Adana'da Hayatı Felç Eden Yağış Zararına Çığ Gibi Tepki Yağıyor - Son Dakika
Güncel

Adana'da Hayatı Felç Eden Yağış Zararına Çığ Gibi Tepki Yağıyor

Adana\'da Hayatı Felç Eden Yağış Zararına Çığ Gibi Tepki Yağıyor

Adana'da hayatı felç eden yağış zararına çığ gibi tepki yağıyor ADANA, (DHA) - ADANA'da dün 2 saat süren ve yaşamı alt üst edip kentin altyapı sorununu bir kez daha gündeme getiren sağanak yağışın metrekareye 129 kilogram olduğu açıklandı.

22.09.2015 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'da hayatı felç eden yağış zararına çığ gibi tepki yağıyor

ADANA, (DHA) - ADANA'da dün 2 saat süren ve yaşamı alt üst edip kentin altyapı sorununu bir kez daha gündeme getiren sağanak yağışın metrekareye 129 kilogram olduğu açıklandı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre dün 12.30 sıralarında başlayıp yaklaşık 2 saat süren sağanak yağış son yılların rekoru oldu. Kent merkezinde birçok evi, işyerini su basarken, bazı bulvarlarda da araçlar cam hizasına kadar mahsur kaldı. Ağırlıklı olarak merkezde etkili olan yağış sonucu metrekareye 129 kilogram yağmur düştü. Yağış sonucu, kentte ayrıca uzun süren elektrik kesintisi yaşandı. Yağmur nedeniyle birçok apartmanın da bodrum katı tamamen dolarken, elektrik ve iletişim hatları kullanılmaz hale geldi. Bunun da kaldırımlarla yol seviyesi kod farklarından kaynaklandığı açıklandı. Araç trafiğinde de uzun süre aksaklık yaşanınca yaşam durdu, olağanüstü gelişmeler yaşandı.

ASKİ: SON 50 YILDA DÜŞEN EN YÜKSEK YAĞIŞTI

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ise yaşanan olumsuzlukların kaynağı olarak yağışın fazlalığını gerekçe göstererek pazartesi günkü yağmurun son 50 yılın rekoru olduğu bildirildi. Yağışın afet boyutunda olduğu belirtilirken, ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, 'Adana'da yağan yağmur normal miktarın çok üzerinde gerçekleşmiştir. Bir yıl boyunca düşen yağışın dörtte biri kadar yağmur birkaç saat içerisinde yağmıştır. Dolayısıyla bugün yağıştan öte bir afet yaşanmıştır. ASKİ bütün birimleriyle hemşerilerimizin sorunlarını en aza indirmek için özveriyle çaba göstermiştir" dedi.

İMO: VATANDAŞIN TAHAMMÜLÜ TÜKENDİ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer ise hayatı felç eden yağmurun şehri teslim aldığını söyledi. Bu konuda yaşanan sorunların çözümüne katkı sunmaya hazır olduklarını belirten Biçer, 'Şurası muhakkak ki, tekrarlanan, çözüme ulaşmayan bu tablo karşısında artık vatandaşın tahammülü tükendi, kalıcı çözüm istiyor. Haklılığımızın ortaya çıkması bizi memnun etmiyor elbette. Biz yaşadığımız şehirde tekrarlanan, bir türlü çözüme ulaşmayan bu ve benzeri sorunların ortadan kalkmasını istiyoruz. Amacımız eleştirmekle, sorunu ortaya koymakla yetinmek değil. Adana'nın yıllara dayalı sorunlarının olduğunu biliyoruz ve bir çırpıda her türlü sorunun çözülmesini beklemiyoruz. Ancak sorunların çözümüne doğru atılan adımların varlığını; planlı, teknik tüm bileşenlerle organize bir çalışma yürütüldüğünü görmek istiyoruz' dedi.

YAĞIŞIN FAZLALIĞI GEREKÇE OLAMAZ

Ev ve işyerlerini su basması, yolların çökmesi, alt geçitlerin suyla dolmasının sadece yağış miktarının fazlalığına bağlanamayacağını belirten Biçer şöyle konuştu:

'Bu yöndeki açıklamalar gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Suyun temel kanunu vardır, suya engel olamayız, ona yol göstermek zorundayız. Her yağışta benzer tablonun ortaya çıkması yaşadığımız şehrin yağmuru kaldırabilecek bir altyapıya sahip olmadığının göstergesi, altyapı konusundaki yetersizliğin kanıtı. Zira bu sorun her yağmur sonrası gün yüzüne çıkıyor. Yağmur sonrası lokal çözümler yerine şehrin tamamını kapsayan, sorunun tekrarlanmasını engelleyen çözümlere ihtiyaç vardır. Gereken teknik önlemler zamanında alınamazsa şiddetli yağmurlar afete dönüşür, hayat felç olur. Önümüzde uzun kış günleri var. Eylül ayında yağan yağmur nedeniyle Adana çekilmez hale geldiyse yağmurlu kış günlerinde olası aşırı yağışın neden olacağı zararları düşünmek bile istemiyoruz. Adana Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanları derhal bir araya gelmeli ve gün geçirmeden çalışmalara başlamalıdır.'

DEMİRKÖPRÜNÜN ALTI YİNE DOLDU

Adana"da uzun yılların sorunu olan Mücahitler Bulvarı Valilik kavşağındaki demirköprünün altında biriken yağmur suları yine tehlike yarattı.Otomobiller tavanına kadar suya gömüldü, facianın eşiğinden dönüldü. 2 yıl önce Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz"ın sorunun çözüldüğünü belirterek "ilk yağmurda gazetecihleri çay içmeye davet ediyorum" dediği aynı yerin 2 saatlik yağışta geçit vermez hale gelmesinin nedeni anlaşılamadı.

SOSYAL MEDYA TEPKİ DOLU

Yağış nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan Adanalılar öfke tepkilerini sosyal medyada ilgililere iletmeye çalışırken ilginç benzetmeler de yapıldı. Bir vatandaş,"Kanal Adana projesi tamamlandı, Cumhurbaşkanı"nı açılışa bekliyoruz" diye yazarken, Baro eski Başkanı Av. Aziz Erbek belediyenin önü olan Atatürk Caddesi"ndeki durumun dahi Adana"da yaşananları anlamaya yetebileceğini yazdı.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana'da Hayatı Felç Eden Yağış Zararına Çığ Gibi Tepki Yağıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement