ABD ve AB'li yetkililer "seçim reformu" için Bosna Hersek'i ziyaret etti - Son Dakika
Güncel

ABD ve AB'li yetkililer "seçim reformu" için Bosna Hersek'i ziyaret etti

ABD ve AB\'li yetkililer "seçim reformu" için Bosna Hersek\'i ziyaret etti

AB Dış İlişkiler Dairesi (EEAS) Direktörü Angelina Eichhorst ve ABD Dışişleri Bakanlığının Bosna Hersek'te Seçim Reformundan Sorumlu Temsilcisi Matthew Palmer, Bosna Hersek'te siyasi liderlerin seçim reformu görüşmelerinde ara buluculuk yapmak için başkent Saraybosna'daki Bosna...

26.01.2022 18:27  Güncelleme: 18:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Dış İlişkiler Dairesi (EEAS) Direktörü Angelina Eichhorst ve ABD Dışişleri Bakanlığının Bosna Hersek'te Seçim Reformundan Sorumlu Temsilcisi Matthew Palmer, Bosna Hersek'te siyasi liderlerin seçim reformu görüşmelerinde ara buluculuk yapmak için başkent Saraybosna'daki Bosna Hersek Parlamentosunda yerel yetkililer ile bir araya geldi.

Seçim reformu görüşmelerine Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı Bakir Izetbegovic, Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Başkanı Dragan Covic, Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (SNSD) liderlerinden Nikola Spiric ve Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Denis Zvizdic de katıldı.

Bosna Hersek Parlamenter meclisinin ve kurumların işlevselliğinin engellenmesi kabul edilemez

EEAS Direktörü Angelina Eichhorst, Bosna Hersek Parlamentosu meclis üyeleriyle yaptığı görüşmede, "Avrupa Birliği ve Amerika, Bosna Hersek'in toprak bütünlüğünün, ülkedeki barış ve refahın korunması için ellerinden geleni yapmaya devam etmektedir." ifadesini kullandı.

Parlamenterler meclisinin demokrasinin yuvası olması gerektiğini hatırlatan Eichhorst, "Burası kilit konuların tartışıldığı, vatandaşları rahatsız eden konuların çözüme kavuşturulacağı kutsal bir yerdir." dedi.

Bosna Hersek'teki siyasi krizin AB ve partnerleri için kabul edilemez olduğunu ifade eden Eichhorst, "Bu kriz, Bosna Hersek Parlamenterler Meclisi için de kabul edilemez olmalıdır. Parlamentonun ve Bosna Hersek seviyesindeki bütün kurumların işleyişine engel olmak, ülke için büyük önem taşıyan kararların alınmasına da engel oluyor. Bosna Hersek düzeyindeki kurumların önündeki engeller acilen kaldırılmalı." çağrısında bulundu.

AB'nin bu engellemelerin acilen sona ermesini beklediğini söyleyen Eichhorst, "Bosna Hersek'teki tarafların, anayasa reformu ve seçim kanununun değişmesi hususunda anlaşmaya varması asıl hedefimiz ama bu noktaya hala gelemedik." diye konuştu.

Her milletin eşit haklara sahip olduğu, ayrımcı hükümlerin olmadığı bir seçim kanununun yürürlüğe koyulması gerektiğinin altını çizen Eichhorst, "Seçim yasasının değiştirilip, seçim süreçlerinin AB standartlarına entegre edilmesi bu ülkenin vatandaşlarının hakettiği temel bir haktır." ifadesini kullandı.

Bosna Hersek'teki tüm vatandaşlar seçim yarışına eşit şartlar altında katılmalı

ABD Özel Temsilcisi Mathew Palmer de Bosna Hersek kurumlarının çalışır hale gelmesi için bu krizden çıkılması gerektiğini belirtti.

Bosna Hersek halkının seçimlere eşit şartlar altında katılmasının önemli olduğunu ifade eden Palmer, "Önceliğimiz her ses duyulsun ve her oy sayılsın. Bosna Hersek kamuoyu da bundan haberdar olsun. Bosna Hersek'teki tüm vatandaşlar seçim yarışına eşit şartlar altında katılmalı ve farklı seviyelerdeki, çeşitli pozisyonlar için aday olabilmelidir." diye konuştu.

Bu düzenlemelerin Bosna Hersek'in AB'ye girişi için önemli olduğunu belirten Palmer, "Bosna Hersek, iki entite, üç kurucu millet ve Brcko Özerk Bölgesi'nden oluşmaktadır. Tüm bölgelerdeki vatandaşlar eşit haklara sahiptir." değerlendirmesinde bulundu.

Bosna Hersek'te seçim reformu talebi

Cumhurbaşkanlığı'nın biri Boşnak, diğeri Hırvat halkından olmak üzere iki üyesi, Bosna Hersek Federasyonu'ndaki vatandaşlar tarafından seçilirken, üçüncü üye Sırp Cumhuriyeti entitesinde yaşayan vatandaşlar tarafından seçilmektedir.

Son devlet başkanlığı konseyi seçimlerinde Zeljko Komsic'e karşı kaybeden Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Başkanı Dragan Covic, Komsic'in Bosna Hersek Federasyonu'ndaki Boşnakların oylarıyla seçildiğini iddia ederek ülkede yeni bir seçim reformu talebinde bulunmuştu.

Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, Hırvatların seçimleri boykot etmeleri halinde kendi partisinin de bu boykota destek vereceğini söyleyerek, "Sırp entitesinde seçim yapılmasını engelleyeceğiz." demişti.

ABD ve Avrupa Birliği'nden diplomatlar da Bosna Hersek'te seçmenlerin, etnik olarak ayrımcılığa tabi tutulmadığı ve Hırvatların adil temsil edildiği bir seçim kanunu için yapılan reform çalışmalarına destek veriyor. Seçim reformunun bu yıl yapılacak genel seçimlerde uygulanabilmesi için kanuni değişikliklerin seçimlerden en az altı ay önce yürürlüğe girmesi gerekiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD ve AB'li yetkililer 'seçim reformu' için Bosna Hersek'i ziyaret etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi'nde iftar yemeğinde vatandaşlarla buluştu
    04:47 Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi'nde iftar yemeğinde vatandaşlarla buluştu

    Efeler Belediye Başkanı ve İYİ Parti Efeler Belediye Başkan Adayı Mehmet Fatih Atay, Adnan Menderes Mahallesi'nde düzenlenen iftar yemeğinde mahalle sakinleriyle bir araya geldi. Mahalle sakinleri, Başkan Atay'a desteklerini açıkladı ve teşekkür etti.

  • Brezilya ve Fransa, Venezuela'da adil bir seçim süreci talep etti
    04:37 Brezilya ve Fransa, Venezuela'da adil bir seçim süreci talep etti

    Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Venezuela'da düzenlenecek devlet başkanı seçimiyle ilgili adil bir seçim süreci yürütülmesini istedi. Lula da Silva, muhalefet adayının dışlanmasını eleştirirken Macron, muhalif adayların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.


Advertisement