Adana'da Merkezi Ezan Sistemi Kaldırıldı - Son Dakika
Yerel

Adana'da Merkezi Ezan Sistemi Kaldırıldı

Adana\'da Merkezi Ezan Sistemi Kaldırıldı

Adana Müftülüğü, il genelindeki merkezi ezan uygulamasına son verdi.

07.10.2012 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Müftülüğü, il genelindeki merkezi ezan uygulamasına son verdi.

Müftü Arif Gökce, ezanın merkezi sistemle okunmasına 10 yıl önce başlandığını hatırlatarak, " Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği 2012-2016 Stratejik Plan çerçevesinde merkezi vaaz ve ezan sisteminden kademeli olarak yerinde vaaz ve ezan uygulamasına geçilecek" dedi.

Ezan'ın, din görevlisinin bulunduğu mahalleye beş vakit çağrısı olduğunu ifade eden Gökce, şöyle devam etti:

"Ezanı merkezi sisteme odaklamak, görevlimizin cemaatiyle, mahalle sakiniyle iletişimini sınırlamak demektir. Ayrıca, yüzlerce görevlinin bulunduğu ilimizde, ezanı sadece bir kişinin okuması, ezan okuma geleneğimizin devamı açısında tehlikelidir. Merkezi ezan sistemi, gelecek nesillerin ezan okuma kültüründen uzak yetişmesine neden olabilir. Bu nedenle, Adana'da ezanın mahallinden okunmasına ve merkezi ezan okuma sisteminin sonlandırılmasına karar verdik. Görevlilerimizin güzel ezan okuyabilmesi için 'Ezan Okuma Kursları' düzenledik."

Bundan böyle her görevlinin kendi camisinde ezanını okuyacağını belirten Gökce, ayrıca vaaz etme ehliyetine sahip görevlilerin, bir süredir camilerinde vaaz verdiğini hatırlattı. Gökce, "Ezan, vaaz ve hutbe, cami görevlisinin vizyonudur. Başkanlığımız bu konularda görevlilerimizi sınırlamak istememektedir. Bu yüzden cami görevlimiz hutbesini hazırlayarak İl Hutbe Komisyonuna sunabilir. Kabul edildiği takdirde kendi hutbesini camisinde okuyabilir. Görevlimiz vaaz etme noktasında da inisiyatif alabilir. Nitekim yüz yüze vaaz kursu almış olan tüm görevlilerimiz camilerinde vaaz etmektedirler. Bu şekildeki görevlilerimizin sayısını artırmak için söz konusu kurslar devam etmektedir. Bununla birlikte merkezi vaaz sistemi devam edecektir. Ancak vaaz etme yeterliliğine sahip görevlilerimiz camilerinde vaaz verecek" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adana'da Merkezi Ezan Sistemi Kaldırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement