Adaleti Savunanlar Derneği Konya Şube Başkanı Kanmaz: - Son Dakika
Yerel

Adaleti Savunanlar Derneği Konya Şube Başkanı Kanmaz:

Mehmet Kanmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın Eksiklikleri Olduğunu İleri Sürdü.

22.02.2011 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adaleti Savunanlar Derneği Konya Şube Başkanı Mehmet Kanmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın eksiklikleri olduğunu ileri sürdü.

Kanmaz, Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Başbakanlık tarafından hazırlanan tasarının, TBMM'ye sunulduğunu ve Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilerek, Meclis Genel Kurulu'na gönderildiğini söyledi.

Titiz çalışmalar sonucunda hazırlanan tasarıda bir takım eksikliklerin olduğunu belirten Kanmaz, "Tasarı, kamuoyunda mazlum ve mağdur olarak bilinen YAŞ mağdurlarını kapsamaktadır. Siyasi iradenin iyi niyetli olduğunda tereddüt yoktur. Ancak geçmiş adaletsiz uygulamalarından sorumlu asker cephesi için aynı değerlendirmeyi yapmak mümkün değildir" dedi.

İstenmeyen durumlarla karşılaşılmaması için tasarıdaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini savunan Kanmaz, şunları kaydetti:

"Tasarının kapsamı dardır. Kapsam, 'Yüksek Askeri Şura veya idari kararla' denilerek üçlü, ikili ve Bakan onaylı ayırma işlemlerini de kapsamalıdır. 12 Mart ve 12 Eylül mağdurları da kapsama alınmalıdır. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin yapısı değişmeden ve hakim bağımsızlığı sağlanmadan, bu mahkemenin Genelkurmay Başkanlığı ve YAŞ çizgisi dışında karar verebilmesi mümkün görülmemektedir. Bunun yerine özel bir idare mahkemesi yetkilendirilmelidir.

Diğer bir konu, mağdurların engellenen özlük hakları verilmiyor. Kişinin haksız işlemden dolayı maruz kaldığı maddi zarar ödenmiyor. İşlem haksız ise zarar kişinin üzerinde bırakılamaz, bu zararı kamu paylaşır. İlişik kesilme tarihinden kanunun çıktığı tarihe kadar geçen süre içinde emsaline ödenen maaş ve tazminatların toplamı kişilere ödenmelidir. Daha önce ödenmiş ikramiyeler, verilecek ikramiyeden mahsup edilmelidir. Kişilere emekli edildiği rütbe ve kıdemine uygun kimlik kartı düzenlenmelidir. OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu) kesintilerinde, kişilerin ilişkilerinin kesildiği tarih ile bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih arasında emsallerinin ödediği aidatlar ile aidatların kar paylarının kişiler tarafından yatırılması, kişinin zararının kendine ödettirilmesi anlamına gelir. Zaten mağdur olan bizleriz. Adil olmayan bu durum da yeniden düzenlenmelidir."

- KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adaleti Savunanlar Derneği Konya Şube Başkanı Kanmaz: - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement