere üç ayda en az 425 işçi cinayetinde hayatını kaybetti. Raporda, en çok iş cinayetinin yaşandığı il İstanbul olarak belirtildi. 70 işçinin hayatını kaybettiği İstanbul'u 33 işçi ölümü ile İzmir, 20 işçi ölümü ile Konya, 18'er işçi ölümü ile Bursa, Gaziantep ve Şanlıurfa takip etti. Ölen işçilerin 13'ü kadın, 16'sı çocuk ve dokuzu mülteci-göçmen işçilerden oluşuyor. Raporda en çok iş cinayetinin yaşandığı sektörün 105 ölüm ile inşaat, yol işkolu olduğu bilgisi verilirken; taşımacılıkta 58, tarım, orman işkolunda 39, metal işkolunda 31, konaklama işkolunda 27 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. Hazırlanan raporda son 3 ayda en az 14 motokuryenin çalışırken hayatını kaybettiği, onlarca motokuryenin de iş kazası sonucu yaralandığı kaydedildi. Son 3 ayda yaşanan iş cinayetleri incelendiğinde sektörel açıdan en fazla ölüm 177 işçininin ölümüyle sanayi sektörü olurken, bunu sırasıyla 105 işçinin ölümüyle inşaat sektörü ve 105 işçinin ölümüyle hizmet sektörü takip etti. Ayrıca son 3 ayda 14 yaş ve altı 4 çocuk, 15-17 yaş aralığında 12 genç/çocuk ve 18-25 yaş aralığında 57 genç işçi hayatını kaybetti.

  • Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çeken İllerden
    14 Nis Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çeken İllerden

    Sakarya, yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 336 milyon 256 bin dolarlık otomotiv ihracatı yaparak Türkiye'nin otomotiv ihracatında önde gelen iller arasında yer aldı. Sakarya, sektörel bazda en çok dış satışı otomotiv alanında gerçekleştirdi. Fransa, Sakarya'dan en fazla ihracat yapılan ülke oldu.

  • Erzurum'da 16 sektör ihracat yaptı
    14 Nis Erzurum'da 16 sektör ihracat yaptı

    Erzurum'dan bu yılın Mart ayında 16, 2024 yılının 3 aylık döneminde 18 sektör ihracat kaydetti. 2023'e göre 15 sektörün ihracatı artarken 3 sektörde düşüş görüldü. En yüksek değerde ihracat yapan 5 sektör Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri ve Elektrik ve Elektronik grubu oldu.

  • Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: 2023-2024 balıkçılık av sezonu bereketli geçti
    14 Nis Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: 2023-2024 balıkçılık av sezonu bereketli geçti

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2023-2024 balıkçılık av sezonunun başta hamsi olmak üzere birçok türün avcılığı açısından bereketli geçtiğini bildirdi. Sezonun sona ermesiyle birlikte denizlerdeki av yasağı başlayacak ve küçük ölçekli balıkçılar bu yasaktan muaf olacak. Bakan Yumaklı, yeni sezonda yeni kuralların uygulanacağını da belirtti.

  • Ulaştırma Bakanı: Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi 330 Bin Zararlı Bağlantıyı Engelledi
    13 Nis Ulaştırma Bakanı: Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi 330 Bin Zararlı Bağlantıyı Engelledi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin siber olaylara müdahalede çok iyi bir konumda olduğunu belirterek, 2014 yılında kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM) bugüne kadar 330 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit ettiğini ve bunlara erişimi...

  • Bakan Uraloğlu:
    13 Nis Bakan Uraloğlu: "330 binin üzerinde zararlı bağlantı engellendi"

    Bakan Uraloğlu: "330 binin üzerinde zararlı bağlantı engellendi" "7 bin 750 siber güvenlik uzmanı ülkemizin siber sahasını koruyor" "2023 yılında 105 bin zararlı bağlantı engellendi" Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, oltalama, bankacılık oltalama, zararlı yazılım ve siber...

  • Yapay zeka, gıda krizi riskine karşı umut ışığı olabilir!
    11 Nis Yapay zeka, gıda krizi riskine karşı umut ışığı olabilir!

    Uzmanlar dünya nüfusunun 2050'de 9.7 milyara ulaşmasını beklerken artan nüfusun gıda krizine yol açmaması için de çözümler arayışındalar. Bahçeşehir Üniversitesi'nden bir araştırmacı da gelecekteki gıda krizi riskine karşı yapay zekanın tarımda umut olabileceğini söyledi. Tarımın insanlık tarihindeki önemi ve nüfus artışına bağlı olarak gıda üretimindeki artan ihtiyaçlar, gelecekte yaşanabilecek sorunları daha da artırabilir. Bu noktada yapay zeka tarım sektöründe umut vadeden bir çözüm olabilir. Bahçeşehir Üniversitesi'nden Dr. Müge Kesici, yapay zeka sayesinde deneyimsiz kişilerin dahi tarım yapabileceğine vurgu yaparak özellikle küçük arazilerde ve aile işletmelerinde yapay zekanın önemine dikkat çekti. Tarımda kullanılan verilerin işlenmesinde yapay zekanın büyük önem taşıdığını belirten Kesici, tohum seçiminden iklim verilerine kadar birçok faktörün yapay zeka tarafından yönetilebileceğini ifade etti. Yapay zekanın, tarımda girdi maliyetlerini azaltarak üretimi verimli hale getirebileceğini dile getirdi. Dr. Kesici, yapay zekanın tarımdaki etkilerinin uluslararası bir zirvede tartışılacağını ve sektörel uzmanları bir araya getireceğini belirtti. Tarımın yanı sıra eğitim, sağlık, finans gibi farklı alanlarda yapay zekanın kullanımı ve gelecekteki öngörülerin ele alınacağı zirvede, birçok önemli firma ve uzman yer alacak.

  • Kocaeli'den Yılın İlk Çeyreğinde 5,2 Milyar Dolarlık İhracat
    08 Nis Kocaeli'den Yılın İlk Çeyreğinde 5,2 Milyar Dolarlık İhracat

    Türk imalat sanayisinin merkez üssü Kocaeli'den yılın ilk çeyreğinde 5,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Kentin dış satımı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 5 milyar 218 milyon 870 bin dolara ulaştı. Kocaeli, İstanbul ile birlikte 20 milyar dolar dış satış barajını aşan iki kentten biri oldu. Otomotiv sektörü en fazla ihracatı gerçekleştirirken, kimya sektörü ihracatını yüzde 60 artırdı. Kocaeli'den 168 ülke ve bölgeye ihracat yapıldı.

  • DAİB Genel Kurulu'nda 2023 yılı değerlendirmesi yapıldı
    07 Nis DAİB Genel Kurulu'nda 2023 yılı değerlendirmesi yapıldı

    Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Olağan Genel Kurulu'nda Başkan Ethem Tanrıver, 2023 yılında yapılan ihracatın geçen yıla göre %8,26 oranında arttığını ve yaklaşık 2,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Tanrıver, 2024 yılında da hedeflerini büyüterek ihracatı %10 artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement