Aborjinlerden Avustralya Günü Protestosu - Son Dakika
Güncel

Aborjinlerden Avustralya Günü Protestosu

Görüntü Dökümü : Aborjinlerden Avustralya Günü protestosu Karadeniz Kültür Derneği'nden Selin Baş Aborjin Direnişi Savaşçıları grubundan Meriki Onus Aborjinlerden Avustralya Günü protestosu Aborjinler, resmi törenlerle kutlanan Avustralya Günü'nü "İstila Günü" ilan etti MELBOURNE (AA) – Avustralya yerlileri Aborjinler, Avrupalıların kıtaya gelmesinin kutlandığı Avustralya Günü'nü "İstila Günü" ilan ederek ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi.

26.01.2016 21:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

Aborjinlerden Avustralya Günü protestosu

Karadeniz Kültür Derneği'nden Selin Baş

Aborjin Direnişi Savaşçıları grubundan Meriki Onus Aborjinlerden Avustralya Günü protestosu

Aborjinler, resmi törenlerle kutlanan Avustralya Günü'nü "İstila Günü" ilan etti

MELBOURNE (AA) – Avustralya yerlileri Aborjinler, Avrupalıların kıtaya gelmesinin kutlandığı Avustralya Günü'nü "İstila Günü" ilan ederek ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi.

Her yıl 26 Ocak'ta resmi törenlerle kutlanan Avustralya Günü bu sene de renkli görüntülere sahne oldu. Melbourne'de düzenlenen resmi geçit törenine vatandaşlar, Avustralya ve etnik kökenlerini yansıtan ülkelerin bayraklarıyla katıldı.

Melbourne'deki törene Türkleri temsilen katılan Karadeniz Kültür Derneği'nden Selin Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Avustralya ülkedeki farklı etnik ve kültürler arasında birliği sağlamasıyla tanınıyor. Türkiye'yi temsil etmek çok onur verici bir şey. Aynı çatı altında tüm kültürlerle beraber yaşayabilmek, anlaşabilmek çok önemli" dedi.

Aborjinler tepkili

Avrupalı yerleşimcilerin 26 Ocak 1778'de kıtaya ayak bastıktan hemen sonra yerli halka soykırım yaptıklarını belirten Aborjinler, tüm eyaletlerin başkentlerinde resmi törenlere karşı protesto gösterileri düzenledi.

Gösterilere yerel kıyafetleriyle katılan binlerce Aborjin, Aborjin Viktorya Eyalet Parlamentosu önünde bir araya geldi. Burada "Her zaman Aborjin ülkesiydi, hep böyle kalacak", "Soykırım ile gurur duyulmaz" sloganları atıldı.

Sonrasında resmi törenlerin yapıldığı Swanston Caddesi'ne gelen göstericiler, halka, "Avrupalı yerleşimcilerin öldürdüğü çocuklarımızın yıl dönümünü mü kutluyorsunuz?" diye sordu. Caddeyi trafiğe kapatarak eylemlerini sürdüren göstericiler, Avustralya hükümetinin uygulamalarını eleştiren konuşmalar yaptı.

"Aborjinleri yok etmeye çalıştılar"

Melbourne'deki protestoyu organize eden Aborjin Direnişi Savaşçıları grubundan Meriki Onus, AA muhabirine "Avustralya, 228 yıl önce İngilizler tarafından sömürgeleştirildi. Onlar Aborjinleri yok etmeye çalıştılar, ama başaramadılar. Hala buradayız. Bizi saklamaya çalıştılar. İngilizler tarafından saldırıya uğradık ve bunu asla unutmayız" açıklamasını yaptı.

İngilizlerin kıtaya çiçek hastalığını kasten getirdiğini söyleyen Meriki Onus, "Çiçek hastalığını çok sayıda Aborjini öldürmek için bilerek getirdiler. Çoğu insanımızı yok ettiler. Irkçı politikalarıyla ve insanlarımıza sağlanan yaşam koşullarıyla hala bunun için uğraşıyorlar" ifadesini kullandı.

Avustralya'da Aborjin gençler arasında intihar ve cezaevine düşme oranlarının yüksek olduğuna dikkati çeken Onus, Avustralya'nın Aborjinlerin ülkesi olduğunu vurguladı ve "Uluslararası topluma mesajım şu. Burası Aborjinlerin ülkesi, İngilizlerin değil. Burada çok sayıda millet var. İnsanlarımızın soykırıma uğramalarının kutlanmasına izin vermeyeceğiz. Özgürlüğümüz için, doğru olan için savaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İngilizlerin Avustralya'ya ilk ayak bastıkları 26 Ocak, ülke genelinde her sene resmi tatil ilan edilerek törenlerle kutlanıyor.

Avustralya Günü'nde vatandaşlığa kabul edilenlere belgeleri ve ülkenin gelişimine katkıda bulunan Avustralyalılara ödül veriliyor.

Aborjinlerden Avustralya Günü Protestosu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aborjinlerden Avustralya Günü Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement