ABD ve İsrail Bölgedeki İstikrarsızlığı Derinleştiriyor" - Son Dakika
Güncel

ABD ve İsrail Bölgedeki İstikrarsızlığı Derinleştiriyor"

ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ve ardından yaşanan olayları değerlendiren uzmanlar, söz konusu iki devletin bölgeye daha fazla istikrarsızlık getireceği uyarısında bulundu.

15.05.2018 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MELTEM BULUR - ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ve ardından yaşanan olayları değerlendiren uzmanlar, söz konusu iki devletin bölgeye daha fazla istikrarsızlık getireceği uyarısında bulundu.

İsrail'in Ortadoğu'da barışın sağlanmasındaki en büyük engel olduğunu ifade eden uzmanlar, Arap dünyasının bu konudaki sessizliğini eleştirdi.

ORSAM Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin tavrı nedeniyle uluslararası kuruluşların toplantılarından somut bir sonuç çıkmayacağını ancak yaşananlar nedeniyle uluslararası kamuoyunun ciddi bir tepkisi olduğunu dile getirdi.

Büyükelçiliğin açılmasının ardından başka ülkelerin benzer yönde bir karar alacağını zannetmediğini belirten Uysal, kamuoyu tepkisinin çok yüksek olması halinde ABD'nin bile bu karardan pişman olabileceğini söyledi.

Arap ülkelerinin tutumunu eleştiren Uysal, çok aciz kalarak bir birlik dahi oluşturamadıklarını vurguladı ve "Zaten Mısır ve Suudi Arabistan gibi önemli ülkeler, Trump'a göz yumdukları için bu olaylar oluyor." diye konuştu.

Yaşanan olaylara Türkiye'nin yanı sıra Fransa gibi birçok ülkeden de kınama geldiğine dikkati çeken Uysal, şöyle devam etti:

" Birleşmiş Milletler'in Kudüs kararını birçok ülke Trump'a rağmen reddetmişti. Kamuoyu baskısı Filistin halkından yana olduğu için böyle bir sonuç çıkmıştı. Yine dünkü gözü kara cinayetler dolayısıyla bunun daha da arttığını düşünüyoruz. Kamuoyu bence bu konuda İsrail'in yaptıklarını onaylamıyor.

İsrail'in attığı taş ürküttüğü kuşa değmeyebilir. Küçük cengi kazanıp büyük harbi kaybedebilir. Çünkü Kudüs'te zaten fiili işgal var ama bunu resmileştireyim derken aslında işgalci olduğunu tüm dünya kamuoyunun gözüne sokmuş oluyor. ve burada Filistin halkının da direnci, 'kendi evimizi terk etmeyeceğiz' çığlıkları da karşılık buluyor. Bu durumu 'mağlup sayılır bu yolda galip' şeklinde özetleyebiliriz."

"Halk desteği olmayan yönetimler, halkın tepkisini çekecek"

Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin de İsrail'de yaşananları önceden alınan kararların sonucu olarak görmek gerektiğini söyledi. Trump'ın hem Arap hem de İslam dünyasının canını acıtırcasına bir karar aldığını belirten Şahin, ABD'nin Ortadoğu'da barış peşinde koşmadığını, geçmiş dönemlerde planlanan bir politikayı takip ettiğini vurguladı.

"Arap dünyasının paramparça, halklardan uzak yönetimlerinin sessizliği, ABD ve İsrail'in almış olduğu karardan daha kötüdür." diyen Şahin, İslam dünyasının parçalı hale getirildiğini, böylelikle de İsrail ve ABD'nin rahatlıkla yoluna devam ettiğini dile getirdi.

Halk desteği olmayan yönetimlerin, Kudüs konusundaki sessizliğinden dolayı kendi halkının tepkisini daha çok çekebileceğini belirten Şahin, temel davası Filistin sorunu olan Arap Birliğinin konuyu yük gibi gören bir tavır içinde olduğunun altını çizdi. Şahin, "Arap Birliği, ancak ABD'nin almış olduğu felaket karar ve İsrail'in katliamından sonra sokaktaki halkı teskin edecek kararlar alma yoluna gider." ifadelerini kullandı.

Kutsalı kalmayan bir Arap dünyasının ortaya çıktığını ve bunun olumlu sonuçlar doğurmayacağını anlatan Şahin, "Ortadoğu'yu ateşe atmaktan çekinmeyen, Ortadoğu'daki barışın sağlanmasının önündeki en büyük engelin İsrail olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim." dedi.

"Yaşananlar 70 yıllık sürecin bir halkası"

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Muhittin Ataman, İsrail'in Batı'nın sağladığı imkanlarla gayrimeşru şekilde kurulduğunu, Filistinlilerin yurtlarından çıkarıldığını ve bir yandan da topraklarına el konulduğunu anlattı. İsrail'in zihinlerdeki büyük İsrail projesini günbegün gerçekleştirmeye koyulduğunu ve bunu yaparken de Batı'nın kurduğu sistemin temel kurallarını, uluslararası hukukun bütün kurallarını çiğnediğini ifade eden Ataman, bugün yaşananların da 70 yıllık sürecin halkalarından birisi olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Ataman, şunları kaydetti:

"Ama bu son halka çok önemli bir husus. Çünkü Kudüs, Müslüman ümmeti için kutsal bir mekandır. Bir mescid-i haramdır. Aslında Müslüman ümmetin namusudur bir anlamda. Bütün bu onur, ABD'nin desteğiyle İsrail tarafından çiğneniyor. Bu durumun Ortadoğu'daki istikrarsızlığa katkı yapacağını, halkların birbirine düşmanlığını daha da derinleştireceğini söylemek mümkün. ABD ile İsrail'in son zamanlarda ısrarla bölgesel savaş çıkaracak politikalar ürettiğini görüyoruz. Bu somut olarak Katar kriziyle başladı. Kısacası Ortadoğu'da sürekli cepheleştirici, gücü ön plana çıkaran bir dış politika yürütülüyor. ABD ve İsrail tek yanlı davranıyorlar. Şu anda dünyanın mevcut gidişatından memnun olmayan hegemon devlet ve İsrail, bu gidişatı kendi yöntemleriyle değiştirmeye çalışıyor. Bu da daha fazla istikrarsızlık getirecek."

Ataman, diğer ülkelerin ABD'nin ardından Kudüs'te büyükelçilik açmasını beklemediğini vurgulayarak, İngiltere başta olmak üzere Avrupa'nın bölgesel hassasiyetin farkında olarak net bir tavır takındığını ifade etti. Ataman, "Ne olursa olsun Avrupalıların bu çok önemli konuda ABD gibi davranacakları kanaatinde değilim ama bu olan biteni değiştirecek bir adım atmalarını da beklemiyorum." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD ve İsrail Bölgedeki İstikrarsızlığı Derinleştiriyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement