ABD ve İsrail, Birleşmiş Milletler'in Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Unesco'dan Ayrıldı - Son Dakika
Dünya
BBC

ABD ve İsrail, Birleşmiş Milletler'in Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Unesco'dan Ayrıldı

ABD ve İsrail, Birleşmiş Milletler\'in Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Unesco\'dan Ayrıldı

ABD ve İsrail, "İsrail'e karşı olumsuz önyargıları güçlendiren kararlar aldığı" gerekçesiyle UNESCO'dan resmen ayrıldıklarını duyurdu.

01.01.2019 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD ve İsrail, "İsrail'e karşı olumsuz önyargıları güçlendiren kararlar aldığı" gerekçesiyle UNESCO'dan (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) resmen ayrıldıklarını duyurdu.

UNESCO, Filistin'e "tam üyelik" statüsü veren ilk BM örgütü. 2011'de bu kararı almasının ardından dönemin ABD Başkanı Barack Obama, UNESCO'ya verilen yıllık yardımı kesme kararı almıştı.

UNESCO'nun gelirinin yüzde 22'sini oluşturan ABD yardımı kesildiği için, UNESCO bazı çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı. Yıllık payını ödemeyen ABD de UNESCO'daki oy hakkını kaybetti.

UNESCO'nun Mayıs 2017'de İsrail'i Doğu Kudüs işgal ettiği için eleştirdiği kararının ardından, İsrail'le zaten bozuk olan ilişkiler daha da gerilmişti. Örgüt, İsrail'i Filistin topraklarını işgal ettiği için daha önce de eleştirmişti.

Temmuz 2017'de UNESCO, Filistin topraklarındaki El Halil şehrinin "tehlike altındaki Dünya Mirası Listesi"ne aldı.

Şehri Hebron olarak adlandıran İsrail yönetimi, kararı Filistin'i ayrı bir devlet olarak tanıma anlamına geldiği gerekçesiyle protesto etmişti. Ardından Netanyahu, "Yahudilerin şehirle olan bağını hiçe saydığı" gerekçesiyle BM'ye yaptığı yardımdan 1 milyon doları keseceğini açıkladı.

ABD de kararı "taraflı, İsrail karşıtı, yapıcı olmayan ve utanç verici" olarak değerlendirmişti.

Trump yönetimi, 12 Ekim 2017'de de örgütten ayrılma kararı aldı.

Netanyahu'nun kararı "cesur ve etik" diye değerlendirmesinin ardından İsrail de ABD'ye katıldı.

İki ülkenin UNESCO'dan ayrılma kararı, 1 Ocak 2019 itibariyle yürürlüğe girdi ve iki ülke örgütten resmen ayrıldığını duyurdu.

ABD, UNESCO'dan daha önce de ayrılmıştı

Bu, ABD'nin Paris merkezli BM örgütü UNESCO'dan ilk ayrılışı değil.

Kasım 1945'te, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 37 ülke tarafından kurulan örgüt, 1974'te İsrail'i eleştirerek Filistin Kurtuluş Örgütü'nü resmen tanıma kararı almıştı. O dönemden beri UNESCO'dan zaman zaman İsrail'i eleştiren açıklamalar geldi.

1984'te, Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan, "parayı sorumsuzca kullanması ve politik olarak sola eğilimi olması" gerekçesiyle ABD'nin UNESCO'dan çekileceğini açıkladı.

2003'te, bir başka Cumhuriyetçi Başkan George Bush, Irak'a yaptığı müdahale öncesinde "uluslararası işbirliği mesajı vermek için" UNESCO'ya yeniden katıldıklarını duyurdu.

Birleşik Krallık da 1985 de örgütten ayrılmış, 1997'de yeniden üye olmuştu.

Örgüte 1949'da katılan İsrail'in topraklarında, Dünya Kültür Mirası listesinde olan 9 bölge ya da yapı var. Aynı listede, Filistin topraklarından da 3 bölge bulunuyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya ABD ve İsrail, Birleşmiş Milletler'in Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Unesco'dan Ayrıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elazığ'da 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    04:15 Elazığ'da 4,7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Elazığ'ın merkezinde saat 03.25'te 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamada, depremin olumsuz bir duruma yol açmadığı belirtildi. Deprem sonrası bazı vatandaşların evlerinden dışarı çıktığı görüldü.

  • Elazığ Merkezinde 4.7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    03:57 Elazığ Merkezinde 4.7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    AFAD, Elazığ merkezinde saat 03.25'te meydana gelen depremin 13.83 kilometre derinlikte ve 4.7 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

  • Elazığ'ın merkezinde 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    03:55 Elazığ'ın merkezinde 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Elazığ'ın merkezinde saat 03.25'te meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem sonrası herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. AFAD tarafından yapılan açıklamada, saha tarama çalışmalarının devam ettiği ve etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinin iletilmiştir.

  • Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem
    03:48 Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem

    Elazığ'ın merkez üssü olan 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 03.25'te gerçekleşti ve yaklaşık 14 kilometre derinlikte oldu. Deprem sonucunda herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığı belirtildi. Ayrıca, deprem Bingöl, Tunceli, Malatya, Diyarbakır ve Batman illerinde de hissedildi.

  • Elazığ'da 4.7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
    03:45 Elazığ'da 4.7 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Elazığ'ın merkez üssü olan 4.7 büyüklüğündeki deprem, saat 03.25'te meydana geldi. Depremin yaklaşık 14 kilometre derinliğinde gerçekleştiği ve herhangi bir olumsuz durumun yaşanmadığı belirtildi. Ayrıca, deprem Bingöl, Tunceli, Malatya, Diyarbakır ve Batman illerinde de hissedildi.

  • Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem
    03:42 Elazığ'da 4.7 büyüklüğünde deprem

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Elazığ merkezde saat 03:23'te 4.7 büyüklüğünde ve 13.83 kilometre derinlikte bir deprem meydana geldiğini açıkladı. AFAD, gelişmeleri takip ettiğini duyurdu.

BBC

Advertisement