Abıbat Fuarı ile Türk İhracatçılarının Afrika'daki Yeni Pazarı Fildişi Sahili Olacak - Son Dakika
Ekonomi

Abıbat Fuarı ile Türk İhracatçılarının Afrika'daki Yeni Pazarı Fildişi Sahili Olacak

Abıbat Fuarı ile Türk İhracatçılarının Afrika\'daki Yeni Pazarı Fildişi Sahili Olacak

ABIBAT Uluslararası İnşaat, İnşaat Makineleri ve Teknolojileri Fuarı İLE inşaat sektöründe mühendislik ve teknoloji alanlarında eksiklik yaşayan Fildişi Sahili’nde Türk ihracat firmaları kendi pazarlarını oluşturacak.

16.05.2018 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABIBAT Uluslararası İnşaat, İnşaat Makineleri ve Teknolojileri Fuarı İLE inşaat sektöründe mühendislik ve teknoloji alanlarında eksiklik yaşayan Fildişi Sahili'nde Türk ihracat firmaları kendi pazarlarını oluşturacak.

25 milyonluk nüfusu ve 700 kilometrelik Atlas Okyanusu kıyısı üzerindeki iki işlek limanı ile Batı Afrika ekonomisinin lokomotifi konumunda olan Fildişi Sahili, Türk ihracatçı firmalar için Afrika'ya giriş kapısı olacak.Ülkenin en büyük ve en yoğun ticari şehri olan Abidjan'da düzenlenecek olan ABIBAT Uluslararası İnşaat, İnşaat Makineleri ve Teknolojileri Fuarı sayesinde, inşaat sektöründe mühendislik ve teknoloji alanlarında eksiklik yaşayan Fildişi Sahili'nde Türk ihracat firmaları kendi pazarlarını oluşturacaklar.14 - 16 Şubat 2019'da Fildişi Sahili ticaret başkenti olan Abidjan'da gerçekleşecek olan fuarı Türk ve yabancı olmak üzere 120 katılımcı ve 10 binin üzerinde sektörprofesyonelinin ziyaret etmesi bekleniyor. Yapı ürünleri ve inşaat malzemelerinin düşük kalitede olduğu ve fiyatlarının da komşu ülkelere göre göre pahalı kaldığı ülkede, Türk ihracat firmalarının kaliteli ve makul fiyatlı ürünleriyle kendilerine büyük avantaj sağlayacakları fuarın en önemli faydaları arasında öne çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl 600 milyon dolarlık inşaat malzeme ve makineleri ithalatı yapan Fildişi Sahili'nin, ülkede gerçekleşmekte olan dev projeler nedeniyle önümüzdeki senelerde bu rakamın çok üzerinde bir ithalat gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu projelerin en büyüğü ise, toplam değeri 13 milyar dolarlık, 7 ülkeyi birbirine bağlayan, "Dakar-Abidjan Otoyol Koridoru" olarak adlandırılan proje. Uluslararası projelerin yanı sıra, ülkede yürütülmekte olan inşaat projeleri de uluslararası firmaların iştahını kabartıyor. Fildişi Sahili'nin Batı Afrika ticaretindeki rolünü daha da arttıracak olan "Abidjan Limanı Genişletme Projesi" bu projelerden birisi, değeri ise 1,2 milyar dolar.

Ayrıca, Dünya Bankası İnşaat Sektörü Raporuna göre, halihazırda yaşanan konut yetersizliği nedeniyle Fildişi Sahili'nde konut alanında arzı arttırmaya yönelik yapılan çalışmalara rağmen, ülkede hala 500 bin konut açığı bulunuyor. Bu sayıya her yıl 40 ile 50 bin arasında konut talebinin eklenmesiyle açığın daha da arttığı ifade ediliyor. Ülkede bu denli büyük projelerin yürütülmesi için uluslararası ve yerel firmalar arasında oluşturulan iş ortaklıklarına güveniliyor.

Ekonomisi en hızlı büyüyen 6'ncı ülke

Sahip olduğu ekonomik veriler ile Afrika'da parlayan bir ülke olan Fildişi Sahili, 2014-2017 yılları arasında birleşik GSYİH yıllık büyüme oranlarında dünyanın en hızlı büyüyen 6'ncı ülkesi olmuş ve son 13 yıllık süreçte her yıl dış ticaret fazlası vermeyi başardı. Buna ek olarak; 2016 yılında gerçekleştirdiği yüzde 8'lik büyüme ile Afrika'nın en hızlı büyüyen ülkesi olan Fildişi Sahili, 2017 yılında bu büyüme oranını artırarak yükselişini devam ettirdi.

Ekonomisiyle uluslararası birçok firmanın yatırım için dikkatini çeken bir ülke olan Fildişi Sahili, 2017 yılı IMF verilerine göre yüzde 8,95 büyüme gerçekleştirerek; Batı Afrika'nın en istikrarlı ülkesi konumunu korumaya devam ediyor. Son dönemde kamu ve özel yatırımlarda artış yaşandığı gözlenen Fildişi Sahili'nde, yatırımlar öncelikli olarak bakıma ihtiyaç duyulan altyapılara yönlendirilmiş durumda.

14-16 Şubat 2019'da gerçekleşecek olan ABIBAT Uluslararası İnşaat, İnşaat Makineleri ve Teknolojileri Fuarının ana organizatörü Expotim& Ladin Grubu adına açıklamalarda bulunan İcra Kurulu Üyesi Çağatay Erşahin, "Bugüne kadar 11 farklı Afrika ülkesinde fuar düzenlemiş olmanın verdiği deneyimi, organizasyon yeteneğimiz ve bilgimizle birleştirerek Afrika'da 48 başarılı organizasyona imza attık. ABIBAT Fuarının da, bu başarı serisine eklemek istediğimiz organizasyonlardan biri olacağına inanıyoruz" dedi.

Güney Afrika, Mısır, Etiyopya ve Kenya'da şu anda düzenlemekte oldukları yapı fuarlarını referans gösteren Erşahin, "İnanıyoruz ki; adı geçen ülkelerde olduğu gibi Türk ihracat firmalarımız Fildişi Sahili'nde de kaliteli ve uygun fiyatlı yapı malzemeleri ürünleri ile kendilerine çok önemli ihracat kanalları açacak ve Türkiye'nin Fildişi Sahili'ne olan ihracatını artırarak, ülkemizin bu pazarda diğer birçok ülkenin önüne geçmesini sağlayacaklardır" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Abıbat Fuarı ile Türk İhracatçılarının Afrika'daki Yeni Pazarı Fildişi Sahili Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement