Adana Mitolojik Çağda da "Tıp" Hizmeti Verdi - Son Dakika
Güncel

Adana Mitolojik Çağda da "Tıp" Hizmeti Verdi

Adana Mitolojik Çağda da "Tıp" Hizmeti Verdi

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr.

30.09.2012 10:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana- Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Adana'nın 4000 yıl öncesinden bugüne kadar tedavilerin yapıldığı bir sağlık merkezi olduğunu söyledi.

Ökten, Çukurova Tıp, Sağlık Kurumları ve Turizmi Fuarı etkinlikleri kapsamında

"Mitolojik Çağdan Günümüze Adana Tıp Tarihi ve Dünya Tıbbına Yön Veren Çukurova" konulu panelde yaptığı konuşmada, tıbbın bir büyücülükten öte, bilim dalı olduğunun kabul edilmesi ve hastaların bugün iyileştirme merkezlerine toplanıp tedavi edilmesinin hipokrat ile başlamış olmasına rağmen kadim bir tarihe sahip olan Adana'nın 4000 yıl öncesinden bugüne kadar tedavilerin yapıldığı bir sağlık merkezi olduğunu ifade etti. Ökten, Çukurova'nın Gılgamış destanıyla başlayan 'tıp' öyküsü, Lokman Hekim, Dioskorides, Puduhepa gibi hekimler, bilim insanları ve yöneticileri ile devam etmiştir. Bugün olduğu gibi o dönemde de dünyanın birçok yerinden hastanın Adana'ya tedavi için geldiği bilinmektedir. Örneğin Hitit İmparatoru Muvattalli ve oğlu Urhiteşup'un tedavi için Adana'ya geldiği tahmin edilmektedir" dedi.

Günümüzden 2500 yıl önce yaşayan ve hekimlerin babası olan Hipokrat ve dedesi olduğu efsane edilen sağlık tanrısı Aueskulap (Eskülap) anısına Aueskilapion (Eskülap'ın evi) denilen ilk hastanelerden üç tanesinden birisinin Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki Ayas (Aegea) Antik Kenti'nde kurulduğunu anlatan Ökten, "Lokman Hekim ise; Çukurova doğasındaki çiçeklerden, bitkilerden ve öteki doğasal maddelerden ilaçlar yapan, efsanevi-gerçek hekimdir. O da ölümsüzlüğün sırrını bulur, ancak Misis köprüsünde şiddetli bir rüzgar, formülün yazılı olduğu kağıt parçasını Lokman Hekimin elinden uçurmuştur" diye konuştu.

Dünyanın günümüze kadar gelebilmiş en eski tıp ve eczacılık kitabının Adana'da yazıldığını söyleyen Dr. Ökten, şöyle devam etti:

"Anavarzalı Hekim, Dioskorides'in 13. Yüzyılda yazdığı "Materna Medica" adlı tıbbi ilaçlar kitabı günümüze kadar gelebilmiş en eski tıp ve eczacılık kitabıdır. Daha sonra Kitab'ül Haşşaşi adıyla yazılan kitabın diğer bir kopyası ise Topkapı Sarayı'ndadır. Dünyada ve ülkemizde ilk organ nakli Adana'da yapılmıştır. Cosmos ve Damion adlı iki Hıristiyan Çukurovalı hekim tarafından zencinin bir ayağının alınıp bir beyaza nakledilmesi efsanesi bize bu hekimlerin daha sonradan aziz ilan edilip Avrupa'da birçok kiliseye adlarının verilmesi nedeniyle gerçek olabileceğini düşündürmektedir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çukurova, bilimsel anlamda da özellikle tıp tarihi açısından dünya medeniyetine büyük katkıları olmuştur. Görüldüğü gibi en az 4000 yıl önce Çukurova bölgesinin hekimi, sağlık bakanı ve sağlık tanrısı vardır." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Adana Mitolojik Çağda da 'Tıp' Hizmeti Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement