Adli Tıp: Ölüm Riskini Artıran Çift Kol ve Bacak Nakli Uygun Değil - Son Dakika
Güncel

Adli Tıp: Ölüm Riskini Artıran Çift Kol ve Bacak Nakli Uygun Değil

Adli Tıp: Ölüm Riskini Artıran Çift Kol ve Bacak Nakli Uygun Değil

Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapıldıktan 3 gün sonra 27 Şubat 2012 tarihinde ölen Şevket Çavdar'ın ailesinin Ankara İdare Mahkemesi'nde açtığı 600 bin liralık manevi tazminat davasında istenen Adli Tıp Kurumu raporu geldi.

14.06.2015 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hacettepe Üniversitesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapıldıktan 3 gün sonra 27 Şubat 2012 tarihinde ölen Şevket Çavdar'ın ailesinin Ankara İdare Mahkemesi'nde açtığı 600 bin liralık manevi tazminat davasında istenen Adli Tıp Kurumu raporu geldi. Raporda, çift kol ve çift bacak naklinin aynı anda yapılmasının ameliyat sonrası ölüm riskini arttırdığı, bilimsel kurul tarafından hastaya verilen ameliyat kararının uygun olmadığına karar verildiği belirtildi.

Nevşehir'in Derinkuyu İlçesi Yazıhöyük Beldesi'nde oturan 27 yaşındaki Şevket Çavdar, 12 yıl önce elektrik çarpması sonucu sağ kolunu omuzdan, sol kolunu dirsek üstünden ve iki bacağını da diz altında olacak şekilde kaybetti. Organ nakli için başvuran Şevket Çavdar'a ulaşan Hacettepe Üniversitesi yetkilileri, organ nakli için kuruma çağırdı. Kendisi ve ailesine çift kol ve çift bacak nakli yapılacağı bildirilen Şevket Çavdar, hastanedeki gerekli tetkiklerin yapılması ardından 24 şubat 2012 tarihinde ameliyata alındı.

AMELİYATTAN SONRA ÖLDÜ

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde oturan ve Alaçatı'da geçirdiği trafik kazasının organları bağışlanan 40 yaşındaki Nazım Akan dan alınan çift kol ve bacaklar, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Nasır, başkanlığındaki ekip tarafından Şevket Çavdar'a nakledildi. Daha sonra takibe alınan Şeket Çevdar'ın ilerleyen süreçte kalp-damar ve kan sisteminin nakledilen dokuların idamesini sağlayamadığı için önce sol bacağı, ardından nakledilen diğer uzuvları tekrar alındı. Bu süreçte bir kaç kez kalbinin durduğu belirtilen Şevket Çavdar, ameliyattan 3 günün sonunda kurtarılamadı.

SUÇ DUYURUSU

Şevket Çavdar'ın ölümü ardından Sağlık Bakanlığı resen soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Doç. Dr. Serdar Nasır ve nakile onay veren Üniversite Bilim Konseyi üyelerinin kusurlu olduğu saptandı. Ardından ilgililer hakkında Yüksek Öğretim Kanunu'na göre gerekli idari ve adli soruşturmanın yapılmasını sağlamak için YÖK Başkanlığı'na ve Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Ancak, Hacattepe Üniversitesi yönetimi, Doç. Dr. Serdar Nasır ve üniversite Bilim Konseyi üyeleri hakkında soruşturma açılmasına gerekli nitelik ve yeterlilikte kanıt olmadığı gerekçesiyle soruşturmaya izin vermedi. Üniversite'nin kararı üzerine Şevket Çavdar'ın avukatları Danıştay'a itirazda bulundu.

REKOR TAZMİNAT DAVASI

Savcılık ve YÖK incelemeleri sürerken, yaşamını yitiren Şevket Çavdar'ın ailesi, 18 Eylül 2012 tarihinde Ankara İdare Mahkemesi'ne Hacettepe Üniversitesi ve doktoru aleyhine manevi tazminat davası açtı. Çavdar ailesinin avukatları anne Fatma Çavdar için 300 bin, Çavdar'ın 4 kardeşi için de 75'er bin lira olmak üzere toplam 600 bin lira manevi tazminat talebinde bulundu. Ayrıca annesine de 20 bin liralık maddi tazminat ödenmesi istendi.

BİLİRKİŞİ: AMELİYAT KARARI UYGUN DEĞİL

Ankara 2'nci İdare Mahkemesi de, Şevket Çavdar'ın ölümüyle ilgili Adli Tıp Kurumu raporunun alınmasını istedi. İstanbul 1'inci Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından 18 Mayıs 2015 tarihinde hazırlanan raporda, ameliyat öncesi hazırlığın yapılması, yapılan ameliyat ve hasta takibinin tıp kurallarına uygun olduğu belirtildi. Ancak raporda, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 18 Kasım 2011 tarihinde yayınladığı Kompozit Doku Nakli Endikasyon Listesi'ndeki 'İki taraflı alt kol ve bacak ampütasyonu varsa diz altından itibaren kalan bölge için tek veya iki taraflı alt kol ve bacak nakli yapılabilir' maddesine vurgu yapılarak, "Kişiye yapılan çift kol ve çift bacak naklinin aynı seansta yapılmasının ameliyat sonrası ölüm riskini arttıracağından bilimsel kurul tarafından hastaya verilen ameliyat kararının uygun olmadığı oy birliği ile mütalaa olunur" denildi.

HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI

Şevket Çavdar'ın ailesinin avukatı Meryem Gümüş, Adli Tıp raporunda alanında en yetkin 14 doktorun imzası ile Şevket Çavdar için ameliyat kararı alınmasının hatalı olduğu ve içerisinde bulunduğu şartlar uyarınca ameliyat kararının ölüm riskini arttırdığı tespiti yapıldığını söyledi. Gümüş, "Böylelikle Şevket Çavdar'a yapılan organ nakillerinin tıbbi kurallara aykırı olarak gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır" dedi.

"BİLİM HIRSINA KURBAN EDİLDİ"

Üniversitenin adını tıp dünyasına duyurmak için böyle bir ameliyatı gerçekleştirdiğini ve Çavdar'ın adeta denek olarak kullanıldığını öne süren Meryem Gümüş, Şevket Çavdar'ın, Hacettepe Üniversitesi ve ameliyatı yapan Doç.Dr. Serdar Nasır tarafından tıp dünyasında adlarını duyurmak adına ölümle baş başa bırakıldığını savundu. Avukat Gümüş, şöyle devam etti:

"Ameliyatın ölümle sonuçlanmasının kaçınılmaz olmasına rağmen bu durum göz ardı edilerek ameliyata alınmıştır. Alınan adli tıp raporuyla hastane ve doktorun ameliyat kararının ne derece hatalı olduğu gözler önüne serilmiştir. Haklılığımız Adli Tıp Kurumu tarafından tanzim edilen rapor ile de tasdik edilmiştir. Şevket Çavdar'ın yalnızca bilim hırsına kurban edildiği verilen rapor ile ortaya çıkmıştır."

Gümüş, Hacettepe Üniversitesi'nin sorumluların yargılanmasına izin vermediği karara yönelik Danıştay'a yaptıkları itirazın ise henüz sonuçlanmadığı belirtildi. - Konya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adli Tıp: Ölüm Riskini Artıran Çift Kol ve Bacak Nakli Uygun Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement