ABD Suriye'den Çekiliyor - Times: Boşluğu Türkiye, Rusya ve İran Doldurmaya Çalışacak - Son Dakika
Dünya
BBC

ABD Suriye'den Çekiliyor - Times: Boşluğu Türkiye, Rusya ve İran Doldurmaya Çalışacak

ABD Suriye\'den Çekiliyor - Times: Boşluğu Türkiye, Rusya ve İran Doldurmaya Çalışacak

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'deki Amerikan askerlerini bölgeden çekmeye başlamasıyla bölgede oluşacak boşluğu Rusya, İran ile Türkiye'nin doldurmaya çalışacağını yazdı ve bunun 'Batı'nın çıkarına olmadığı' yorumunu yaptı.

24.12.2018 10:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Times gazetesi, ABD'nin Suriye'den askerlerini çektikten sonra 'oluşacak boşluğu Türkiye, Rusya ve İran'ın doldurmaya ve Batı'nın bölgedeki nüfuzuna ait son kalıntıları da ortadan kaldırmaya çalışacaklarını' yazdı.

Türkiye'nın sınır bölgelerinde askeri varlığını güçlendirdiğini hatırlatan gazete, bunun "Türkiye'nin Kürt mevzilerine saldırı düzenleme planlarının da işareti olduğu" yorumunu yaptı.

Haberde yer alan ifadeler şöyle:

"Tank ve obüsler dahil yaklaşık 100 askeri aracın bulunduğu konvoy, Cumartesi günü Kilis sınırına doğru ilerledi. Bazıları Türk birlikleri ve Türkiye'nin müttefiki Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgelere geçti. Bölge, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolünde olan ve Erdoğan'ın ele geçirileceğini söylediği Menbic'e 30 mil (48 km) mesafede.

"Türkiye ve ABD, NATO müttefikleri arasında doğrudan bir çatışmayı önlemek için, Kasım ayında Menbic'te ortak devriye operasyonu başlattı. Sahadaki 2 bin Amerikan askerinin parçası olan özel kuvvetlere bağlı askerler şehirde SDG ile ortak hareket ediyor.

"İkinci Türk konvoyu da, SDG kontrolündeki bölgeye komşu olan Şanlıurfa sınırında konuşlandırıldı. Türkiye ile müttefik olan muhalif milis gruplar da tetikte bekliyor."

Trump'ın Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda bir takvim vermediğini de hatırlatan gazete, Amerikan askerleri çekildiğinde 'Türkiye'nin Kürt mevzilerine saldırması önünde de engellerin kalkacağını' belirtti.

YPG'yi 'Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan en etkin yerel milis' olarak tanımlayan Times gazetesi, örgütün Türkiye'nin saldırısına uğramaları durumunda 'birliklerini IŞİD'e karşı operasyonlardan çekmek zorunda kalacakları' yönündeki açıklamasında da yer veriyor.

ABD Suriye'den Çekiliyor - Times: Boşluğu Türkiye, Rusya ve İran Doldurmaya Çalışacak

Haberde, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün de ABD'nin kararına ilişkin Cumartesi günü yaptığı açıklamada var. Açıklamada, "Amerikan kuvvetlerinin bölgede bulunmaları bir hataydı, mantık dışı, gerilim kaynağı ve istikrarsızlığın asıl sebebiydi" deniyordu.

Times, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Trump'ın kararının 'doğru olduğunu' dile getirmiş ve Amerikan askerlerine bölgede artık ihtiyaç duyulmadığını söylemişti.

Haberde, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'de IŞİD karşıtı mücadeleye devam edecekleri yönünde karar aldıkları ama asker sayıları ile hava güçlerinin ABD'nin katkısına kıyasla çok küçük olduğu belirtildi ve "Türkiye, Rusya ve İran şimdi sahada kalan tek önemli uluslararası oyuncular" dendi.

ABD Suriye'den Çekiliyor - Times: Boşluğu Türkiye, Rusya ve İran Doldurmaya Çalışacak

'Cenevre'ye yeni bir soluk getirilmeli'

Times gazetesi başyazısında da Suriye'ye yer verdi.

'Suriye'deki boşluğu doldurmak' başlıklı yazıda şu ifadeler var:

"Birçok Batılı strateji uzmanının da korktuğu gibi, ABD'nin yakında bölgeden çekilecek olması, güvenlik boşluğundan kendilerine avantaj sağlamak isteyenlerin hızla bölgeye konuşlanmalarına neden oldu. Türkiye, sınır bölgelerine asker gönderdi (…) Suriye hükümetiyle hareket eden İran destekli milisler Rakka'nın doğusuna ve Kürtlerin hala IŞİD'den kalanlarla mücadele ettiği Deyrizor'a konuşlandı. Ruslar da Esad'ın Suriye'nin kuzeybatısında muhaliflerin kontörlündeki bölgelere olası saldırısına destek amaçlı askerlerini ve bombardıman ekiplerini güçlendiriyor."

"Ağırlıklı olarak Amerikalıların oluşturduğu çokuluslu kuvvetlerin çöküşü, tüm Suriye'nin kontrolünü Esad'a ve Rus destekçilerine bırakır.

"Bu da Batı'nın, Suriye'de nihai siyasi çözüm veya İran'ın Suriye'deki nüfuzuna dair söz sahibi olamaması anlamına gelir."

Times'ın başyazısında ayrıca, böyle bir durumda IŞİD'den geriye kalanların 'yeniden toparlanabileceği ve terörist operasyonlar veya yeni gerilla taktikleriyle düşmanlarına karşı yeni saldırı planları yapabilecekleri' yorumu yapılıyor. Yazıda, Türkiye'nin de böyle bir durumda 'Kürtlere saldırabileceği' ifade ediliyor.

Başyazının devamı şöyle:

"Batı'nın Suriye'de çok az seçeneği kaldı. Diplomasi bir şeyleri başarabilir. Avrupalılar, her şey yolunda gittiğinde bile hercai davranan Natı müttefiki Erdoğan'a, şimdi Kürtlere yönelik bir saldırının, kendisinin de omuzlayacağını söylediği, IŞİD'le mücadeleye zarar vereceğini açıkça anlatmalı. Türk lider, böyle bir operasyonu erteleyebileceğini söyledi ama süresiz olarak değil.

"Batı ayrıca can çekişen Cenevre barış sürecine de yeni bir soluk getirmeli. Ama Esad neredeyse tüm kartları elinde tutuyor ve taviz vermekten yana değil. Her halükarda mevcut görüşmeler, Rusya destekli Astana sürecinde yapılan görüşmeler. Barış, Rus ve İran'ın şartlarıyla gelecek gibi görünüyor. Trump çekileceğini açıkladığında gerçekten bunu mu amaçlıyordu?"

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya ABD Suriye'den Çekiliyor - Times: Boşluğu Türkiye, Rusya ve İran Doldurmaya Çalışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement