Adalet Bakanı Gül: (2) - Son Dakika
Politika

Adalet Bakanı Gül: (2)

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ilişkin, "Eline bir şey veriyorlar, sallıyor.

19.12.2017 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ilişkin, "Eline bir şey veriyorlar, sallıyor. Kulağına bir şey söylüyorlar, konuşuyor. Misakımilli belgelerini sallayan bir genel başkandan, bugün FETÖ'nün eline verdiği belgeleri sallayan genel başkana evrilmesi, CHP adına çok utanç verici ve üzücü bir durum." diye konuştu.

Adalet Bakanı Gül, Kanal 24'te yayınlanan programda gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları cevapladı.

CHP'nin gündeme getirdiği belgeleri FETÖ'nün servis ettiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Gül, "Elbette, hiç şüpheniz olmasın. Çünkü 6-7 ay önce FETÖ'nün Fuat Avni adresinin bununla ilgili aynı ifadeleri kullandığını... FETÖ'cülerin daha önce servis ettiği yani yeni bir şey değil. Eline bir şey veriyorlar, sallıyor. Kulağına bir şey söylüyorlar, konuşuyor. Misakımilli belgelerini sallayan bir genel başkandan, bugün FETÖ'nün eline verdiği belgeleri sallayan genel başkana evrilmesi, CHP adına çok utanç verici ve üzücü bir durum. CHP gibi köklü bir partinin en başta kendi seçmenlerini rencide eden bir durum." ifadesini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir müddei değil bir müfteri olarak Türk siyasi tarihine geçtiğini dile getiren Gül, yurt dışında para olmadığının açıkça görüldüğüne ve iddianın ispat edilemediğine dikkati çekti.

Bakan Gül, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin görevden alınmasına yönelik CHP tarafından yapılan eleştirilere, "CHP neye, ne kadar çok bağırıyorsa mutlaka altında suçluluk psikolojisi vardır." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun diğer belediyelerle ilgili benzer durumlarda neden bağırmadığını soran Gül, şöyle devam etti:

"Acaba kendi ailesinden birilerinin orada işbirliği içine girmesi mi rahatsız ediyor ya da ürkütüyor, endişe içinde bırakıyor? Bunu kamuoyu soruyor. Diğer taraftan aklanmıştır diye bir şey yok. Davası devam ediyor. Dolayısıyla hem savcılıkça yürütülen soruşturmaları var hem de yürüyen davası var."

- "Pensilvanya'ya bağlı olan yargı geride kaldı"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "aklandı" açıklamasında bulunduğu İlgezdi için Gül, şunları ifade etti:

"Hakkında 100 tane iddia varsa, bir tanesiyle ilgili o da dönemde Bakanlığın izin vermemesi üzerine açılmayan bir soruşturma var, ondan dolayı bir takipsizlik. Yürüyen dava, soruşturmayla ilgili ne diyorsunuz peki? Savcılığa gitmiş, 'Benim mal varlığımı araştırın' demiş. Araştırmış, hakkında dava açılmış. Dolayısıyla orada kamuoyuna söylenen şeyler doğru değil. Biz yürütmenin bir parçasıyız, Adalet Bakanı olarak hiçbir hakim, savcıya 'Şöyle bir davranış içine girin, şunu, bunu yapın' diyecek durumda değiliz. Böyle bir şeye de yetkimiz yok. Herkes, Türk yargısına güvensin. Bu konuda deliller neyse, üretilmiş şeyler değil, onlar FETÖ'nün yargısıydı, onları 15 Temmuz'dan sonra temizledik, yargı şu anda Türk milletinin yargısı olmuştur. Anayasaya bağlıdır. Pensilvanya'ya bağlı olan yargı geride kaldı."

- "Uyum yasaları yakın zamanda Meclise sevk edilecek"

Seçim barajı konusunun Türkiye'nin gündeminde olmadığını düşündüğünü aktaran Gül, kanunda seçim ittifakıyla ilgili bir engelin söz konusu olduğunu bildirdi.

Gül, bu konuların tüm partilerle değerlendirileceğini belirterek, uyum yasalarının yakın zamanda Meclise sevk edileceğini, seçim ittifaklarıyla ilgili konunun ise tartışıldığını söyledi.

Seçim ittifakı konusunda bir karar verilmediğine işaret eden Gül, Mecliste tüm partilerle tartışıldıktan sonra bir formülün geliştirilebileceğini ifade etti.

- Hayvan hakları çalışması

Erzincan'da bir askerin yavru kediye işkencesi sonrasında hayvanları korumaya yönelik düzenlemenin gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Gül, hayvan hakları konusunda, yaklaşık iki aydır Bakanlıkça çalışma yapıldığını belirterek mevzuatın gözden geçirildiğini söyledi.

Sahibi belli olan hayvanlara karşı işlenen suçların cezalandırıldığını vurgulayan Gül, "Diğer hayvanların sahibinin de tüm kamu olduğu" yönündeki bir yaklaşımla çalışma yapıldığına dikkati çekti.

Bakan Gül, uygulamada kötüye yorulacak, farklı birtakım suistimalleri, eziyeti ve işkenceyi de ortadan kaldıracak dengeli bir çalışmanın sürdüğünü vurgulayarak, olgunlaştıktan sonra bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

- "İade-i muhakeme imkanı var"

Bir soru üzerine FETÖ'cülerin paraya tahvil olan, siyaseti belirleyen davalara yoğunlaştığına işaret eden Gül, "Onun haricinde tüm davalarla ilgili bakıldığında, hepsini tekrar raftan indirelim şeklinde bir şey olmaz ama iade-i muhakeme imkanı var, yeni bir delil çıkarsa." ifadesini kullandı.

Asılsız ihbarlar konusunda son kanun hükmünde kararname ile bir düzenleme yapıldığını aktaran Gül, "İftiralara karşı, vatandaşlarımızın lekelenmemesi için hükümetimizin çıkardığı bir düzenlemeydi. Ama onun haricinde, iftiralarla ilgili Medeni Kanun kapsamında mahkemelerde hak arama imkanı söz konusu." değerlendirmesinde bulundu.

Gül, 28 Şubat sürecinde çok büyük hukuk katliamlarının yaşandığını anımsatarak, özellikle belli kesimlerin terör örgütleriyle damgalandığını, bunda FETÖ'nün büyük bir hazırlayıcılığı olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, haksızlıkların hepsinin giderileceğini belirten Gül, "Türk yargısına güvensinler, her türlü yasal haklarını da kullansınlar. Bizler de elimizden gelen her türlü desteği Cumhurbaşkanınız liderliğinde vermeye devam ediyoruz." dedi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement