Adana: "Kurumlar Vergisi Değişiklikleri Ve Vergi Uygulamaları" Paneli - Son Dakika
Güncel

Adana: "Kurumlar Vergisi Değişiklikleri Ve Vergi Uygulamaları" Paneli

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, yeni vergi düzenlemeleriyle kayıt dışı ekonominin önemli oranda önüne geçildiğini belirterek, mükellefin vergi kaçırma ve vergiden kaçınma gerekçelerinin ortadan kalktığını söyledi.

06.07.2006 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, yeni vergi düzenlemeleriyle kayıt dışı ekonominin önemli oranda önüne geçildiğini belirterek, mükellefin vergi kaçırma ve vergiden kaçınma gerekçelerinin ortadan kalktığını söyledi.

"Kurumlar Vergisi Değişiklikleri ve Vergi Uygulamaları" konulu panelde konuşan Acar, 5345 Sayılı Yasa ile yaklaşık 1 yıl önce Gelir Dairesi Başkanlığı'nın kurulmasıyla, vergi gelirlerinin yüzde 95'inin toplandığı 29 ilde, vergi dairesi başkanlıklarının faaliyete geçirildiğini hatırlattı.

Yeni yapılanmayla kayıt dışı ekonominin önemli oranda önüne geçildiğini belirten Acar, şunları söyledi:

"Bu yeni yapıyla Türkiye bütçesinin yüzde 85'ini oluşturan vergi gelirlerini toplayan ve denetim planlamasını yapan daha özerk, bağımsız bir yapı oluşturulmuştur. Bu yeni süreç kayıt dışı ekonomiyle daha etkin ve verimli çalışmaların yapılabileceği bir yapıyı beraberinde getirmiştir. Bu süreçte teknolojik alt yapı büyük ölçüde tamamlanmış, vergi beyanlarının yaklaşık yüzde 75'i internet ortamında alınmaya başlanmıştır. 2006 yılında özellikle 29 ilde önemli tahakkuk ve tahsilat artışları gerçekleştirilmiş, bütçe 22 yıl aradan sonra ilk defa fazla vermiştir. Yeni çıkartılan 5479 sayılı kanunla, gelir vergisi alt dilimi vergi oranı yüzde 15'lere indirilirken, 5520 sayılı kanunla kurumlar vergisi yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmüştür. Ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler sonucu enflasyonun düşmesi ve vergi oranlarındaki bu önemli indirimler, mükellefimizin vergi kaçırma veya vergiden kaçınma gerekçelerini de büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır."

Hazırladıkları denetim raporlarıyla gelecek aylarda tüm sektörel bazlı cari denetimlerinin başlayacağını hatırlatan Acar, "Bu denetimlerdeki amacımız cari yıl beyanlarının düzletilmesi yanında büyük oranda gelecek yıl beyanlarının gerçek durumu yansıtmasını sağlamak" dedi.

Adana Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Coşar ise, Kurumlar Vergisi oranının yüzde 20'ye indirilmesinin önemli bir aşama olduğunu belirterek, "Buna rağmen Katma Değer Vergisi oranı yüksek. Bu verginin de belli bir miktar düşürülmesi gerekiyor. Katma Değer Vergisi beyannamesini verme süresini takip eden 24, geçici vergi beyannamesinin ayın 14'üne çekilmesi, ayrıca 4. dönem geçici vergi beyanlarının kaldırılmasını Maliye Bakanlığı'nda talep ediyoruz. Bu şekildeki bir düzenleme, hem bizi hem vergi dairelerini hem de mükellefleri rahatlatacaktır" diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Keramettin Tezcan ise yeni Kurumlar Vergisi ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Adana: 'Kurumlar Vergisi Değişiklikleri Ve Vergi Uygulamaları' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement