Adü'de 'Pontus Meselesi' Ele Alındı - Son Dakika
Güncel

Adü'de 'Pontus Meselesi' Ele Alındı

Adü\'de \'Pontus Meselesi\' Ele Alındı

AYDIN (İHA) – Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) düzenlenen "Pontus Meselesi" paneli Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan moderatörlüğünde gerçekleşti.

11.05.2019 07:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYDIN (İHA) – Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) düzenlenen "Pontus Meselesi" paneli Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan moderatörlüğünde gerçekleşti.

Panele Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Musa Çitil, Rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Akyol, Fen – Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kubilay Metin, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Milli Mücadeleden Günümüze Pontus İddiaları, Yunan Megalo İdeası ve Pontus Cemiyeti, Misyoner Okullarının Pontus Cemiyetine Etkileri, konu başlıklarının konuşulduğu panele konuşmacı olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi (KATÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu katıldı.

"Pontus Meselesi Batının Şark Meselesidir"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk adlı eserinde "Saygıdeğer Efendiler, biz, Anadolu'ya çıkar çıkmaz, Türk Halkını dikkat ve uyanıklığa davet ettik. Doğabilecek tehlikelere karşı tedbirler almaya başladık" sözlerine işaret ederek Milli Mücadele'nin 100. yıl dönümünde ADÜ'de düzenlenen etkinliklerle Türk Milletini uyanık olmaya davet ettiklerini ifade etti. Aldemir, "Düvel-i Muazzamının 'Şark Meselesi' olarak başlattığı ve müdahil olduğu bu süreçte, her geçen gün yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu sorunların hemen hepsinin temelinde, gayri Müslim azınlıklar ve bunları himaye etmeye çalışan Batılı devletler ve Rusya bulunmaktadır. Sırp ve Yunan isyanıyla başlayan bu müdahale hareketleri, 1856 tarihli Islahat Fermanı'ndan sonra daha meşru hale gelmiştir. Pontus Meselesi de, bu süreçte gündeme gelen ve benzer yöntemlerle günümüze kadar getirilen sorunlardan biridir. Türk Milleti'nin tarih sahnesinden silinmeye çalışıldığı savaş yıllarının ürünü olan bu meselelerin, çarpıtılıp tek taraflı olarak yeniden gündeme getirilmesinin barışa katkı sağlamayacağı ortadadır" diye konuştu.

Rektör Aldemir'in açılış konuşmalarının ardından konuşmacıların özgeçmişlerinin okunmasıyla başlayan etkinlikte Moderatör Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, panelin amaç ve kapsamı hakkında bilgiler vererek Ülkemizi tehlikeli bir durumla karşı karşıya getirmek isteyen "Pontus Meselesi'nin" farklı bakış açılarıyla ele alınacağını söyledi.

"Ermeni ve Rumlar Osmanlı'ya Karşı Kışkırtılmıştır"

KATÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz, panelde ele alınan "Pontus Meselesinin" bilimsel bir üslupla ele alınacağını ve panelin çıktılarının uluslararası camiaya duyurulacağını vurgulayarak Batılı devletlerin kendi çıkarları ve Doğu Hristiyanlığını ayağa kaldırmak adına Ermeni ve Rumları kışkırttıklarını ifade etti. Prof. Dr. Öksüz, Yunan Megalo İdeasını hayata geçirerek İstanbul'un da içinde olduğu büyük Yunanistan'ı kurma hayalindeki Rumların Batılı devletlerin lojistik desteğiyle çeteler kurduğunu ve Bölgedeki Müslüman halkı yok etmek için kıyımlara başladığını ifade etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkmasıyla bölgedeki asayişi Pontus çetelerinin bozduğunu bildirdiğini ifade eden Öksüz, Pontus çetelerinin Wilson İlkelerine göre bölgeyi Türklerden arındırarak bölgeye sahip olmayı amaçladıklarını anlattı.

"Topal Osman Ağa ve Sakallı Nurettin Paşa Olmasaydı Karadeniz'de Katledilen İnsanlarımız İçin Bugün Anma Törenleri Düzenlerdik"

Karadeniz Bölgesinin Osmanlı egemenliğine girdiği 15. yy'den 19. yy'nin sonlarına kadar Rumlarla Türklerin barış içerisinde yaşadığına dikkat çeken Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, 19. yy'nin sonlarına doğru Batılıların ve Rusların kışkırtmalarıyla Pontus çetelerinin silahsız Müslüman halka karşı saldırıya geçtiğini belirtti. Mustafa Kemal'in emriyle kurulan Merkez Ordu Komutanı Sakallı Nurettin Paşa ve Topal Osman Ağa'nın Pontus çetelerini bastırdığını kaydeden Prof. Dr. Tellioğlu, "Topal Osman Ağa ve Sakallı Nurettin Paşa olmasaydı Karadeniz'de katledilen insanlarımız için bugün anma törenleri düzenlerdik" dedi.

Yunanistan'ın 1994 yılında meclislerinde aldıkları kararla "Pontus Soykırım" iddialarını devlet tezi haline getirerek Kurtuluş Savaşı'nın başlatıldığı gün olan 19 Mayıs gününü "Pontus Soykırım Günü" olarak andığının altını çizen Prof. Dr. Tellioğlu, dünya genelinde kurulan 50'ye yakın Pontus Derneği'nin soykırım iddialarını dünya kamuoyuna kabul ettirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Panel, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve katılımcıların yurt dışında konuyla ilgili yaşadıkları deneyimleri paylaşmaları ile devam etti.

Soru – cevap kısmının ardından panelistlere belgelerini vermek için Rektör Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ile sahneye çıkan Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Musa Çitil, panelin oldukça verimli geçtiğini dile getirerek etkinliğe katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Korgeneral Çitil, "Bizler bu işin Lozan Antlaşmasıyla bittiğini düşünüyorduk fakat onlar için bitmediğini görüyoruz. Şimdi siz gençlerimize düşen en büyük görev, emperyalistlere karşı birlik olmak, tek yumruk olmaktır." diye konuştu.

Korgeneral Çitil'in konuşmalarının ardından katılımcılara belgelerinin verilmesiyle etkinlik sona erdi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Adü'de 'Pontus Meselesi' Ele Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail'in Bombardımanında 4'ü Çocuk 7 Filistinli Hayatını Kaybetti
    02:13 İsrail'in Bombardımanında 4'ü Çocuk 7 Filistinli Hayatını Kaybetti

    İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde bir evi bombalaması sonucu 4'ü çocuk 7 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılar nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden edildi. Bu Filistinlilerin çoğu, İsrail'in daha önce 'güvenli bölge' olduğunu iddia ettiği Refah kentine sığındı.

  • Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı, şüpheli yakalandı
    02:06 Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı, şüpheli yakalandı

    Bağcılar'da seyir halindeki motosikleti durduran bir şahıs, motosikletteki 2 kişiye ateş açarak kaçtı. Saldırı sonucunda 2 kişi yaralanırken, çevrede bulunan 4 araç da mermi isabet etti. Şüpheli, polis ekiplerinin çalışması sonucu yakalanarak gözaltına alındı.

  • Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı
    01:59 Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı

    Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsünde iki öğrenci grubu arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Çıkan kavgada 4 kişi yaralanırken olayla ilgili olarak 10 kişi gözaltına alındı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. İl Emniyet Müdürü olayları yerinde inceledi. Soruşturma devam ediyor.

  • Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi
    01:57 Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Göle Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı tespit ve inceleme sonucunda, şahısların M.K. ve M.T.Ç. olduğu belirlendi. Şüphelilere Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında cezai işlem uygulandı.

  • Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri
    01:53 Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri

    Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa tasarısını tekrar sunmasına karşı düzenlenen protesto gösterisinde 11 kişi gözaltına alındı. Gösteriler, yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesine tepki olarak devam ediyor.

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı
    01:50 İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen kaza sonucu, sürücüleri öğrenilemeyen iki otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı
    01:42 Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak içeride yiyecek aradı ve tesislere maddi hasar verdi. Konuyla ilgili olarak Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve can güvenliğini tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.


Advertisement