Adalet Bakanı Gül'den "İnsan Hakları Eylem Planı" açıklaması Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Adalet Bakanı Gül'den "İnsan Hakları Eylem Planı" açıklaması Açıklaması

Adalet Bakanı Gül\'den "İnsan Hakları Eylem Planı" açıklaması Açıklaması

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İnsan Hakları Eylem Planı'nın hazırlık sürecini katılımcı anlayışıyla sürdürdüklerini belirterek, "Bu çerçevede, her türlü görüş ve önerileri belirleyerek Bakanlığımız koordinasyonunda hükümet planı haline getirilmesi sağlanacaktır.

25.12.2019 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İnsan Hakları Eylem Planı'nın hazırlık sürecini katılımcı anlayışıyla sürdürdüklerini belirterek, "Bu çerçevede, her türlü görüş ve önerileri belirleyerek Bakanlığımız koordinasyonunda hükümet planı haline getirilmesi sağlanacaktır." dedi.

Ankara Hakimevi'nde düzenlenen "Yeni İnsan Hakları Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı"na katılan Gül, toplantı kapsamında politikalara yön verecek, insan hakları perspektifine yeni ufuklar kazandıracak görüşleri alacaklarını söyledi.

Eylem planı çerçevesinde her zeminde ortak aklın izini sürmeye devam edeceklerini dile getiren Gül, söyleyecek sözü olan herkese kapılarının ve kulaklarının açık olacağını, her kesime ulaşmaya çalışacaklarını ifade etti.

Gül, hak ve özgürlükleri korumanın ve geliştirmenin devletin ödevi olduğuna işaret ederek, "Her insan düşüncesini ifade özgürlüğüne, inanç, vicdan ve kanaat özgürlüğüne doğuştan sahiptir. İnsanların fikrini, kimliğini veya aidiyetini gizlemeye, değiştirmeye zorlayan bir iklim içerisinde hukuk devletinden söz edilemez. Biz ilk günden beri bu inanç ve düşünceyle hak ve hürriyetleri geliştirmenin arayışında olduk." diye konuştu.

Her vatandaşın devlet ile ilişkisinde hukuk içinde kalınacağından tereddüdünün olmaması gerektiğinin altını çizen Gül, "Her vatandaşımız, kendisine eşit ve adil muamele yapıldığından emin olarak devlet kapılarından ayrılmalıdır. Hukuk, eşitliğin güvencesidir. Hukuk, kamu hizmetlerinin cinsiyet, ırk, dil, din, renk, dünya görüşü, siyasi ya da felsefi kanaat, servet veya herhangi başka bir duruma dayalı hiçbir ayrımcılık gözetilmeksizin sağlanmasının teminatıdır." ifadelerini kullandı.

Gül, bağımsız ve tarafsız mahkemelerin insan haklarına ve adil yargılanma ilkesine uygun şekilde vereceği kararların toplumun adalet duygusunu geliştireceğini anlatarak doğru karara ancak doğru yöntemle ulaşılabileceğine dikkati çekti.

İnsan haklarının bir bütün olarak mevzuatın tamamına egemen olması gerektiğini belirten Gül, "Aynı mevzuat içerisinde 'şu düzenleme özgürlükçü, bu düzenleme antidemokratik' diye bir tasnif olamaz. Bireylerin maddi ve manevi varlığının gelişimi için gerekli bir koşul olarak insan hakları ancak demokratik bir düzen ve özgürlükçü bir mevzuat içerisinde kendi yerini bulur. Böyle bir düzen içinde ayrımcılığın hiçbir türüne rastlanmaz." dedi.

Bakan Gül, hiçbir politikanın insan hakkının engellenmesine gerekçe olamayacağını söyleyerek, hiç kimsenin "özgürlükleri yok etme" özgürlüğünün bulunmadığının altını çizdi.

Lekelenmeme hakkı güvencesi

Gül, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 158'inci maddesinde 2017'de yapılan değişiklikle "lekelenmeme hakkı"nın güvenceye kavuştuğunu hatırlatarak, şu bilgileri paylaştı:

"Lekelenmeme hakkının ceza muhakemesi sistemine ilk defa getirilmesiyle bugüne kadar toplam 265 bin 385 ihbar dosyası açılmıştır. Bu dosyalardan 158 bininde soyut iddia gerekçesiyle hiç soruşturma yapılmadan, vatandaşın şüpheli yapılmadan, ifadesine başvurulmadan, kapısına polis gönderilmeden 'soruşturma yapılmasına yer olmadığı' kararı verilmiştir. Eğer bu sistem gelmeseydi bugün 158 bin kişinin, kapısına polisin geldiği, şüpheli olduğu bir süreç olacaktı. Bu anlamda, ceza adaletinin amacı dışında kullanılmasına, soruşturmaların suistimallere veya iftiralara alet edilmesine karşı aldığımız tedbir iyi işlemektedir."

Her vatandaşın adalet hizmetini en yüksek düzeyde almayı hak ettiğinin altını çizen Gül, "Bütün devlet yetkileri milletin hakimi değil, hadimi olmak için vardır. Avukat, vatandaşımızın avukatıdır, yargı Türk milletinin yargısıdır. İnsan haklarını koruyup geliştirmenin temel taşıyıcısı olan yargı, hakimiyle, savcısıyla, avukatıyla bir bütündür. Bu bütünlüğü hem kendi içinde hem de dışarıya karşı gösterebilen bir yargı, saygınlığını ve güvenilirliğini yükseltebilecektir. Bu çerçevede yargının bütün dikkati adalet hizmetlerinin iyi ve sağlıklı yürümesi üzerine yoğunlaşmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Geçmişte Türkiye'de güçlülerin haklı olduğu acı dönemlerin yaşandığını söyleyen Gül, şöyle devam etti:

"Devlet için insandan, insan için devlete geçme yolunda milletçe büyük bedeller ödedik. Son 17 yılda gerçekleştirdiğimiz reformların ve değişikliklerin temelinde bir daha o günlere geri dönmeme, özgürlük yolunu kalıcı bir biçimde genişletme niyet ve iradesi vardır. Bütün hak ve özgürlüklerin makbul vatandaşlara ait olduğu, makbul olmayan vatandaşlara ise hakların lütuf olarak az bir miktar tattırıldığı karanlık dönemler geride kaldı."

"Özgürlükçü ve reformcu ruh devam edecek"

Gül, AK Parti'nin 2002'den beri süren iktidarının sırrının, hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasında ve yasakların sona erdirilmesinde olduğunu dile getirerek, 17 yıldır başta anayasa ve temel kanunlarda olmak üzere, mevzuattaki değişikliklerle hak ve adalet alanına önemli yeniliklerin kazandırıldığını belirtti.

Bu süreçte, kimsenin dini, dili, etnik kökü, mezhebi, dünya görüşü veya yaşam tarzı nedeniyle ötekileştirilmediği, ayrımcılığa maruz kalmadığı bir Türkiye ideali için cesur ve tarihi adımlar attıklarını aktaran Bakan Gül, şöyle konuştu:

"Kürtçe kurslar, enstitüler, akademik bölümler serbestleşti. Propaganda yasağı kalktı. TRT Kürtçe televizyon kanalı faaliyete geçti. Ret, inkar, asimilasyon politikalarına son verildi. Azınlık, vakıf mallarının iadesi sağlandı. Meslek liseleri önündeki katsayı engeli kaldırıldı. 28 Şubat döneminde zulüm aracına dönüşen başörtü yasağı kaldırıldı. İşkenceye sıfır tolerans ilkesiyle bu suçlarda zaman aşımını kaldırıldı ve etkin soruşturma tedbirleri alındı. Ceza Kanunumuzda nefret ve ayrımcılık suçları düzenlendi. Bu özgürlükçü ve reformcu ruh önümüzdeki dönemde de devam edecektir."

"İş dönüp dolaşıp kanunları uygulayıcılarda bitmektedir"

Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Mayıs'ta kamuoyuna duyurulan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin önemli bir başlangıç noktası olduğunun altını çizerek, bu çerçevede adil yargılanma hakkı ve ifade özgürlüğüne ilişkin birçok düzenleme bulunduğunu söyledi.

Bu sürecin iyi ve doğru gitmesinin bu düzenlemelerin uygulama tarafından sahiplenilip, adalet hizmetine yansıtılmasıyla mümkün olacağına işaret eden Gül, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz ardı ardına reform paketleri hazırlayabiliriz, yepyeni strateji belgeleriyle, hukuk sistemine ilişkin önemli düzenlemeleri mevzuata kazandırabiliriz ama iş dönüp dolaşıp bu kanunları uygulayacak uygulayıcılarda bitmektedir. Hiçbir reform başlangıçta iyi ya da kötü değildir. Sistemi iyi ya da kötü işletecek olan, reforma iyi ya da kötü vasfını verecek olan, uygulamadır. 2019, reformlarımızın başladığı yıl oldu. 2020 yılının da reform adımlarımızın birer birer hayata geçeceği bir yıl olmasını diliyorum."

Gül, "reform oldu ama şuna yaradı, buna yaradı" diye bir değerlendirmeyi hukuk ve hukuk devleti ile bağdaştıramayacaklarını vurgulayarak, her insanın mevcut haklardan yararlanmasının önemine işaret etti.

Yargı Reformu Stratejisi'ndeki hedeflerden birinin de yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı'nın hazırlanması olduğuna işaret eden Abdulhamit Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni planda, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarında yer verilen ihlal alanlarına ilişkin etkili çözümlerin geliştirilmesi, insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası koruma mekanizmalarının gözlem ve raporlarının dikkate alınması, yine bu alandaki ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütleriyle iş birliği yollarının geliştirilmesi, yargı mensuplarının insan hakları konusundaki farkındalığı ve duyarlılığının artırılması amacıyla insan hakları eğitimi çalışmalarının düzenlenmesi düşünülmektedir. Bu faaliyetleri kapalı devre yürütmeyi hiçbir zaman düşünmedik. Süreci, yurt içi ve yurt dışından uzman hukukçular, yargı mensupları ve sivil toplum temsilcileri ile yürütme kararlılığında olduk."

Gül, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tarafı olduğuna, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin de yargı yetkisini kabul ettiğine dikkati çekerek, insan hakları çıtasının yükseltilmesini sadece söz konusu uluslararası taahhütlerin bağlayıcılığı nedeniyle değil, milletin layık olduğu hak ve özgürlük standardına kavuşması için de istediklerini dile getirdi.

Gül, "İnsan Hakları Eylem Planı'nın hazırlık sürecini, katılımcı bir anlayışıyla sürdürmeye devam ediyoruz. Bu çerçevede, her türlü görüş ve önerileri belirleyerek Bakanlığımız koordinasyonunda hükümet planı haline gelmesi sağlanacaktır." diye konuştu.

İnsan haklarının, günlük siyasetin sınırlarına hapsedilemeyecek kadar önemli olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Gül, şunları kaydetti:

"Bu perspektifle milletin sesinden, sözünden ürkerek değil, milletin sesi ve sözünden güç alarak özgürlüklerimizi genişletmek için yeni ve kararlı bir başlangıç noktasındayız. Devletimizin özgürlükçü ve demokratik karakterini güçlendirmekte kararlıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bugüne kadar yaptığımız ve bundan sonra yapacağımız bütün reformların amacı vatandaşlarımızın hayat ve hak standartlarını yükseltmektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Adalet Bakanı Gül'den 'İnsan Hakları Eylem Planı' açıklaması Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor
    15:40 Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor

    Gaziantep'te 82 yaşındaki Ahmet Kılavuz, 57 yıl önce evlendiği eşi Sabiha Kılavuz'un Alzheimer hastalığıyla mücadelesinde en büyük destekçisi oldu. Eşini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Moral Evi'ne götüren Kılavuz, burada eşinin hafızasını güçlü tutmaya çalışıyor. Eşinin hastalığı sonrası hayatlarının büyük oranda değiştiğini belirten Kılavuz, ölene kadar eşine destek olacağını söyledi.

  • Karabük'te Kaçak Kazı Yapan Şahıs Suçüstü Yakalandı
    15:40 Karabük'te Kaçak Kazı Yapan Şahıs Suçüstü Yakalandı

    Karabük İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Safranbolu ilçesine bağlı Karıt köyünde kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine operasyon düzenledi. Operasyonda bir kişi suçüstü yakalanırken, şahısla birlikte kazı ekipmanları ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, Jandarmadaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

  • Antalya'da tır ile otomobil çarpıştı: 2'si çocuk 4 kişi yaralandı
    15:39 Antalya'da tır ile otomobil çarpıştı: 2'si çocuk 4 kişi yaralandı

    Antalya'nın Serik ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir tır ile bir otomobil çarpıştı. Kazada, otomobilde bulunan 2 çocuk dahil olmak üzere toplamda 4 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Kazaya karışan tır şoförü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi
    15:39 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Denetimlerde resmi evraklar, oturma düzeni ve kart okuma cihazları kontrol edildi. Uygunsuz araçlara cezai işlem uygulandı ve denetimler devam edecek.

  • Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları
    15:39 Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları

    Giresun'un Espiye ilçesinde düzenlenen '60. Kütüphane Haftası' törenle kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki Gezici Kütüphane'de gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler ve vatandaşlar kitap okuma etkinliğiyle bir araya geldi. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı, en çok kitap okuyanlara ödül verdi.

  • İzmir'de Belediye Şantiyesinde 20 Bin Adet Sentetik Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    15:39 İzmir'de Belediye Şantiyesinde 20 Bin Adet Sentetik Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    İzmir'de Karşıyaka Belediyesinin Örnekköy'de bulunan Temiz İşleri Müdürlüğü şantiyesine düzenlenen operasyonda, yaklaşık 20 bin adet sentetik uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 belediye personeli tutuklandı.

  • Kayseri'de 440 Yıldır Hizmet Veren Nasrullahzade Vakfı Ramazan Ayı Boyunca İftar Yemeği Veriyor
    15:38 Kayseri'de 440 Yıldır Hizmet Veren Nasrullahzade Vakfı Ramazan Ayı Boyunca İftar Yemeği Veriyor

    Kayseri'de 1584 yılında kurulan Nasrullahzade Vakfı, Ramazan Ayı süresince her gün 350 kişilik iftar yemeği veriyor. Vakıf ayrıca çeşitli yardım ve hayırlar da yapıyor. Vakıf yetkilisi Mehmet Soyaslan, vakfın Osmanlı döneminde kurulduğunu ve 440 yıldır hizmetlerine devam ettiğini belirtti. Vakıf, fakir ve fukaraya yardım, aşure gününde aşure dağıtımı gibi şartları yerine getiriyor. Bağış almadıklarını ifade eden Soyaslan, vakfın gelirlerini gayrimenkullerinden elde ettiklerini söyledi.

  • Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi
    15:37 Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi

    Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su başkanlığında, 31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin düzenlenen toplantıda, seçim sürecinin huzur ve güven içinde tamamlanması için alınması gereken tedbirler gözden geçirildi. Toplantıya, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

  • Meral Akşener Gölbaşı'nda esnafı ziyaret ederek oy istedi
    15:37 Meral Akşener Gölbaşı'nda esnafı ziyaret ederek oy istedi

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gölbaşı'nda esnafı ziyaret ederek, partisinin belediye başkan adayları için oy istedi.


Advertisement