Adnan Oktar Hakkında Şikayet Yağıyor, RTÜK İnternetten Yayın Yaptığı İçin Dokunamıyor - Son Dakika
Magazin

Adnan Oktar Hakkında Şikayet Yağıyor, RTÜK İnternetten Yayın Yaptığı İçin Dokunamıyor

Son iki buçuk aylık dönemde "Adnan Oktar ile Sohbetler" isimli programa toplam 444 izleyici şikayette bulundu. Ancak yayınlar internetten yapıldığı için yaptırım uygulanamıyor.

19.01.2018 14:36  Güncelleme: 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sadece son iki buçuk aylık dönemde toplam 444 "Adnan Oktar" şikayeti alan Üst Kurul ise söz konusu yayınların A9 isimli televizyon kanalından değil, kurumun denetim alanı dışında kalan YouTube ve sosyal medya üzerinden yapıldığını saptadı.

RTÜK'E ŞİKAYET YAĞIYOR

AA'nın haberine göre, sahibi olduğu A9 kanalı ve internet üzerinden yaptığı yayınların içeriğiyle kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Adnan Oktar'la ilgili son dönemde RTÜK'e de yüzlerce şikayet iletildi.

İzleyiciler, son iki buçuk aylık dönemde "Adnan Oktar ile Sohbetler" isimli programa toplam 444 şikayette bulundu. Şikayetlerin 190'ı RTÜK'ün web sitesi, 135'i çağrı hattı, 113'ü e-devlet ve 6'sı RTÜK Mobil uygulaması üzerinden iletildi.

Ayrıca vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden de 22 kez Adnan Oktar'ın sohbet programlarından duydukları rahatsızlığı aktardı.

EN ÇOK ŞİKAYET 'GENEL AHLAKA AYKIRILIK'TAN

RTÜK'e "Adnan Oktar ile Sohbetler" isimli programa yönelik ulaşan şikayetler en fazla "Genel ahlak, manevi değerler ile ailenin korunması ilkesine aykırılık" gerekçesiyle yapıldı. Bu kapsamda kuruma 299 şikayet ulaştı.

Şikayetler içerisinde "Kanal kapatılsın/müeyyide uygulansın" talebinde bulunanların sayısı 261 olurken, "Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, mezhep" farklılıklarına yönelik gerekçelerden 151, doğrudan Oktar'ın şahsına yönelik 121, cinsellik ve müstehcenlikle ilgili 102, çocuk ve gençlerin gelişimlerini olumsuz etkilemeye ilişkin 52, yayınların cinsiyet eşitliğine ters düştüğü gerekçesiyle de 14 şikayet yapıldı.

RTÜK'e aynı anda birden fazla gerekçeyle şikayette bulunabilen vatandaşlar ayrıca "toplumda özgürce kanaat oluşmasına engel olma, toplumun milli değerlerine aykırılık ile argo ve küfür kullanımı" gibi konularda da Adnan Oktar'ın yayınlarını şikayet etti.

'DURSUN ARTIK' TEPKİSİ

İzleyiciler, Adnan Oktar'ın sohbet programlarında "ahlak dışı" yayınlar yapıldığı gerekçesiyle birbirinden tepkili mesajlarını da RTÜK'e iletti.

Bir şikayette Oktar'la ilgili "Toplumu ve dinimizi rencide edici hatta aşağılayıcı yayınları devam etmekte. Buna karşın yetkililer ise uyumaya devam etmekte. A9 kanalı da bunu fırsat bilerek kedicikleriyle beraber masalarda dansöz oynatmakta. Bir de bunları 'din' adına yapmakta. Buna ancak siz 'dur' diyebilirsiniz, dursun artık." ifadeleri kullanıldı.

Bir başka şikayette, "A9 kanalında Adnan Oktar isminde bir kişi Türk halkının ahlaki, İslami değerlerini aşırı derecede bozmakta. Bu tür kanalların acil bir şekilde kapatılması ve onlara yüklü miktarda para cezası kesilmesi gerekiyor." ifadesi yer alırken, bir başkası da "Topluma yayın yapan TV, internet gibi mecralarda Adnan Oktar isimli kişinin engellenmesini talep ediyorum. Erotik yayın derecesine varan yayınlar topluma açık kanallarda yapılamaz." tepkisini gösterdi.

YAYINLAR 'İNTERNETTEN' YAPILIYOR RTÜK DOKUNAMIYOR

Vatandaşların yoğun şikayetlerine konu olan, uydu üzerinden yayın yapan A9 kanalıyla ilgili titiz incelemeler yürüten RTÜK ise yapılan yayınların TV kanalı üzerinden gerçekleştirilmediğini saptadı.

RTÜK yetkililerine göre, şikayete konu olan görüntülerin tamamı YouTube ve sosyal medya üzerinden yayınlanması için internet ortamına özel içerik olarak üretiliyor ve bu mecralardan "A9" logosu kullanılarak yayınlanıyor. TV kanalından ise RTÜK'ün yaptırımına uğrayabilecek içerikte yayınlardan kaçınılıyor.

Halihazırda internet ortamına yönelik denetimleri gerçekleştiremeyen RTÜK ise bu nedenle yüzlerce şikayetin merkezine yerleşen ve tartışmalara neden olan Adnan Oktar'ın "sohbet" programlarına yaptırım uygulayamıyor.

Adnan Oktar Hakkında Şikayet Yağıyor, RTÜK İnternetten Yayın Yaptığı İçin Dokunamıyor

Son Dakika Magazin Adnan Oktar Hakkında Şikayet Yağıyor, RTÜK İnternetten Yayın Yaptığı İçin Dokunamıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (45)

  • pırfır: masonlar dokunulmazdır. Anlayana 0 0 Yanıtla
  • çiğdem: saçma..youtubeden küfürlü argolu çok paylaşım var.çocuklarımız youtube giriyor bakıyor ne küfürlü paylaşımlar..el atılacaksa bunlara el atılsın..toplum toplum olmaktan çıktı..genç nesiller çok terbiyesiz..eskiden böylemydi 0 0 Yanıtla
  • oQz_Adam: Ozaman pkk da yayın yapsın, hatta porno yayınlarıda verilsin, nede olsa internetten yayın yapılıyor... devletin mazereti saçmalıktan başka bişey değil 0 0 Yanıtla
  • ATINISEVENKOVBOY: BU KEDİLERİ BANA VERİN TERBİYE EDEYİM 0 0 Yanıtla
  • Basicman : O zaman herkes internetten yayın yapar,kimse dokunamaz...bu nasıl bir savunma.istenilirse nasıl engellenir herkes biliyor.ama sanırım kediciklerden faydalanma olayı dokunulmazlık sağlıyor... 0 0 Yanıtla haklıya hakkını veren: Adam haklı beyler 0 0
  • mehmet tonaj: Bahane çok istemediğin kadar herşeye gücünüz var buna yok ha ha ha 0 0 Yanıtla
  • mehmet tonaj: sıkıysa yasaklayın bakim İSRAİL RÜTÜKÜ topa tutar koltuklarından olur garibanlar sıkar biraz 0 0 Yanıtla
  • mert: o zaman herkes ınternetten yapıp tv kanalında ulkeye ızlettın.butun erotık kanalları yayın yapar nıye yapan yok.bu neden ınandırıcı gelmedı 0 0 Yanıtla
  • E T: internet üzerinden yapılan bir çok şey yasaklanıp cezalar kesilirken bunamı yapılamıyor buna gerçekten bizi inandırmak mı istiyorlar 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti
    20:11 Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin meşhur lezzeti tava ciğeri ve şehri tanıtmak için yaptığı çalışmalarla bilinen Dinar'ın vefat haberi, Edirnelileri derin bir üzüntüye boğdu. Cenaze törenine birçok önemli isim katıldı ve Bahri Dinar için duygusal açıklamalar yapıldı.

  • Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor
    17:28 Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor

    Kuzgun, İstanbul'da bir konferans verecek olan ünlü Rus bürokrat Ivan Nazımovıc'in peşindedir. Ekibimiz Ivan için bir koruma kalkanı oluşturur. Bir asker uğurlama töreninde havaya sıkılan kör bir kurşunla kızını kaybeden baba Kazım intikamını almak için ilginç bir yola başvurur. Arka Sokaklar 671. Bölüm 2. Fragmanı yayınlandı! Engin, casusluktan gözaltına alınıyor! Arka Sokaklar yeni bölümüyle 19 Nisan Cuma saat 20.00'da Kanal D'de!

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı
    14:59 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman'ın 89 yaşında vefat eden babası İbrahim Nuray Ataman, Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Cenazeye birçok spor ve sanat camiasından isimler katıldı.


Advertisement