ABD Temsilciler Meclisi Başkanı: Donald Trump'ın Oğlu Kongre'de İfade Vermeli - Son Dakika
Dünya
BBC

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı: Donald Trump'ın Oğlu Kongre'de İfade Vermeli

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı: Donald Trump\'ın Oğlu Kongre\'de İfade Vermeli

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Donald Trump'ın oğlunun Rus avukatla görüşmesine ilişkin Kongre'de ifade vermesi gerektiğini söyledi.

14.07.2017 07:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, ABD Başkanı Donald Trump'ın oğlu Donald Trump Jr'ın, Rus avukatla yaptığı görüşmeye ilişkin Kongre'de ifade vermesi gerektiğini söyledi.

Paul Ryan'ın çıkışı, ABD Senatosu Yargı Komitesi Başkanı Charles Grassley'in Trump'ın oğlunu ifadeye çağırma hazırlığında olduğu haberlerinin ardından geldi.

CNN, Grassley'in Donald Trump Jr'a Senato'da Rus avukatla görüşmesi ve yazışmalarıyla ilgili ifade vermesi için mektup göndermeyi planladığını duyurmuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da haftalık basın toplantısında "Kongre'de ifade vermesi istenen herkesin bunu yapması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Donald Trump Jr, ABD seçim kampanyasında yardım edebileceğini söyleyen bir Rus avukatla buluşmuş, bu buluşmaya dair e-posta yazışmalarını da Twitter hesabından paylaşmıştı.

Kremlin'le bağlantıları olduğu öne sürülen Rus avukatın, Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton hakkında kampanyasını olumsuz etkileyecek bilgilere sahip olduğu belirtiliyordu.

Donald Trump Jr ise görüşme için "Görüşme çok önemsizdi, söyleyecek bir şey yoktu" demişti.

ABD'li yetkililer Rusya'nın başkanlık seçimlerine müdahalesine ilişkin iddiaları soruşturmaya devam ediyor.

Görüşme nasıl gerçekleşti? Trump Jr, aracılık yapan İngiliz menajer Rob Goldstone'un, Rusya'dan ve Hillary Clinton ile ilgili belgeler vaat eden bir elektronik posta aldı.

O dönemde babası daha yeni Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmuştu ve Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton ile bir seçim yarışına doğru gidiyordu.

Görüşme, Rus İşadamı Aras Agalarov ve Goldstone'un bir dönem menajerliğini yaptığı pop yıldızı oğlu Emin tarafından ayarlanmıştı.

Golstone bir elektronik posta da kendilerine vaat edilen bilginin "net bir şekilde üst düzey hassas bir bilgi ve Rusya ve hükümetinin Trump'a verdiği desteğin bir parçası olduğunu" söylüyor.

Trump Jr'ın buna yanıtı ise "Söylediğin gibiyse sevdim" diyor.

Toplantı yapıldı. Ancak Trump Jr Fox News'a yaptığı açıklamada Veselnitkaya'nın kendilerine kullanışlı bir bilgi vermediğini ve görüşmenin sadece 20 dakika sürdüğünü anlattı.

Trump Jr şimdi baktığında konuyu daha farklı bir şekilde el alabileceğini söyledi ama sicilini de savundu. Trump Jr "Biri bana bir elektronik posta gönderiyor. Buna yapabilecek bir şeyim yok. Okuyorum ve uygun bir şekilde yanıt veriyorum ve ilginç bir şey var mı diye bakıyorum bence bu da çok normal" dedi.

Habere tepkiler ne oldu? Donald Trump Jr New York Times'ın basacağını öğrendikten sonra, elektronik postalarını kendisi yayımladı. Bundan birkaç gün önce New York Times toplantıyla ilgili haberler yapmıştı.

Başkan Trump ise oğluna destekleyen kısa bir yazılı açıklama yaptı ve oğlunun "yüksek kaliteli" bir insan olduğunu söyleyip "şeffaflığını" övdü

Goldstone daha önce Rus hükümetinin seçimlere müdahalesi iddialarıyla ilgili bir şey bilmediğini söylemişti.

Veselnitskaya ise Clinton'a zarar verebilecek bir bilgiye hiç sahip olmadığını ve Kremlin ile bağlantısı olmadığını savundu. Agalarov da iddiaları "fanteziler" diye tanımladı.

Cumhuriyetçi Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham elektronik postaları "çok rahatsız edici" sözleriyle niteledi.

Amerikan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'ndeki en üst düzey Demokrat Partili Adam Schiff Trump Jr ve toplantıya katılan herkesin kendilerine ifade vermesini istediğini söyledi.

Rusya'nın seçimlere müdahalesi iddialarını ve Trump'ın ekibinden herhangi birinin buna yardım edip etmediğini Kongre'deki birkaç komite ve özel bir savcı soruşturuyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya ABD Temsilciler Meclisi Başkanı: Donald Trump'ın Oğlu Kongre'de İfade Vermeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

BBC

Advertisement