Adilcevaz'da Ortaçağ Hayatının Yaşanacağı Çadır Köy Kurulacak - Son Dakika
Yerel

Adilcevaz'da Ortaçağ Hayatının Yaşanacağı Çadır Köy Kurulacak

Adilcevaz\'da Ortaçağ Hayatının Yaşanacağı Çadır Köy Kurulacak

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunan Süphan Dağı’nın 2 bin 700 rakımında, Ortaçağ hayatının yaşanacağı çadır köy kurulacak.

29.04.2017 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bulunan Süphan Dağı'nın 2 bin 700 rakımında, Ortaçağ hayatının yaşanacağı çadır köy kurulacak. Kurulacak olan çadır köyde Asya Müzik Festivali etkinlikleri düzenlenecek.

Bitlis Valisi Ahmet Çınar'ın daveti üzerine Moğolistan, Pakistan ve Ürdün Büyükelçiliklerinden ilçeye gelen 4 kişilik kültür ataşeleri, Süphan Dağı eteklerinde bulunan doğa harikası Aygır Gölü'nde Adilcevaz kahvaltısı yaptı. Kahvaltı programının ardından ilçeye gelen heyet, Süphan Dağı'nın 2 bin 700 metre rakımında kurulacak olan çadır köy alanında incelemelerde bulundu.

Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Adilcevaz Kaymakamı Arif Karaman ve Belediye Başkanı Necati Gürsoy, kültür ataşelerine burada yapılacak olan çadır köy ve Asya müzik festivali etkinlikleri hakkında bilgiler verdi. Daha sonra Süphan Dağı'nın 2 bin 700 rakımında yapılacak olan çadır köy alanında incelemelerde bulunan heyete, kar ve pekmez karışımından yapılan Karsambaç tatlısı ikram edildi. Yapılacak olan çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Adilcevaz'da Ortaçağ hayatının yaşandığı bir çadır köy kuracaklarını ifade ederek, " Türkiye'nin en yüksek dağı olan 4 bin 58 metre yüksekliğindeki Süphan Dağı'nın 2 bin 700 metre rakımlı eteklerinde bulunan bu yayla dünyanın coğrafya olarak en güzel noktalarından bir tanesidir. Süphan Dağı, Türkiye'de herkesin yakından bildiği ve hakkında şarkıların, masalların olduğu bir dağdır. Buradan Van Gölü, Aygır Gölü ve Arin Gölü'nü üç ayrı noktadan görebiliyoruz. Burada bir niyetimiz var. Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) ve Adilcevaz Belediyesi birlikte bir program düzenliyorlar. Bizde valilik ve kaymakamlık olarak bu kurumlarımıza ve birimlerimize destek vereceğiz. Burada bir ortaçağ köyü kurmak istiyoruz. Modern hayattan tamamen uzak, insanların ortaçağı burada hem mekan itibariyle, hem yaşam alanı itibariyle, hem de yiyecek ve içecekler itibariyle orta çağı yaşayabilecekleri bir köy kuracağız. Bu çadır köy, bütün yaz boyunca hem yerli hem de yabancı turistlere hitap edebilecek. Aynı zamanda kış aylarında ise Süphan Dağı'na tırmanacak olan dağcılar için bir köy olacak. Burada her sene periyodik zamanlarda tırmanışlar ve yürüyüşler yapmayı da planlıyoruz. Ayrıca Asya'dan bazı ülkeleri burada düzenleyeceğimiz müzik festivaline davet edeceğiz. Burada onların geleneklerinin de yaşatıldığı bir etkinlik düzenleyeceğiz. Buraya gelen insanlar hem Ortaçağ hayatını yaşayacak, hem de burada güneşin doğuşunu ve batışını seyredebilecek. Burası Adilcevaz ilçemiz başta olmak üzere bölgemiz açısından önemli bir faaliyet alanı olacak. Bugün Asya'dan bazı ülkelerden diplomatik davetlilerimiz geldiler. Hep birlikte burada incelemelerimizi yaptık ve planlamalarımızı konuştuk. İnşallah bu yıl Ağustos ayının 12'sinde bu mekanda bu köyün kurulumunu tamamlamış olacağız ve Asya müziklerini burada güneşin batışıyla hep birlikte göreceğiz" dedi.

Kültür ataşeleri yaptıkları incelemelerin ardından Adilcevaz ilçesine geçerek buradaki tarihi Tuğrul Bey ve Ulu Camiyi ziyaret ederek, tarihi camiler hakkında bilgiler aldı. Adilcevaz'da kurulacak olan çadır köy alanının inceleme çalışmalarına Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıoğlu ve Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban da eşlik etti.

Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Moğolistan, Pakistan ve Ürdün Büyükelçiliklerinden gelen kültür ataşelerine Adilcevaz cevizi, ceviz reçeli ve kuru kayısıdan oluşan hediye paketleri takdim etti. Kültür ataşelerinin Adilcevaz'ın tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kaldıkları dikkatlerden kaçmadı. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adilcevaz'da Ortaçağ Hayatının Yaşanacağı Çadır Köy Kurulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement