Adanalı Doğa Gezginleri Nemrut'a Hayran Kaldı - Son Dakika
Yerel

Adanalı Doğa Gezginleri Nemrut'a Hayran Kaldı

Adanalı Doğa Gezginleri Nemrut\'a Hayran Kaldı

Kısa adı ADOGE olan Adana Doğa Gezginleri üyeleri, Adıyaman’ın Kahta İlçesinde bulunan Nemrut Dağı Milli Parkı’na çıkarak Kommagene Uygarlığını simgeleyen tarihi tanrı heykellerini incelerken, güneşin doğuşunu ve dolunayı aynı anda izlediler.

14.08.2015 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kısa adı ADOGE olan Adana Doğa Gezginleri üyeleri, Adıyaman'ın Kahta İlçesinde bulunan Nemrut Dağı Milli Parkı'na çıkarak Kommagene Uygarlığını simgeleyen tarihi tanrı heykellerini incelerken, güneşin doğuşunu ve dolunayı aynı anda izlediler.

ADOGE Grubu Lideri Vahit Şahin, gezi sonrası yaptığı açıklamada, Nemrut Dağı'na çıktıklarını, 2206 metrede güneşin doğuşunu ve batı kesiminde de dolunayı hep beraber izlediklerini ve görüntülediklerini belirterek, "Ancak Adıyaman'ın son aylarda terörle anılması herkesi etkilediği gibi bizleri de etkilemiştir" dedi.

Şahin, gerçekleştirdikleri gezi ile ilgili şunları söyledi:

"Dünyanın 8. Harikası olarak ifade edilen bu yeri görmek için bir program yaptık. Duyurumuzu ilan ettik. Önce talep fazlaydı. Ama ülkemizde son günlerde yaşanan ve giderek tırmanan terör olayları nedeniyle sayımız giderek düşmeye başladı. Ama 18 yürekli kişi, teröre de aldırış etmeden, teröre prim vermeden, kaderin çizdiği yolda buluştuk. Adana'dan saat 22.00 civarında Adıyaman'a doğru hareket ettik. Adıyaman merkezde rehberimiz Adanalı Nebil Kökbaş'ı da aldık. Kahta İlçesi girişinde 2 ayrı minibüs bizi bekliyordu. Ramazan Dişkaya ve arkadaşı Seyfettin Karataş'ın idaresindeki son model araçla 53 km. ilerideki Nemrut Dağı'na hareket ettik. Saat 04.00'te dağa giriş yaptık. Varış noktamıza geldik. 15-20 dakikalık bir tırmanma ile çoğu yer mermerlerle döşenmiş merdivenliydi, zirveye çıktık. Sadece biz değildik. Yerli ve yabancı turist ağırlıklıydı. Daha güneş doğmamıştı. Tan yeri hafiften kızıllaşmaya başlamıştı. Burada gitarlı, bağlamalı Kürtçe-Türkçe mini konser verenler vardı. Herkes eşlik ediyordu. Müzik ile sevgi, dostluk artıyordu. Dünya harikası olan bu tümülüsün doğu tarafından güneşin doğuşunu izledik. İşte burada biz güneşin doğuşunu beklerken, tam arkamızda ise, yani dev tanrı heykellerinin bulunduğu yerde, gökyüzünde ay dolunay şeklinde bizleri selamlıyordu sanki. Muhteşem bir görsel güzellik yaşadık. Güneş doğarken ise herkes kameralarını çalıştırıp, fotoğraf makinelerinin deklanşörüne basarak o günü ölümsüzleştirmeye başladı. Yaklaşık 20 dakika süren bir güneş doğumu, özellikle romantizmi sevenler, kalın giyişleri ve battaniyelerinin altında hayatında başka bir renk kattılar. Hem güneşle hem de dolunayla bol bol hatıra fotoğrafları çektik. Daha sonra batıya doğru yol almaya başladık. Batı terası, doğu terasta olduğu gibi tahtlarında oturan dev tanrı heykelleri ile birlikte Kommagene Kralı I. Antiochos'un heykeli ve tanrılarla tokalaşma kabartmaları yer alıyordu. Ayrıca burada astroloji ile ilgili bir aslan horoskop kabartması da bulunmuyor. Aslan kabartması üzerinde yer alan ay ve yıldızlardan Milattan önce 7 Temmuz 62 tarihi okunmaktadır. Bu tarih Kral I. Antiochos'un tahta çıkış tarihidir. Yine burada da aynı şekilde fotoğraflar çektik. İlk varış noktamızda Nemrut Dağı ve heykellerinin ve diğer yöreye özgü sembolleri turistik maketler haline getirilmiş satılıyordu. Çaylarını ve kahvelerini yudumlayıp, alış verişlerini gerçekleştiren arkadaşlarımızla tekrar araçlarımıza bindik. Arsemia, Cendere Köprüsü ve Karakuş ziyaretlerimizden sonra Adıyaman İl merkezinden Kale'yi de gezip bir süre dinlenme ve öğle yemeğinden sonra tekrar Adana'ya hareket ettik" dedi.

"TERÖR TURİZMİ BALTALIYOR"

Son 2 ay içinde Adıyaman'ın terör eylemleri ile anılmasının başta kendi grubu ADOGE olmak üzere, tüm doğa gezginlerini olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Şahin, "Nemrut gezimiz için önce 100 kadar bir başvuru oldu. Ama son terör olayları ile sayımız 18'e düştü. Adıyaman'da başta Valilik ve Belediye olmak üzere tüm yerel yöneticilerin ve STK'ların, Adıyaman'ın terörle anılmasına haklı olarak tepki göstermektedir. Ülkeyi yasa boğan son iki önemli olayın faillerinin Adıyaman nüfusuna kayıtlı olmasından dolayı bütün Adıyaman'ın terörist olduğu anlamı çıkarılmamalıdır. Adıyaman Belediye Başkanı Sayın Hüsrev Kutlu'nun dediği gibi, Adıyaman, tarihi boyunca teröre hiç prim vermemiş, Türk'üyle, Kürt'üyle, Zaza'sıyla, Arap'ıyla herkesin kardeşçe yaşadığı bir il olarak ön plana çıkmıştır. Adıyaman bir huzur kentidir. Adıyaman yıllardır teröre prim vermeyerek devletine ne kadar bağlı olduğun kanıtlamış bir il olduğunu bu gezimizle biz de şahit olduk" diye konuştu.

ADOGE lideri Vahit Şahin, Adıyaman'ın terörle anılmasını doğru bulmadıklarını vurgulayarak, "Bu tür haberler turizmi olumsuz etkiliyor. Tüm doğa gezginleri söylentilere aldırış etmeden, özgürce Nemrut Dağı'na çıkarak, Kommagene uygarlığını ve diğer tarihi yerleri mutlaka görmelidir" şeklinde konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adanalı Doğa Gezginleri Nemrut'a Hayran Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement