Acıyı Bal Eyleyen Şairin Adı Çankaya'da Yaşayacak - Son Dakika
Yerel

Acıyı Bal Eyleyen Şairin Adı Çankaya'da Yaşayacak

Acıyı Bal Eyleyen Şairin Adı Çankaya\'da Yaşayacak

Çankaya Belediyesi’nce Dikmen İlker'de yapımı tamamlanan parklardan birisine 30 yıl önce yaşamını yitiren ve “Acıyı Bal Eyleyen Şair” olarak edebiyat alanına adını altın harflerle yazdıran Hasan Hüseyin Korkmazgil’in adı verildi.

16.01.2014 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankaya Belediyesi'nce Dikmen İlker'de yapımı tamamlanan parklardan birisine 30 yıl önce yaşamını yitiren ve "Acıyı Bal Eyleyen Şair" olarak edebiyat alanına adını altın harflerle yazdıran Hasan Hüseyin Korkmazgil'in adı verildi.

Dikmen İlker 1. Cadde üzerinde kısa sürede yapımı tamamlanan 2 bin 900 metrekarelik park, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, oturma grupları, spor alanlarıyla semt sakinlerine yeni bir buluşma mekanı olarak tasarlandı. Şubat ayında açılması planlanan parka şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in adı verildi.

Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil, 1927'de Gürün'de doğdu. Adana Erkek Lisesi'ni 1948'de, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nü 1950'de bitiren Korkmazgil, Göksun'da (Kahramanmaraş) başladığı öğretmenlikten siyasi eylemde bulunduğu gerekçesiyle atıldı ve tutuklandı. 1955-60 yılları arasında Gürün'de ve Sivas'ta arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği yapan Korkmazgil, 1960'da İstanbul'a, sonra Ankara'ya yerleşti. Akis dergisinde çalışan Korkmazgil, 1968-70 arasında Forum dergisini yönetti. Kızılırmak kitabı nedeniyle hakkında dönemin Türk Ceza Kanunu'nun 142. maddesinden dava açılan Korkmazgil aklandı. Lise yıllarında şiir yazmaya başlayan Hasan Hüseyin'in ilk şiiri 1959'da Dost dergisinde çıktı. Bu yıllarda mizahi hikayeleri de yayımlandı. Kavel (1963) adlı kitabı ile 1964 Yeditepe Şiir Armağanı'nı, Kızılkuğu (1971) ile TRT'nin 1970 Sanat Başarı Ödülü'nü, Filizkıran Fırtınası (1981) ile 1981 Toprak ve Nevzat Üstün şiir ödüllerini aldı. 1983'te beyin kanaması geçirdikten sonra bir yıl bitkisel hayatta kalan Korkmazgil, 26 Şubat 1984'te evinde yaşama gözlerini yumdu. Hasan Hüseyin Korkmazgil'in eşi Azime Korkmazgil'den "Bir Oğlum Olacak Adı Temmuz" şiirinde adı geçen Temmuz Korkmazgil (1965) isimli bir oğlu var. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Acıyı Bal Eyleyen Şairin Adı Çankaya'da Yaşayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement