Adalet Bakanı Yardımcısı Birkan: "Dünya artık parmaklarımızın ucunda inanılmaz bir değişim ve... - Son Dakika
Genel

Adalet Bakanı Yardımcısı Birkan: "Dünya artık parmaklarımızın ucunda inanılmaz bir değişim ve...

Adalet Bakanı Yardımcısı Birkan: "Amacımız herkesin hukuk içinde, kendini güvende hissettiği, çağdaş hukukun üstünlüğünün hakim olduğu refahın olduğu bir ülkede yaşamak" Birkan: "Dünya artık parmaklarımızın ucunda inanılmaz bir değişim ve gelişim var" Türkiye Barolar Birliği Başkanı...

23.11.2019 16:56  Güncelleme: 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Yardımcısı Birkan: "Amacımız herkesin hukuk içinde, kendini güvende hissettiği, çağdaş hukukun üstünlüğünün hakim olduğu refahın olduğu bir ülkede yaşamak"

Birkan:

"Dünya artık parmaklarımızın ucunda inanılmaz bir değişim ve gelişim var"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu: "Türkiye'ye değerli meslektaşlarım diken yargıdan battı. FETÖ, yargıyı ele geçirdi, yargı eliyle örgüte yol temizliği yaptı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ni adeta yargı eliyle teslim aldı"

ANKARA - Adalet Bakanı Yardımcısı Zekeriya Birkan "Dünya, bilgi artık parmaklarımızın ucuna doğru inanılmaz şekilde gelişti tabi bununla beraber insan ilişkileri gelişti. Dünya bir köy haline geldi. Ticaret inanılmaz şekilde gelişti" dedi.

Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Meyra Palace'de düzenlenen "Yargı Paketinin Getirdiği Yenilikler Sempozyumuna" katıldı.

Dünyada yaşanan değişim ve gelişime dikkat çeken Birkan, "Değerli arkadaşlar bildiğiniz gibi dünya artık parmaklarımızın ucunda yani tüm bilgi, tüm medya, tüm ansiklopediler, tüm kitaplar bir parmağımızın ucunda inanılmaz bir değişim ve gelişim var. Dünya, bilgi artık parmaklarımızın ucuna doğru inanılmaz şekilde gelişti tabi bununla beraber insan ilişkileri gelişti. Dünya bir köy haline geldi. Ticaret inanılmaz şekilde gelişti. 24 saat alışverişin olduğu dükkanlar, mağazalar biliyorum. Şu anda Fransa'dan, Singapur'dan, Çin'den alışveriş yapılıyor, sadece paketleniyor" ifadelerini kullandı

Yaşanan gelişmelerin beraberinde yeni sorunları ve çözümleri de getirdiğini vurgulayan Birkan, "Tabii bütün bunlar yeni sorunları, hukuki ilişkileri yeni tip çözümleri de mutlaka gerektiriyor. Artık biz eskisi gibi var olan şeylerle devam etmemiz zor. Suç tipleri değişiyor, yargılamaların artık kısa olması lazım ve artık eskiden suç olmayan şeyler sadece işte orda konuşulup, toplumda orada kalan olaylar bugün mahkemelerimize aksediliyor ayrıca devasa bir sorun dağı olarak önümüze çıkıyor. Bu değişim ve dönüşümle beraber gerçekten adalet bakanlığı bünyesinde başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayelerinde yargı reformu strateji belgeleri hazırlandı, bu bir yol haritasıdır. Aslında bu yeni değil Adalet Bakanlığımızda daha öncede buna benzer belgeler hazırlandı. Ciddi bir çalışma akademisyenlerimizle görüşülerek, vatandaşlarımızla birebir görüşülerek, hakimlerimizle savcılarımızla görüşülerek, ticaret dünyasıyla, milletvekillerimizle, barolar birliği meslektaşlarımızla görüşülerek hazırlanmış bir belge. Bu belge bir yol haritası. ve bu ilk belge geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kanunlaşarak geçti" diye konuştu.

İki tarafında daha kısa zamanda hakkına kavuştuğu bir modeli uygulamaya geçirdiklerini ifade eden Birkan şöyle devam etti:

"Bu geçen pakette de ifade özgürlüğüne ilişkin istinafla alakalı bazı düzenlemeler var ben konuya girmeyeceğim. Birde bazı getirmiş olduğu yeni yargılama metotları var. Tabi bu yeni yargılama metotları önemli, çünkü bunlar yargımızı hızlandıracak yani artık iki tarafında kaybettiği değil de, iki tarafında memnuniyetsiz olarak adliyeden ayrıldığı bir yargılama değil de iki tarafında daha çok sulhen, daha çok anlaşmaya dönük, daha kısa zamanda hakkına kavuştuğu bir model olarak uygulamaya geçiyoruz. Bunlar 1 Ocak itibariyle yargılamada hayatımıza girecek. Tabii biz kanunlara usule ne yazarsak yazalım ne olursa olsun nihayetinde bunu uygulayacak olanlar hakimlerimiz, savcılarımız, adalet camiamızdır. O yüzden sizlere büyük iş düşüyor."

Çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Birkan şunları kaydetti:

"Değerli arkadaşlar yargı reformu strateji belgesindeki hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımız devam edecek. Ardından 2. Paketimiz dediğimiz çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız herkesin hukuk içinde, kendini güvende hissettiği, çağdaş hukukun üstünlüğünün hakim olduğu refahın olduğu bir ülkede yaşamak."

Sempozyumda bir konuşma yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Milli meselelere siyasi particilik yapmadan yaklaşılması gerektiğini ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin önündeki çok büyük sorunları ve özellikle Türkiye'ye ekonomik, askeri bilumum açılardan kurulmuş tuzakları ön görerek milli meselelerde Türkiye ittifakı yapmalıyız dedi. Doğru muydu, çok doğruydu. Milli meselelerde siyasi particilik yapılmamalı, ideoloji gözlükleriyle değil milli gözlükle milli açıdan meselelere yaklaşılmalıdır. Bu içi doldurulması gereken bir söylemdi ve içi ilk adımda yargı reformu strateji belgesi hazırlanması sürecinde doldurulmaya başlandı. Bugüne kadar benzer reformlar Türkiye'de yıllarca yapıldı."

"Türkiye'ye diken yargıdan battı"

FETÖ'nün yargıyı ele geçirerek devletin en yetkili kurumlarını teslim aldığını belirten Feyzioğlu, "Türkiye'ye değerli meslektaşlarım diken yargıdan battı. FETÖ, yargıyı ele geçirdi, yargı eliyle örgüte yol temizliği yaptı. Türk Silahlı Kuvvetlerini adeta yargı eliyle teslim aldı. Milli İstihbaratı, Dış İşleri Bakanlığını, polisi ve elbette devletin en etkili, yetkili kurumlarını. Bunu yaparken yargıyı kullandı. Kamuoyunda bildiğiniz bir şekilde meşru davaların dışında hemen her şekilde, hemen her büyük devlet ihalesinde FETÖ devletine, vatanına, milletine sadık insanları sindirmek için emirlerindeki polis kılıklılar, savcı kılıklılar, hakim kılıklılar, avukat kılıklıların eliyle büyük operasyonlar yaptılar. Dolayısıyla bu dikenin yargıdan çıkarılması lazımdı. Türkiye ittifakının tezahürünün ilk kez yargı alanında gerçekleşiyor olmasının anlamı bu açıdan bizim için çok büyük" ifadelerine yer verdi.

Vatandaştan gelen geri bildirimlerin yargı reformu belgesinin içine girdiğini belirten Feyzioğlu, "Sayın Adalet Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri yol göstermesi doğrultusunda toplumun tüm kesimlerini bu işin içine katacağız dedi ve dediğini yaptı. Bu belge hazırlanırken adliyenin mahkeme kapısında bekleyen insanlara sorununuz ne, ne bekliyorsunuz, şikayetiniz ne diye anketörler sorular sordu. Vatandaştan gelen geri bildirimler yargı reformu belgesinin içine girdi" diye konuştu.

"Türkiye'nin büyük bir devlet olduğunun ispatını arayanlar tüm samimiyetimle söylüyorum gelsinler Adalet Bakanlığının işleyişine baksınlar" diyen Feyzioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu noktadan sonra birileri bu belgeyi niçin Sayın Cumhurbaşkanı külliyede açıkladı dedi. Bir niye Cumhurbaşkanı açıkladı, iki niye külliyede açıkladı. Anlamak mümkün değil. Cumhurbaşkanı anayasamıza göre millete karşı siyaseten sorumlu kişidir ve devletin idare merkezinde millete senet gibi bir taahhütte bulunmaktadır. Bunun arkasında ben varım dedi. Ondan sonra bu belgenin küçümsenmesi aşaması başladı birileri tarafından içi boş, içi boş diyenler belgenin kapağını açıp okumadılar bile onlara göre içi boş geldi. Burada ben Adalet Bakanlığının her biriyle gurur duyduğum yüksek bürokratlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Gurur duydum, gurur. Türkiye'nin böyle bir adalet bakanlığı böyle bir bürokrasisi var. Türkiye'nin büyük bir devlet olduğunun ispatını arayanlar tüm samimiyetimle söylüyorum gelsinler Adalet Bakanlığının işleyişine baksınlar."

Düşünce özgürlüğünü temyiz mahkemesinin güvencesine bir kez daha teslim ettiklerini belirten Feyzioğlu, "Neticede Ekim ayında çıktı. Çıktıktan sonra şu başladı hani belgede ne yazdınız pakette ne var belgede zaten sayın bakanımızın söylediği gibi yıllar içinde gelişecek bir belge. İlk paket çıktı. İlk paket çıktığında değerli meslektaşlarım sabah, öğlen, akşam bu paketi küçümseyenler sövenler, saldıranlar veya yok sayanlar bir baktılar ki istinafta kesinleşmiş 10 bin hüküm temyize gider hale gelmiş. Baktılar ama söylemeyi unuttular. Baktılar ama hakkı teslim etmediler. Üstelik sabah akşam sövenlerin kendi siyasi dünyalarından insanlar tahliye oldu. Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak, toplantı gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet baktığınız zaman bu suçları işlemekle itham olunanların çoğunluğu siyasi yelpazenin muhalefet tarafında olanlarıdır. Tahliye oldular. Ana muhalefet partisinin eski bir milletvekili tahliye oldu. Muhalif diye bilinen bir gazetenin eski bir yazarı ilk paket çıkar çıkmaz tahliye oldu. Yani doğru iş yaptık. Düşünce özgürlüğünü temyiz mahkemesinin güvencesine bir kez daha teslim ettik. Hakimlerimiz, savcılarımız esasa ilişkin ne kadar doğru yaparlarsa yapsınlar adil görünmedikleri takdirde yaptığımız bütün bu adımlar maalesef arzu ettiğimiz etkiyi yaratmaz" dedi.

Yargı reformunun en önemli hususunun eğitim ve ölçme olduğunu belirten Feyzioğlu, "Ben yargı reformumun en önemli merkezindeki en önemli hususun eğitim ve ölçme olduğunu düşünüyorum, sınav olduğunu düşünüyorum Adalet Akademisinin katılımıyla yapılacak mülakatlar olduğunu düşünüyorum ve akabinde gelecek olan hakim savcı yardımcılığı ve buradan mesleğe intisabların olduğunu düşünüyorum. El birliğiyle de başaracağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Yardımcısı Birkan: "Dünya artık parmaklarımızın ucunda inanılmaz bir değişim ve...
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Adalet Bakanı Yardımcısı Birkan: 'Dünya artık parmaklarımızın ucunda inanılmaz bir değişim ve... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kocaeli'de Tarımsal Kalkınma İçin Yüzde 50 Hibeli Gübre Desteği
    09 Nis Kocaeli'de Tarımsal Kalkınma İçin Yüzde 50 Hibeli Gübre Desteği

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi amacıyla meyve sebze yetiştiricilerine yüzde 50 hibeli katı organomineral gübre desteği sağlıyor. Üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği desteğin başvuruları tamamlandı ve gübre dağıtımı Ramazan Bayramı'ndan sonra başlayacak.

  • Gaziantep'te Bayram Öncesi Kolonyalara Yoğun İlgi
    09 Nis Gaziantep'te Bayram Öncesi Kolonyalara Yoğun İlgi

    Gaziantep'te Ramazan Bayramı öncesi çarşıda büyük yoğunluk yaşanırken vatandaşlar doğal kokulardan oluşan kolonyalara ilgi gösteriyor. Kolonya, geleneksel ziyaret kültürünü yaşatmanın yanı sıra dezenfektan özelliğiyle de tercih ediliyor. Kolonya alırken kaliteye dikkat edilmesi gerektiği vurgulanırken, fiyatlar litre başına 120-150 TL arasında değişiyor.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ESHOT personeliyle bayramlaştı
    09 Nis İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ESHOT personeliyle bayramlaştı

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kurumlarda görev yapan personelle bayramlaşma programına ESHOT ile başladı. Başkan Tugay, personele hitaben, 'Büyük bir sorumluluk duygusu ile iyi hizmet sunuyorsunuz. Bunu daha da kaliteli hale getirmek için hep birlikte çalışacağız. Sizleri tanıdığım ve aynı ortamda çalışma fırsatı bulduğum için büyük mutluluk duyuyorum' dedi.

  • AK Parti Adıyaman İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis AK Parti Adıyaman İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    AK Parti Adıyaman İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

  • Oltulu kadın girişimci Ayşe Avcı, Azerbaycan'a arı ürünleri ihracatı gerçekleştirdi
    09 Nis Oltulu kadın girişimci Ayşe Avcı, Azerbaycan'a arı ürünleri ihracatı gerçekleştirdi

    Oltu Organize Sanayiinde faaliyet gösteren Ayşe Avcı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından sağlanan 20 milyonluk destekle açtığı arı ürünleri fabrikasının ilk ihracatını Azerbaycan'a gerçekleştirdi. Avcı, projeye başlamasında ve üretim sürecinde kendisine destek olanlara teşekkür etti ve fabrikasında bal mumu, fondan şekeri, arı yemi maddesi, arı invert şurubu, kovan ve çerçeve üretimi yapıldığını belirtti.

  • Yavuz Ağıralioğlu,
    09 Nis Yavuz Ağıralioğlu, "İYİ Parti'ye dön" diyenlere kapıyı kapattı: Altyapısını tamamladığımız siyasi hazırlığın içerisindeyiz

    27 Nisan'da düzenlenecek olan İYİ Parti kurultayı öncesi, teşkilatın Yavuz Ağıralioğlu'na dönmesi için baskı yaptığı konuşuluyordu. Ancak Ağıralioğlu, sosyal medya üzerinden İYİ Parti'ye dönmeyeceğini ve yeni bir parti kurma hazırlığında olduğunu açıkladı.

  • Aydın'da Jandarma Ekipleri Tarafından Uyuşturucu Kullanan 5 Şüpheli Yakalandı
    09 Nis Aydın'da Jandarma Ekipleri Tarafından Uyuşturucu Kullanan 5 Şüpheli Yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Germencik İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yakalanan B.D., M.C.S., A.B., İ.Ç. ve G.Ö. isimli 5 şüpheli, sağlık kuruluşunda yapılan testlerde uyuşturucu madde kullandıkları tespit edildi. Şüpheliler hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Lapseki Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Lapseki Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, yeni seçilen Belediye Başkanı Atilla Öztürk başkanlığında ilk Belediye Meclisi toplantısı yapıldı. Toplantıda gündem maddeleri görüşüldü ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu tartışıldı.

  • Başkentteki bayram telaşı havadan görüntülendi
    09 Nis Başkentteki bayram telaşı havadan görüntülendi

    Ramazan Bayramı öncesi Ankara'da oluşan trafik ve alışveriş yoğunluğu havadan görüntülendi. Ulus semtinde uzun araç kuyrukları oluşurken alışveriş merkezleri insanlarla doldu taştı. Ankaralı vatandaşlar bayram coşkusunu ve hazırlıklarını gözler önüne serdi.

  • VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı güne düşüşle başladı
    09 Nis VİOP'ta BIST 30 endeks kontratı güne düşüşle başladı

    Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yüzde 0,1 azalışla 10.684,00 puandan başladı. Nisan vadeli endeks kontratı, açılış seansında önceki normal seans kapanışın yüzde 0,1 altında 10.684,00 seviyesinden işlem gördü. Analistler, küresel pay piyasalarında, yarın ABD'de açıklanacak enflasyon verileri öncesi temkinli bir seyir izlendiğini belirterek, bugün yurt içinde Ramazan Bayramı tatili öncesi Borsa İstanbul'da yarım gün işlem gerçekleştirileceğini söyledi.

  • Türkiye Genelinde Hava Durumu Tahmini
    09 Nis Türkiye Genelinde Hava Durumu Tahmini

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlere göre, Türkiye genelinde parçalı yer yer çok bulutlu bir hava bekleniyor. Batı Akdeniz'in iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Tokat çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Yağışların özellikle Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Bitlis, Muş, Şırnak, Van'ın güney ve doğusu ile Hakkari'de kuvvetli olması tahmin ediliyor. Marmara'nın güney ve doğusu ile Batı ve Orta Karadeniz'de yer yer sis ve pus hadisesi görüleceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı ise iç ve doğu kesimlerde artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak ve genel olarak mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgar genellikle kuzey ve kuzeydoğudan esecek, yurdun doğusunda güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette olacak. Marmara'nın güneybatısı ve Ege kıyılarında ise kuvvetli rüzgar (40-60 km/saat) bekleniyor. Bazı illerde ise hava durumu şu şekilde olacak: Ankara parçalı bulutlu 22, İstanbul parçalı ve az bulutlu 20, İzmir az bulutlu 25, Adana parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 18, Antalya parçalı ve çok bulutlu, iç ve doğu kesimleri aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24, Samsun parçalı ve çok bulutlu 15, Trabzon parçalı ve çok bulutlu 14, Erzurum çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı, yüksekleri karla karışık yağmurlu 14, Diyarbakır çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 18.

  • Tekirdağ Valisi Recep Soytürk'ten Ramazan Bayramı mesajı
    09 Nis Tekirdağ Valisi Recep Soytürk'ten Ramazan Bayramı mesajı

    Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Soytürk, bayramların birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının yoğun olarak yaşandığı günler olduğunu belirterek, vatandaşların trafik kurallarına uymalarını ve dikkatli olmalarını temenni etti.


Advertisement