"ABD Türkiye'yi Frenliyor" - Son Dakika
Dünya

"ABD Türkiye'yi Frenliyor"

"ABD Türkiye\'yi Frenliyor"

"Son 15 gündür Türkiye ile ABD arasında neler oluyor?" sorusuna yanıt Telegraph gazetesinden geldi.

05.07.2012 08:59  Güncelleme: 10:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye tarafından Türk uçağının düşürülmesi ve bu olaya ilişkin gelişmelere dikkat çekilerek Türkiye'nin, Suriye'de bir askeri eylemi "haklı çıkarmayı" amaçladığı ancak zamanlanmanın yanlış olduğu gerekçesiyle ABD tarafından frenlendiği öne sürüldü.

İngiliz düşünce kuruluşu Henry Jackson Society'nin İletişim Direktörü ve bu kuruluşun Rusya Etütleri Merkezi Eş Başkanı Michael Weiss, Telegraph gazetesince yayımlanan "ABD, Türkiye'yi, Suriye'de askeri eylem konusunda frenliyor mu?" başlıklı makalesinde "Son 15 gündür Türkiye ile ABD arasında neler oluyor?" sorusuna yanıt aradı.

Bu bağlamda son 15 günde meydana gelen gelişmelere dikkat çeken Weiss, Türk uçağının düşürülmesine ve buna ilişkin Türkiye ve Suriye tarafından yapılan farklı açıklamalarına vurgu yaptıktan sonra Türkiye'nin NATO'yu toplantıya çağırması üzerine ittifakın Suriye'yi kınaması ancak başka bir adım atmaması, Türkiye'nin angajman kurallarını değiştirmesi, kuvvet ve savaş uçaklarının sınıra gönderilmesi, Wall Street Journal'ın AB istihbarat yetkililerine aften uçağın Suriye hava sahasında düşürüldüğünü iddia etmesi ve bunun Türkiye'de yarattığı kızgınlığı ile Sunday Times'daki uçağın düşürülmesinde Rusya'nın parmağı olduğu iddiası gibi gelişmeleri sıraladı.

Bunun ardından makalede "Sanki Ankara, Şam'a bir çeşit askeri tepki veya angajmanı haklı çıkarmayı amaçlıyor ve ABD tarafından frenleniyor. Bu, Başkan Obama'nın, Kasım ayındaki seçime kadar Suriye krizine diplomatik bir çözüm aramaktan vazgeçmeyeceği yönündeki görüşlerle uyumludur" denildi.

"ERDOĞAN GERÇEĞİ SÖYLÜYORSA TÜRKİYE'NİN YANIT VERME HAKKI OLUR"

Makalede, "Varsayalım ki Erdoğan gerçeği söylüyor ve F-4 uçağı uluslararası hava sahasında iken vuruldu. O zaman Türkiye'nin yanıt verme hakkı olur" denildikten sonra, "Bu durumda Obama Yönetiminden birilerinin, Türkiye'yi bir "casus belli'nden (savaş nedeni) yoksun bırakmak için hem Amerikan yönetimine hem de Türk hükümetine genellikle pek dostane olmayan merkezi bir gazeteye bir şey sızdırması beklenebilir" iddiasında bulunuldu.

Michael Weiss, AB istihbarat kaynaklarının haklı olması halinde Türkiye'nin "çılgınca" bir çatışma riskine girmiş olacağını savunarak "Ankara'nın öfkeli yanıtının planlanmış olabileceği"ni de öne sürdü.

"Türkiye'nin neden gelişmeleri hızlandırmak istediği açıktır" iddiasına yer veren Weiss, Cenevre toplantısından çıkan öneride Suriye'de iktidar ve muhalefetten oluşan bir hükümetin kurulmasının öngörüldüğüne, Esad rejimi ve muhalefetçe hemen reddedildiğine dikkat çekerek Türkiye'nin de giderek huzursuzlandığını öne sürdü. Makalede şöyle devam edildi:

"Neden olmasın? Onu motive eden insani bir zorunluluk değil, ulusal güvenliktir. Rejim güçlerinin kendi topraklarına yeniden girmesinden korkuyor. Zaten kendisini, Suriyeli isyancılara evsahipliğini yaparak ve silahlandırarak sanki bir müdahale içinde olduğu gibi görüyor. ve Güneydoğu ve Kuzey Irak'taki PKK kalelerini yok etmeyi sürdürürken grubun Suriye'den yeni bir terör saldırısı başlatması olasılığı karşısında dehşete kapılmış durumda.

Suriye krizinde başka bir NATO müttefikinin gerisinden liderlik yapmaya çalıştığı ve ABD tarafından ona zamanlanmasının tamamen yanlış olduğu söylendiği aşamasına geldik."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya 'ABD Türkiye'yi Frenliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement