Adana Olgunlaşma Enstitüsü Dünya Bankası'na "Model" Olacak - Son Dakika
Yerel

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Dünya Bankası'na "Model" Olacak

Ali Güreli - Dünya Bankası'nın, Kanada, Filistin, Mısır ve Pakistanlı eğitim uzmanları, geçen yıl bünyesinde Plato Meslek Yüksekokulu açılan Adana Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsü'ndeki eğitim modelini Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerine...

24.09.2012 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ali Güreli - Dünya Bankası'nın, Kanada, Filistin, Mısır ve Pakistanlı eğitim uzmanları, geçen yıl bünyesinde Plato Meslek Yüksekokulu açılan Adana Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsü'ndeki eğitim modelini Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerine yaymak amacıyla incelemede bulundu.

Adana'da yaklaşık 40 yıldır eğitim ve öğretim hizmeti veren, geçen yıl da Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile Plato Meslek Yüksekokulu arasında imzalanan protokolle bünyesine 2 yıllık meslek yüksek okulu kazandıran Adana Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsü, uluslararası finans kuruluşu olan Dünya Bankası temsilcilerini ağırladı.

Osmanlı'dan bugüne kadar geleneksel el sanatlarının bir birinden farklı desenlerini tamamen el işçiliğiyle gelecek kuşaklara aktarmaya çalışan, Amerika Türk Kadınlar Birliği (ATKB) önderliğinde ve New York Başkonsolosluğu himayesinde ABD'de Osmanlı saray giysileri ve Atatürk koleksiyonundan oluşan toplam 50 kıyafeti sergileyen, KKTC, Kazakistan, Almanya, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerde bu ürünlerin defile ve sergisini yapan enstitü, Dünya Bankası temsilcisi eğitim uzmanlarının da dikkatini çekti.

Plato Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Başkanı Tolga Yazıcı ile birlikte Adana'ya gelen eğitim uzmanları, Enstitü Müdürü İkbal Kalın'dan, verilen eğitimle ilgili bilgi alıp, enstitü bünyesinde bir süre önce açılan müzeyi de gezerek sergilenen ürünleri inceledi.

Nakış, el sanatları, seramik, resim, rölyef pano, eski dönem giysi koleksiyonlarından örnekler içeren müzedeki eserlerle ilgili tek tek bilgi alan uzmanlardan Svava Bjarnason, bir Osmanlı kaftanının başlığını da takarak fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.

-"Diğer ülkelere de örnek olabilir"

Dünya Bankası Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Eğitim Uzmanı Svava Bjarnason, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Plato Meslek Yüksekokulu'nu bünyesinde barındıran Adana Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsü'ndeki çalışmalardan çok etkilendiklerini söyledi.

Özellikle enstitünün müzesinde sergilenen eserlerin hayranlık uyandırdığını anlatan Bjarnason, şunları söyledi:

"Burada yapılan işlerin kalitesi gerçekten etkileyici. Bu ülkenin kültürünün ve yerel motiflerin sahiplenilmesi ve korunması adına yapılan işleri oldukça başarılı bulduk. Bu kültürün, Plato'nun getirdiği eğitimle de yükseköğretim seviyesine taşınması modeli sadece Türkiye'de değil, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri'ne taşınabilir. Diğer ülkelere de buradaki eğitimi örnek tutabiliriz. Bu model, uygulanacak ülkelerdeki gençlerin teknik eğitimi ve entegrasyonu konusunda çok büyük bir hizmet olur. Bu modelin birçok ülkede yayılması konusunda kapsamlı bir proje geliştirilebilir."

Plato Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti Başkanı Tolga Yazıcı da Dünya Bankası temsilcilerinin geleneksel Osmanlı'dan günümüze kadar gelen geleneksel Türk kültürünün yaşatılması ve korunmasını görmek için Adana'daki eğitim kurumunu seçmelerinin önemli olduğunu kaydetti.

Uzmanların amacının, enstitüyü örnek alarak Mısır, Filistin, Suriye veya Türk Cumhuriyetlerinde benzer programlar başlatmak olduğuna işaret eden Yazıcı,

"Adana Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsü ile ortak yürüttüğümüz eğitim programı ise başarıyla sürüyor" diye konuştu.

Enstitü Müdürü İkbal Kalın ise olgunlaşma enstitülerinin geleneksel Türk kültürünün araştırılıp yaşatıldığı yerler olduğunu vurguladı.

Enstitülerinin, Türk sanatının ve milli kültürünün korunup yaşatılması ve geliştirilmesi amacıyla önemli bir misyon üstlendiğini anlatan Kalın, şöyle konuştu:

"Kültürümüzün kaybolmaması için burada orijinal halleriyle korumaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Eğitim dönemlerinde, Osmanlı'dan bugüne kadar zengin çeşitliliğe sahip minyatür, hat sanatı, motif, desen, giysi, iğne ve boncuk oyasından oluşan ürünleri, davet edildiğimiz ülkelerde defile ve sergilerle tanıtarak, ülke ve yöre turizmine katkıda bulunuyoruz. Buradaki eğitim sisteminin ise model olarak diğer ülkelerde uygulanması girişimi ve bu ülkelerdeki gençlere katkıda bulunacak olmamız, bizim için mutluluk verici. Çünkü en önemli yatırım, insana yapılan yatırımdır. Biz de bu bilinçle hareket ediyoruz."

Yayıncı: Tevfik Işık - ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Adana Olgunlaşma Enstitüsü Dünya Bankası'na 'Model' Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement