Afad, 7.2 Şiddetindeki Bir Depreme Göre Hazır Olduklarını Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Afad, 7.2 Şiddetindeki Bir Depreme Göre Hazır Olduklarını Açıkladı

Afad, 7.2 Şiddetindeki Bir Depreme Göre Hazır Olduklarını Açıkladı

Balıkesir'in Afet Durumu ve Yönetimi Çalıştayının ikinci gününde AFAD İl Müdürü Bayram Şahin afete hazırlık konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

01.03.2019 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Afet Durumu ve Yönetimi Çalıştayının ikinci gününde AFAD İl Müdürü Bayram Şahin afete hazırlık konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Bayram Şahin sunumunda Balıkesir'in birinci derece deprem bölgesi olmasının yanı sıra heyelan, kaya düşmesi ve su baskınları açısından da afete maruz bölge kapsamında olduğunu belirtti.

AFAD İl Müdürü Bayram Şahin Balıkesir İl Afet Müdahale Planının hazır olduğunu belirterek, il genelinde Balıkesir merkez, Edremit ve Yenice-Gönen Fay Hatlarının olası bir deprem senaryosunun tamamlandığını kaydetti. Bayram Balıkesir merkezde 6,5, Edremit Fay Hattında 6,8 ve Yenice-Gönen Fay hattında ise 7,2 şiddetine göre planların hazır olduğuna dikkat çekti.

"Depremi önceden tespit edemiyoruz"

AFAD İl Müdürü Bayram Şahin kurumun çalışmaları hakkında yaptığı bilgilendirmede, "Deprem bir heyecan, bir paniktir. Geçmişten bu güne afetler yaşanıyor. Ta ilk insan, ilk peygamberden günümüze kadar bütün afetler yaşandı; depremler, tsunamiler, okyanusların yükselmesi hep yaşandı. Bu afetler sonucu hayatını kaybeden bir sürü insan oldu. Ama biz deprem deyince şunu anlamak durumundayız; tabi ki depremler, seller olacak. Yani bu hayat devam ettiği sürece deprem olacak, sel olacak, afetler olacak. Ama bilmediğimiz tek şey var o da saati ve zamanı. Sadece 10 saniye önce uyarı sistemiyle İstanbul'da haberdar olabiliyoruz. Ama depremin saati ve zamanı belli değil. Onun için ne yapmalıyız? Depremden önce tedbirleri almalıyız. Yani iyi iş yapan insanlar zerre miktarı kadar da olsa faydasını görecek, kötü iş yapanlar da zerre miktarı kadar zararını görecek. Bu vesileyle sallandığı gibi sallandığı zaman, insan da ne oluyor diye panik içinde yaşar, panik yapar. Ama hiç panik yapmaya gerek yok. Çünkü sağlam mühendislerimiz, sağlam imarlarımız, sağlam binalarımız varsa tabi ki deprem öldürmeyecek. Bizleri öldüren çürük yapılar ve binalar olacak. Bu nedenle ben burada bulunan öğrencilerimize hayatlarında seçecekleri branşlar ne olursa olsun kaliteli bir çalışma, kaliteli bir mimar, kaliteli bir mühendis ve sağlam inşaatlar yapan bir gençlik bekliyoruz" diye konuştu.

Balıkesir'de heyelan birinci sırada

Kurumun kuruluş aşamasından yetki ve sorumluluklarına kadar bilgilendirmeye devam eden AFAD İl Müdürü Bayram Şahin afetlere maruz bölgeler hakkında da şunları söyledi:

"Planlama ve zarar azaltma şube müdürlüğümüzün faaliyetlerine gelecek olursak; ilimizde afete maruz kalan bölgelerin afet dağılımlarını belirledik. Tabi ki Balıkesir'de bu belirlemeye göre heyelan yüzde 58 ile ilk sırada, ikinci sırada kaya düşmesi yüzde 23, su baskınları da yüzde 19 olarak gerçekleşmiş durumda. Tabi ilimizdeki afete maruz bölgeler yapı ve ikamete yasaklanmış bölgeler olarak ilçelere göre dağılımı yapıldı. Heyelan açısından Savaştepe ilçemiz birinci sırada yer alırken, İvrindi ve Susurluk, Havran olarak takip ediyor. İlçelerimizde kaya düşmesi afete maruz bölgesi bakımından İvrindi önde geliyor, ikinci sırada Erdek bulunuyor. Yine su baskınları bakımından Susurluk, Gömeç önde gelen ilçeler arasında bulunuyor. Müdürlüğümüzce afet haritalarımız hazırlandı. Afet tehlikelerinin belirlenmesi ve haritalara işlenmesi afet duyarlılık analizleri yapılmış ve 1/25000 ölçekli haritalarımız üretilmiştir. Afet Risk Azaltma Sistemiyle (ARAS) heyelan duyarlılık ve tehlike analizleri için Afet ve Acil Yönetim Başkanlığının Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) yazılımı ile 2018 yılı itibariyle kullanılmaya başlanılmıştır. Bu yazılım ile heyelan duyarlılık analizi yapılarak Balıkesir ili heyelan duyarlılık haritası üretilmiştir. Bu haritalar arazide bizzat bulunarak düzenlenmiştir. Bu harita hazırlanırken 260 adet heyelan kullanılmıştır."

"Üç ayrı deprem senaryosuna göre planımız hazır"

Konuşmasının sonunda İl Afet Müdahale Planlarının hazır olduğunu da belirten AFAD İl Müdürü Bayram Şahin, "Balıkesir İl Afet Müdahale Planımız hazır. 2018 yılı itibariyle Balıkesir Afet Müdahale Planımız her yıl yeni senaryoya göre düzenleniyor. Bu senaryoya göre hizmet grubu planları da güncellenmekte. 2018 yılında Yenice-Gönen Fayı, Balıkesir Fayı ve Edremit Fayı için üç farklı deprem senaryosu üretilmiştir. Bu senaryolar dikkate alınarak yerel düzeyde 26 hizmet grubumuz sorumluluk planları hazırlanmıştır. Bu senaryo gereği Balıkesir merkezdeki büyüklüğü 6,5 olan bir depremde Allah vermesin ölü sayısı, yaralı sayısı, yıkılan ve hasar gören binaların sayısı belirtilmiş. İki nolu senaryomuz Edremit Fay hattı için. Bu senaryo 6,8 büyüklüğünde bir depreme göre hazırlandı ve etkilenen alanlar, yakın ilçeler, mahallelerdeki durum belirtildi. Yine üç nolu senaryomuza göre Yenice-Gönen Fay Hattı 7,2 şeklinde hazırlandı" diye konuştu.

"Toplanma bölgelerimiz belirlendi"

Olası bir depremde toplanma merkezleri hakkında bilgiler de veren AFAD İl Müdürü Bayram Şahin, Balıkesir genelinde bin 83 ayrı yerde toplanma bölgelerinin belirlendiğini söyledi. Bayram, "Önemli çalışmalarımızdan bir tanesi de toplanma alanlarımız. Balıkesir ilimizde TAMP kapsamında barınma hizmet grubu planı kapsamında ilçe belediyeleri sorumluluk sahaları dikkate alınarak şu anda bin 83 tane toplanma alanı belirledik. Başkanlığımız sistemine uygun tabelalar ilçe belediyelerimize verilerek yerleştirilmesi sağlandı. Bu toplanma alanlarını vatandaşlarımız e-devlet şifresi ile girerek öğrenebilirler. Bunun yanında çadır kent alanlarımız da belli. Maalesef binalarımız dayanıklı değil ve biz bu tedbirleri almak durumundayız. Çadır kent alanlarımız haritalarda belirlendi. Ama bu çadır kent alanımız sadece ve sadece AFAD'a tahsisli. Çayırhisar'daki Bigadiç yolunda bulunuyor" diye konuştu. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afad, 7.2 Şiddetindeki Bir Depreme Göre Hazır Olduklarını Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı
    21:43 Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı

    Batman'da H.Y. isimli şahıs, iftar saatinde gittiği husumetlisi R. A'nın cep telefonu dükkanına silahla ateş etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken iş yerinde hasar meydana geldi. Şüpheli H.Y. polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde yapılan antrenman, çift kale maçla sona erdi. Galatasaray, cumartesi günü Florya Metin Oktay Tesisleri'nde yapacağı idmanla Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdürecek.

  • Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu
    21:41 Adana'da Koruyucu Aileler ve Çocukları İftar Yemeğinde Buluştu

    Adana'da düzenlenen geleneksel iftar yemeğinde koruyucu aileler ve çocuklar bir araya geldi. DAİMFED Başkanı Mustafa Karslıoğlu, etkinliği düzenli bir şekilde gerçekleştirdiklerini ve koruyucu ailelere teşekkür etti. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise, bu kutsal faaliyete katılmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. İftar programında çocuklarla eğlenceli oyunlar oynandı ve Hacivat ile Karagöz gösterisi yapıldı.

  • Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı
    21:41 Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı. Davutoğlu, programda yaptığı konuşmada, Samsun'un bilinçli seçmenlere sahip bir il olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde halkın iktidara mesaj vereceğine inandığını ve temiz, ahlaklı bir belediyecilik anlayışını göstereceklerini söyledi. Davutoğlu, 1 Nisan sonrası için kaygılı olduğunu ifade ederek, toplumsal muhalefetin yoğunluk oluşturduğunu ve siyasetlerini daha güçlü bir şekilde yapma sorumluluklarının olduğunu vurguladı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?
    21:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Ataşehir İlçe Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanının fotoğrafının veya afişinin paylaşılmasından utanıp utanmadığını sordu. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adaylarının seçimi kazanacağını belirtti ve İstanbul'un tek gündemi olan bir belediye başkanının yönetmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun 5 yıldır İstanbul'da görülmediğini iddia ederek, İstanbul'un son 5 yılda 50 yıl kaybettiğini söyledi.

  • Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı
    21:39 Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı

    Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kıraathanede Dengbej Evi, kütüphane, okuma, sergi ve toplantı salonları bulunuyor. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, yapıyı Beyaz Saray'a benzeterek, Şırnak halkının buraya Beyaz Saray dediğini söyledi. Yarka, gençlere yönelik projelerinin olduğunu ve dijital gençlik merkezi yapacaklarını belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi
    21:38 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı ve vatandaşlara seslendi. Özel, oy kullanmaya kadar herkesin komşularına, müşterilerine, öğrencilerine, arkadaşlarına ulaşarak CHP'ye destek vermelerini istedi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği
    21:36 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'un Sungurlu ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, 31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği olduğunu belirtti. Işıkhan, AK Parti'nin halka hizmet ettiğini ve bu gücü milletten aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dünya standartlarının üzerine çıkacak bir belediyecilik anlayışıyla şehirlerini geliştireceklerini söyledi.


Advertisement