Adana Rekabet İçin Strateji" Çalışması İstişare Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Adana Rekabet İçin Strateji" Çalışması İstişare Toplantısı

Adana Rekabet İçin Strateji" Çalışması İstişare Toplantısı

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından Adana’nın kalkınması için ortak hedefler doğrultusunda hareket edilecek “Adana Rekabet için Strateji” çalışmasının istişare toplantısı iftar yemeği eşliğinde gerçekleştirildi.

09.07.2015 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından Adana'nın kalkınması için ortak hedefler doğrultusunda hareket edilecek "Adana Rekabet için Strateji" çalışmasının istişare toplantısı iftar yemeği eşliğinde gerçekleştirildi.

Adana - Rekabet İçin Strateji çalışmasında Çukurova Bölge Planı'nda belirlenen vizyon, gelişme eksenleri ve tedbirler doğrultusunda şehrin öncelikli sektörlerinin belirlenmesi, inovatif bakış açısıyla bu sektörlere yönelik strateji ve eylem planlarının oluşturulması ve oluşturulacak güçbirliği platformları ile eylem planlarının hayata geçirilmesi planlanıyor.

Çok paydaşlı bir yapıyla yürütülmesi planlanan çalışmanın Adana Valiliği himayesinde Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Adana Ticaret Borsası gibi ilin önde gelen kurumları ile ortaklaşa yürütülmesi hedefleniyor. Adana'dak iakademisyenler aracılığıyla yapılacak önceliklendirme ve strateji aşamasından sonra oluşturulacak platformlarda eylem planları hazırlanacak. Eylem planlarının hayata geçirilmesi için platformlar ortak hareket edecek ve farklı kurumlar arasında koordinasyon sağlanacak.

KURUMLARARASI İŞBİRLİKLERİ GELİŞTİRİLECEK

Bu çalışmadaki beklenti kentin tüm yerel dinamiklerinin bir arada işbirliği içinde hareket ederek Adana için yeni bir ivme oluşturulması sağlanacak. Rekabet İçin Strateji çalışması ile Çukurova Kalkınma Ajansı temel görevleri arasında bulunan özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak ve Bölge Planı'nın hayata geçirilmesini tesis etmeyi amaçlıyor.

Bu kapsamda Park Zirve Restoran'da gerçekleştirilen toplantıya Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü ve üniversitelerden çok sayıda akademisyen katıldı.

KALKINMA YOLUNDA BÖLGESEL İNOVASYON

Toplantıda konuşma yapan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, bölgesel kalkınmanın unsuru olarak inovasyon, teknoloji ve bilginin ön plana çıkarıldığını söyledi. ÇKA olarak yerel aktörlerin katılımı sağlanarak gerçekleştirilecek Adana Rekabet için Strateji çalışması ile Adana'nın ekonomik ve sosyal kalkınmasında yenilik veya inovasyonu önemli rekabet aracı olarak kullanmayı hedeflediklerini ifade eden Altunsu, "RIS Adana çalışması ile Adana'nın kamu, özel ve sivil

toplum kesimlerinin yenilik kültürlerinin geliştirilmesinin sağlanması, özel sektörün yenlik faaliyetlerinin arttırılması, araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin iş dünyasının ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi, yenilik için gereken bilgi akışını sağlayacak kamu, üniversite, özel sektör işbirliği ağlarının geliştirilmesi ve bu amaçla ayrılan kısıtlı kamu ve özel sektör kaynaklarının daha etkin kullanımının sağlanması amaçlanmaktadır" dedi.

MERSİN-BÖLGESEL İNOVASYON STRATEJİSİ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut konuşmasında, ilk olarak çalışmalara 2006 yılında başlanan Türkiye'de bu işin öncüsü olan RIS Mersin ve devamında 2015 yılında çalışmasına başlanan RIS Mersin Plus projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aşut, RIS Adana projesi için "Çukurova bölgesinin bir değeri olan Adana'nın benzer bir RIS projesi başlatması bizi daha büyük Çukurova RIS projesine götürecek ve bölgesel yenilikçilik kavramı gerçek anlamına kavuşacaktır. Adana ve Mersin'i sanal sınırlarla ayrılmayan bir bütün olarak görüyoruz. Kaderi ortak iki büyük kentin stratejik ortak olduğunu geleceğimiz adına ortak hareket etmemiz gerektiğini görmeliyiz. Biz Mersin ve Adana oda ve borsaları olarak bunu başlattık. İşbirliklerimiz devam edecektir. ÇKA çatısı altında hem oda ve borsa hem de valiliklerin yerel yönetimler olarak beraberiz. Adana'nın RIS Adana ile elde edeceği tecrübeler ile Adana ve Mersin olarak gerçekleştirilecek Çukurova RIS projesi ülkenin en değerli projesi olacaktır" dedi.

ÇUKUROVA BÖLGESEL İNOVASYON STRATEJİSİ

Adana Valisi Mustafa Büyük ise konuşmasında Mersin'in desteği ile oluşturulan RIS Adana projesini ticaret, sanayi odaları ve üniversitelerin desteği ile uygulamaya koymak gerektiğini ifade etti. Bir ayağı Mersin'de başlamış olan projeden elde edilen tecrübelerle önce Adana sonrasında Çukurova projesi gerçekleştirilebileceğini söyleyen Büyük, Ajans şemsiyesi altında valiliklerin, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, meslek odaların işbirliğine hazır olduğu vurguladı. Bu çalışmaları fiilen herkesin yaptığını fakat düzenli hale getiremediği çalışmaları daha derli toplu hale getirme mücadelesi olarak gördüğünü ifade eden Büyük, "Şehirler bir mücadelenin içerisinde, herkes kendi alanında bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu çalışmaları ile birliktelik oluşturup sadece yerelde mutabakatımız değil, ulusal düzeyde mutabakat hükümet düzeyinde destek alma noktasına getirebilmek için farkındalık ve yapılan işi ortaya çıkarma gerçekleşmiş olacaktır. "dedi.

Şehirlerin böyle bir çalışmaya ihtiyacı olduğuna değinen Büyük, bu çalışmayı daha da genişletip katkıyı güçlendirecek aktörleri de dahil ederek çalışmalara başlamak gerektiğini ifade etti. Büyük, "RIS Adana çalışmasından sonra iki kenti daha üst düzeyde desteklerle birleştirip Çukurova projesini oluşturabiliriz. Bunun için hali hazırda Ajans kaynakları ile projeler oluşturabiliriz veya ileri düzeyde destekler alabiliriz. Adana ve Mersin'i birleştiren bütüncül yaklaşımla herkesin izleyebileceği süreci her beraber yaşamış olacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mehmet İsmail Yağcı ve Prof Dr. Tamer Gök RIS Mersin projesinin 2006 yılından beri gelişim sürecini ve gelecekte yapılması gereken konular ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Toplantı Adana Rekabet için Strateji çalışmasına ilişkin katılımcıların görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adana Rekabet İçin Strateji' Çalışması İstişare Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı
    08 Nis Kişisel eşyalarını toplatan Akşener, makam odasını boşalttırdı

    27 Nisan'daki olağanüstü kongrede aday olmayacağını duyuran İYİ Parti lideri Akşener, makam odasındaki kişisel eşyalarını toplattı.

  • İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti
    08 Nis İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale partisinden istifa etti

    İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, partisinde siyaset üretmenin artık imkansız hale geldiğini söyleyerek istifa etti. Özlale, yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışmıştı.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi
    08 Nis Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun dedi

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni meclis üyelerine hayırlı olsun diyerek, 'Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada da huzurlu ve uyumlu bir meclis olacağımızı temenni ediyorum. Kayseri'de en çok kadın üyenin olduğu meclisiz' dedi.

  • Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu
    08 Nis Senegal'de Müridi tarikatının rastalı ve mistik yorumu: Baye Fall topluluğu

    Senegal'de Müridi tarikatının renkli, aykırı ve mistik kolu Baye Fall topluluğu, giyimleri, yaşam tarzları ve kendilerini adadıkları felsefeleriyle ayrı bir dünyanın kapılarını aralıyor.

  • Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu
    08 Nis Söğütlü OSB'ye 200'ün üzerinde yatırımcı başvurusu

    Sakarya'nın istihdamına büyük katkı sağlaması beklenen Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB), 200'ün üzerinde yatırımcı yer tahsisi için başvuru yaptı. Başvuru şartlarının ilan edilmesinin ardından 40 firmayla sözleşme seviyesine gelindi. Söğütlü OSB Yönetim Kurulu Başkanı, hedeflerinin ihracat oranlarını yükselterek cari açığı kapatmaya katkı sağlamak olduğunu belirtti.

  • Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı
    08 Nis Söğütlü OSB'ye Yoğun Talep: 200'ün Üzerinde Yatırımcı Başvuru Yaptı

    Sakarya'nın yeni karma Organize Sanayi Bölgesi Söğütlü OSB için yapılan yer tahsis çağrısına 200'ün üzerinde yatırımcı başvuru yaptı. Söğütlü OSB'nin cazip özellikleri ve bölgenin ulaşım altyapısı, lojistik kolaylığı ve uygun arsa fiyatları yatırımcıları cezbetmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tiryaki, sadece ihracat ve istihdam artışına katkı sağlayacak firmaları beklediklerini belirtti. Rant amaçlı başvurulara itibar edilmeyeceği vurgulandı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 40 firma ile sözleşme yapılabilir seviyeye gelindiği açıklandı. Başvurular hala devam etmektedir.

  • Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi
    08 Nis Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 40 yıllık muhtarlık görevi devredildi

    Bağcılar'ın Güneşli Mahallesi'nde 87 yaşındaki Atik Yağmur, 40 yıldır yaptığı muhtarlık görevini Engin Kılıç'a devretti. Devir teslim törenine Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir de katıldı.

  • Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı
    08 Nis Köşk Belediye Meclisi Yeni Döneme Başladı

    Köşk Belediye Meclisi, yerel seçimlerin ardından yeni dönemin ilk olağan toplantısını gerçekleştirdi. Meclis üyeleri ve komisyon üyeleri seçimleri yapıldı.

  • HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı
    08 Nis HashKey Group, Bermuda Lisansıyla Küresel Kripto Borsası Açtı

    Asya merkezli finansal hizmetler devi HashKey Group, Bermuda'dan aldığı lisans ile kripto para piyasalarında küresel bir oyuncu olma yolunda. Şirket, HashKey Global adı verilen yeni bir kripto para borsası kurdu. Bermuda lisansı, HashKey'e launchpad, vadeli işlem ve kaldıraçlı ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterme imkânı tanıyor. HashKey Group İşletme Müdürü Livio Weng, önümüzdeki beş yıl içinde dünyanın en büyük lisanslı borsa kümelerinden birini kurmayı amaçladıklarını belirtti.

  • Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var
    08 Nis Meral Akşener bırakıyor! İYİ Parti'de genel başkanlık koltuğuna talip 4 isim var

    İYİ Parti lideri Meral Akşener, 31 Mart Yerel Seçimleri'nde alınan başarısız sonuçların ardından olağanüstü seçimli kurultay kararı aldığını açıkladı. Ancak Akşener, kurultayda aday olmayacağını duyurdu. Seçimlerden önce istifa edip etmeyeceği merak edilen Akşener'in, yakın çevresiyle yaptığı görüşmeler sonucunda bu kararı aldığı belirtildi.

  • Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor
    08 Nis Doğu Karadeniz Bölgesi Turist Akınına Uğruyor

    Son yıllarda özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz Bölgesine yoğun turist akını olurken, geçen sene Trabzon'u 1 milyonun üzerinde turist ziyaret ettiği belirtildi. TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, yeni turizm sezonunda beklentilerin geçen seneye göre daha yüksek olduğunu belirtti. Kantarcı, ayrıca Trabzon Havalimanı'ndaki modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla hizmet kalitesinin artacağını ve bölgenin turizm potansiyelinin daha da yükseleceğini ifade etti. Turistlerin genellikle Trabzon'da konakladığını ve ardından bölgedeki diğer turistik yerleri ziyaret ettiklerini söyleyen Kantarcı, Uzungöl'deki turizmcilerin sıkıntılarının hala devam ettiğini ve bu konuda çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

  • İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti
    08 Nis İsrail, Gazze'deki askeri birliklerini geri çekti

    İsrail ordusu, Gazze'de gerçekleştirdiği saldırılardan sonra bir tugay dışında tüm kara birliklerini geri çekti. Ancak, Gazze'nin orta kesiminde bulunan Nahal adlı tugay hala bölgede kalmaya devam edecek. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze çevresinde yeni güvenlik bölgeleri oluşturarak yeniden organize oldu ve istihbarata dayalı saldırılara odaklanacak. Askerlerin geri çekilmesinin siyasi baskıyla ilgili olmadığı belirtiliyor.


Advertisement