Adana: Sabah Uykusu, Gece Uykusunun Yerini Tutmuyor - Son Dakika
Güncel

Adana: Sabah Uykusu, Gece Uykusunun Yerini Tutmuyor

Türk Uyku Araştırmaları Derneği, web sitesinde sağlıklı uyku için uyulması gereken kuralları açıkladı.

28.05.2006 15:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Uyku Araştırmaları Derneği, web sitesinde sağlıklı uyku için uyulması gereken kuralları açıkladı.

Sabah uykusunun, gece uykusunun yerini tutmadığını kaydeden uzmanlar, yatmadan önce alınan alkolün, uyku kalitesini bozduğunu savunuyor. Uzmanlar, bir bardak ılık süt veya ıhlamurun uykuya dalmayı kolaylaştırdığını ifade ederek, uykusuzluk çeken çiftlerin ayrı yataklarda yatmalarını tavsiye ediyor.

Uyku için 5 altın kural, "Her insanın uyku süresi farklıdır. Bazılarımız 5 saat uykuyla yetinebildiği halde bazılarımız için bu süre 10 saati bulmakta, hatta geçmektedir. Uykumuzun başladığı saatler de aynı şekilde kişiler arasında farklılık gösterir. Hepimiz hangi saatte uykumuzun geldiğini daha önce yaşadığımız deneyimlerden biliriz. Uyku saatlerimizi ve süresini bilmek ve bunlara uygun saatlerde yatıp kalkmak, sağlıklı bir uykunun ilk şartıdır. Sabah uyku süresini uzatmak, başka problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Sabah uykusu, gece uykusunun yerini tutmaz. Sabah geç kalkılması, ertesi gece uykunun gelme saatini geciktirecek, bu da ertesi gece uykuya dalma güçlüğüyle kendini belli edecektir" şeklinde sıralanıyor.

Uyku saatleri konusunda dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise öğleden sonra uykuları olarak belirtiliyor. Fizyolojik olarak öğle saatlerinde uykuya eğilimin arttığı ve bu saatlerde uykuya dalmanın kolaylaştığı kaydediliyor.

UYKU ORTAMINA DİKKAT EDİN

Uyunacak ortamın fiziksel şartlarının kişisel ihtiyaçlara göre düzenlenmesi gerekiyor.

Bazıları gürültüden rahatsız olmazken, bazıları en hafif gürültüden etkilenir, sık sık uyanır. Sese karşı özel hassasiyeti olanların gürültüyü izole etmeleri gerekiyor. Odanın ışık düzeyi de kişiden kişiye uykuyu farklı etkileyen faktörlerden biridir. Bazılarımız hafif bir ışıktan bile rahatsız olurken, bazılarımız da karanlıkta uyumaktan ürkeriz. Her birimizin, yatağın sertliği ve yastığımızın yüksekliği konusundaki tercihleri farklıdır. Bazılarımız sert yataklarda daha rahat uyur, bazılarımız yumuşak yatakları sever. Ancak eski bir yatakta yatmak hepimizin uykusunun kalitesini olumsuz etkiler. Bu nedenle ortası çukurlaşmış, telleri çıkmış yatakları zaman zaman yenilemek gereklidir.

Eşlerin birbirinin uykusunu kötü etkilediği de yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Uykusuzluk çeken çiftlerin ayrı yataklarda yatmaları, uykuya kolay dalmaları ve gece uyanmadan uykularını sürdürmelerinde kolaylık sağlar.

Bazıları yatak odasında kitap okumayı, hatta ders çalışmayı alışkanlık haline getirmiştir. Yatakta televizyon seyrederken çoğu zaman farkında olmadan uykuya dalınır. Televizyon açıkken uykuya dalar, daha sonra bir miktar uyuduktan sonra uyanırız. Bu kısa uyku dönemi, uyku baskısını azaltacağından tekrar uykuya dalmakta güçlük çekeriz.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Adana: Sabah Uykusu, Gece Uykusunun Yerini Tutmuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement