Adana Büyükşehir Belediyesindeki "Suç Örgütü" Operasyonu - Son Dakika
Yerel

Adana Büyükşehir Belediyesindeki "Suç Örgütü" Operasyonu

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve 29 kişi hakkında, çıkar amaçlı suç örgütü yönetici ve üyesi olmak suçlamasıyla dava açıldı.

11.11.2011 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve 29 kişi hakkında, çıkar amaçlı suç örgütü yönetici ve üyesi olmak suçlamasıyla dava açıldı. Durak hakkında 19 yıl 6 ay, o dönemdeki yardımcısı Mustafa Tuncel hakkında da 71 yıl 6 ay hapis cezası istendi.

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Haziran 2011'de Adana Büyükşehir Belediyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen "çıkar amaçlı suç örgütü"ne yönelik operasyon kapsamında Aytaç Durak ile o dönemde Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili olan tutuklu sanık Mustafa Tuncel'in de aralarında bulunduğu 29 kişi hakkındaki Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'nın yürüttüğü soruşturma tamamlandı.

Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısının hazırladığı 314 sayfalık iddianamede, "müşteki" olarak Adana Büyükşehir Belediyesi ile 5 kişi yer alırken, aralarında Durak ve Tuncel'in de bulunduğu 10'u tutuklu 29 kişi hakkında hapis cezası istendi, aralarında mevcut Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da bulunduğu 27 kişi hakkında ise "takipsizlik" kararı verildi.

-İddianamede örgütün ortaya çıkışı ve faaliyetleri-

İddianamede, örgütü ortaya çıkaran olay ve örgütün faaliyetleri şöyle anlatıldı:

"Adana'da 'Adam kaçırma ve haraç alma' gibi suçlarla yapılanma içinde olan Mehmet Salih T'nin kentin en işlek yerindeki Çakmak Plaza içerisindeki tüm işyerlerini tehditle ele geçirme girişiminde olduğu ihbar edildi. Mahkeme kararıyla telefonu dinlemeye alınan Mehmet Salih T'nin Aytaç Durak'ın oğlu Gökhan Durak'ı fidye için kaçırma planları yaptığı belirlendi.

Dinlenen telefonlarda ayrıca, Aytaç Durak ile onun yardımcısı ve Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in belediye içinde çıkar amaçlı suç örgütü kurdukları ortaya çıkınca, soruşturma genişletildi. Yapılan teknik takip ve telefon dinlemelerinde Tuncel'in belediye ihalelerinin yandaşlarına verilmesini sağladığı, kendi isteği doğrultusunda imar değişikliği yaptırıp rüşvet aldığı, itiraz eden belediye meclis üyelerine baskı yaptığı belirlendi."

Durak'ın, Meclis toplantısında Tuncel'in rüşvet aldığıyla ilgili bir kaseti dinletmesinin ardından, aralarının bozulduğu kaydedilen iddianamede, bunun üzerine Tuncel'in, Durak'ın grubundan ayrıldığı ve ayrı bir örgüt kurduğu öne sürüldü.

Ayrıca iddianamede, Tuncel'in basında yer alan "Bugüne kadar belediyede yapılan yasa dışı ne kadar imar değişikliği varsa mimarı Aytaç Durak'tır. Başkanın 2 milyar dolar serveti var" sözlerine karşılık Durak'ın da, "Böyle yalan yanlış konuşursan insanların kafası karışır. Varsa bir hukuksuzluk adliye 300 metre ileride" sözleri ve birbirlerini suçlamalarıyla ilgili başka bilgiler delil olarak yer aldı.

-Suçlamalar-

Cumhuriyet savcısı iddianamede Durak hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak suç işlemek amacıyla kurulan örgütün yöneticisi olmak, meclis toplantısında 260 bin dolarlık rüşvetle ilgili ses kaydını dinletip, meclis üyesi Bekir Sıtkı Özer'in bir otelden çıkarken fotoğrafını bir gazeteciye çektirip yerel bir gazetede yayınlatarak özel hayatın gizliliğini ihlal, kamu kurum ve kurumunu zarara sokmak için dolandırıcılık yapmak, ayrıca az sayıda mermi bulundurmak" suçlamalarıyla 19 yıl 6 ay hapis cezası istedi.

Ayrıca iddianamede Tuncel'in, "Durak ile araları bozulduktan sonra belediyede ayrı bir suç örgütü oluşturduğu ve örgütün yöneticisi olduğu" gerekçesiyle "örgüt kurmak, tehdit, ihaleye fesat karıştırmak, basit yaralama, rüşvet almak ve vermek, kamu malına zarar vermek" suçlamalarıyla toplam 71 yıl 6 aya kadar hapsi istendi.

Aralarında iki gazetecinin de bulunduğu diğer sanıklar hakkında ise

"ihalelere fesat karıştırmak, yağma, dolandırıcılık, şantaj ve rüşvet" gibi çeşitli suçlamalarla, 3 yıldan başlayan hapis cezaları talep edildi.

İddianamenin Özel Yetkili 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği ve sanıkların önümüzdeki günlerde yargılanmaya başlanacağı öğrenildi.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adana Büyükşehir Belediyesindeki 'Suç Örgütü' Operasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement