ABD Siyasetinde Yükselen Güç: Demokratik Sosyalistler - Son Dakika
Dünya
BBC

ABD Siyasetinde Yükselen Güç: Demokratik Sosyalistler

ABD Siyasetinde Yükselen Güç: Demokratik Sosyalistler

ABD'de Amerikan Demokratik Sosyalistleri (DSA) adlı grubun siyasi arenada güçlenmesi, "Demokrat Parti'nin sola mı kayıyor" tartışmasına neden oldu.

02.07.2018 08:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de Amerikan Demokratik Sosyalistleri (DSA) adlı grubun siyasi arenada güçlenmesi, " Demokrat Parti'nin sola mı kayıyor" tartışmasına neden oldu.

DSA, Donald Trump'ın başkan seçildiği dönemdeki beş binlik üye sayısını kısa sürede 40 bine çıkardı.

Grup liderlerinden Latin kökenli siyasetçi Alexandria Ocasio-Cortez, geçen hafta New York Eyaleti'nde Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi ön seçimlerini kazandı.

Bu gelişmeler, grubun yükselişini gözler önüne serdi.

Bugünkü sayfalarında grubun güçlenmesiyle ilgili kapsamlı bir habere yer veren İngiliz Daily Telegraph gazetesi, DSA'nın "ABD siyasetini sallayabileceğini" yazdı.

'Solun Çay Partisi olabilir mi?'

Telegraph, grubu, 2000'li yılların başında popüler olan, sağ popülist çizgideki Çay Partisi hareketine benzetti ve "Solun Çay Partisi ABD siyasetini sallayabilir" başlığını kullandı.

Gazeteye göre birçoğu üniversite kampüsleri olmak üzere 155 örgütlenme birimi olan grubun, "solun Çay Partisi'ne dönüşme" olasılığı var.

Haberde, 2016'da Hillary Clinton'a karşı Bernie Sanders'ın kampanyası için çalışan 28 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez'in, New York Eyaleti'ndeki başarısının şoke edici olduğu belirtiliyor.

Zira, Ocasio-Cortez bu seçimlerde 10 dönemdir kongre üyesi olan Demokrat Partilli Joe Crowley'i yenmiş oldu.

Gazete, bu zaferin ardından grubun sadece bir birimine 24 saat içinde bin yeni üyenin kayıt olduğu aktarıyor.

DSA üyesi: Sosyalizm etiketi artık gururla taşınıyor Telegraph, partinin şimdi sola doğru yönelimi kontrol altına almaya çalıştığını yazıyor.

Virginia Üniversitesi Siyaset Merkezi Direktörü Larry Sabato gazeteye şu yorumu yapmış:

"Bu, Demokratlar için büyük bir problem. Parti hala Jeremy Corbyn ve İşçi Partisi'nden epey uzakta ancak o yöne doğru gidebilir. Eğer Demokratlar kendilerini Bernie Sanders ya da onun gibi birine bırakırsa, 2020'de Corbyn tarzı bir durum ortaya çıkabilir."

Gazete, haberde grup üyelerinin görüşlerine de yer vermiş.

Gruba yeni katılan 25 yaşındaki Liz Golden, sosyalist olmanın artık insanların gözünde sorun olmadığı bir noktada olduklarını belirtmiş:

"Aslında Demokrat Parti'yle gerçek anlamda anlaşamıyoruz. Bizim için çok muhafazakarlar. Onlar için seçim çalışması yapıyoruz ve üyelerimiz Demokratlar içinde adaylık yarışına giriyor ama biz adaylardan sosyalist olmak konusunda açık olmalarını istiyoruz. Hükümette daha fazla sosyalist olmasını istiyoruz. Şu anda sosyalist olmakla ilgili sorun yok. Artık insanların gözünde, denizler ötesinden gelip ellerindeki her şeyi almaya çalışan komilerden değiliz."

27 yaşındaki Austin Kendall ise "Bu hafta her gün bir gösterideydim. Sosyalizm artık insanların gururla taşıdıkları bir etiket" demiş.

Gazete, bu söylemlerin parti içinde tartışma yarattığını, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partili azınlığın lideri Nancy Pelosi'nin sosyalizmi şu sözlerle kınadığını aktarıyor: "Biz kapitalistiz, durum bundan ibaret".

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya ABD Siyasetinde Yükselen Güç: Demokratik Sosyalistler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

BBC

Advertisement