Afgan Kadın Polisler Zorlu Kış Koşullarında Mesleğe Hazırlanıyor (2) - Sivas - Son Dakika
Güncel

Afgan Kadın Polisler Zorlu Kış Koşullarında Mesleğe Hazırlanıyor (2) - Sivas

SERHAT ZAFER/HALİFE YALÇINKAYA - Afganistan'dan gelen 168 kadın polis adayı, Sivas Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde (POMEM) verilen zorlu eğitimle ülkelerinde güvenliği sağlamak için hazırlanıyor.

23.01.2019 11:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SERHAT ZAFER/HALİFE YALÇINKAYA - Afganistan'dan gelen 168 kadın polis adayı, Sivas Polis Meslek Eğitim Merkezi'nde (POMEM) verilen zorlu eğitimle ülkelerinde güvenliği sağlamak için hazırlanıyor.

Türkiye ile Afganistan arasında imzalanan "Afgan Ulusal Polisinin Eğitilmesi ve Kapasitesinin Geliştirilmesi Hususunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İşbirliği Yapılmasına Dair Mutabakat Muhtırası" çerçevesinde bugüne kadar Sivas POMEM'de eğitim programını başarıyla tamamlayan bin 213'ü kadın 3 bin 353 Afgan mezun oldu.

Sivas POMEM'de gerçekleştirilen 7. dönem eğitim programına katılan 168 Afgan kadın da ülkelerindeki güvenliği sağlamak amacıyla hazırlanıyor.

Polis adayları, 1 Kasım 2018'de başlayan program kapsamında dünyanın en güçlü polis teşkilatları arasında gösterilen Türk Polis Teşkilatı tarafından yaklaşık 6 ay süreli zorlu bir eğitim sürecine tabi tutuluyor.

Karda sürünüp hedefi 12'den vuruyorlar

Alanında uzman çok sayıda personel tarafından adaylara, polis usul ve esasları, polis hukuku, Afgan Anayasası modülleri, önleyici hizmetler, toplum destekli polislik, insan hakları, iletişim, liderlik ve yönetim becerileri, yolsuzlukla mücadele, terörizmle mücadele, bomba ve patlayıcı maddeler, suç soruşturmaları, aile içi şiddet, bilgisayar kullanımı, polis müdahale yöntem ve teknikleri, trafik ve sürüş eğitimi, ilk yardım, çevik kuvvet eğitimi, tabanca ve uzun namlulu silahların kullanımı, arama teknikleri, olay yeri inceleme, delil toplama gibi birçok alanda uygulamalı eğitim veriliyor.

Türkiye'nin en soğuk kentlerinden Sivas'ta, her türlü zorlu arazi ve hava şartlarında görev yapmaya hazırlanan kursiyerler, zorlu kış koşullarında ve karlı zeminde eğitimlerini aksatmadan sürdürüyor.

Afgan kadın polis adayları, son teknolojilerle donatılan okulda, her türlü spor imkanından da yararlanabiliyor. Zaman zaman kızakla kayan ve kartopu oynayan kadınlar, Türk kadın polis eğitmenlerle de iyi bir diyalog kuruyor.

Okuldaki sağlık, terzi ve kuaför hizmetlerinden de faydalanan kursiyerler, zorlu eğitimlere rağmen kişisel bakımlarını da ihmal etmiyor.

"Afganistan halkı kadim dost"

Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Fatih İnal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afganistan Polis Teşkilatının ana omurgasını oluşturmak için eğitimler verdiklerini söyledi.

Emniyet teşkilatının pek çok uzmanının bu eğitime eğitici olarak katıldığını belirten İnal, eğitimlerin son derece doyurucu olduğunu belirtti.

Modern polislikle ilgili eğitimin yanı sıra Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti'nin yasalarıyla ilgili de Afgan eğiticilerin kadın polis adaylarına eğitim verdiğini aktaran İnal, "Eğitimimizin içeriği oldukça dolu. Bir yandan öğrencilerimizi sosyalleştirmeye, ülkemizi tanıtmaya, onlara farklı kültürleri göstermeye çalışırken, bir yanda modern polisliğin gereği olan operasyonel silah kullanma teknikleri, patlayıcı maddeler, bubi tuzakları, olay yeri inceleme, polis müdahale teknikleri, toplumsal olaylara müdahale, araç kullanma ve araç tahliye etme gibi buna benzer farklı alanlarda eğitim veriyoruz." dedi.

Eğitimin yansıması ve geri dönüşümlerini önemsediklerini dile getiren İnal, bugüne kadar hep olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade etti.

Afganistan'ın Türkiye için kıymetli olduğuna vurgu yapan İnal, şunları kaydetti:

"Afgan halkını kadim bir dost olarak görüyoruz, şu an bize ihtiyaçlarının olduğunun farkındayız. Elimizden geldiğince bilgimizi, becerimizi, deneyimimizi onlara aktarmaya, bir an önce Afganistan'a huzurun, güvenin hakim olmasına çalışıyoruz. Umut ediyorum bu yaptığımız çalışmada başarılı oluruz. Şu ana kadar geri dönüşlerimiz oldukça olumlu. Buradan mezun ettiğimiz öğrencilerimizin sahada başarılı olduğu yönünde yansımalar var. Oradaki partnerlerimizle de sık sık bilgi paylaşımında bulunuyoruz."

"Afganistan dost ve kardeş ülke"

Sivas POMEM Müdürü Kadir Yırtar da tarihten gelen sorumluluk bilinciyle hareket eden Türkiye'nin geçmişte olduğu gibi günümüzde de kendisinden talepte bulunan ülkelere yardım elini uzattığını söyledi.

Türkiye'nin, dünyanın barış ve huzur adası olması için elinden gelen tüm imkanları seferber ettiğine vurgu yapan Yırtar, "Dost ve kardeş ülke Afganistan'ın istikrara kavuşması, barış ve huzur içerisinde yaşayabilmesi, yeniden yapılanması için uluslararası teşkilatlar, ülkeler yardım faaliyetlerinde bulunmakta. Afganistan'ın tekrar barış ve istikrara kavuşabilmesi için çalışan ülkelerin başında Türkiye geliyor." diye konuştu.

Afganların donanımlı çok iyi birer polis olmaları için Türkiye'de alanında uzman polislerin eğitimlere katıldığına dikkati çeken Yırtar, öğrencilerin fiziksel ve mental gelişimi için çeşitli dersler ve faaliyetler yürütüldüğünü, kendilerine emanet edilen kursiyerlerin eğitim sonunda başarılı ve donanımlı birer polis olarak ülkelerine döneceklerini sözlerine ekledi.

Afgan Kadın Polisler Zorlu Kış Koşullarında Mesleğe Hazırlanıyor (2) - Sivas
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afgan Kadın Polisler Zorlu Kış Koşullarında Mesleğe Hazırlanıyor (2) - Sivas - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çorum Ortaköy'de Sulama Kanalı Temizlendi
    21:04 Çorum Ortaköy'de Sulama Kanalı Temizlendi

    Çorum'un Ortaköy ilçesinde bulunan ve yaklaşık 600 dönüm araziyi sulayan kanal, belediye ekipleri tarafından temizlendi. Öz Çayı'ndan ayrılan kanallardan Tepelerarası mevkisindeki araziye su taşıyan kanal, bölgedeki vatandaşların talebi üzerine temizlik çalışması yapıldı. Belediye işçileri, erken saatlerde bölgeye giderek kazma, kürek ve bel gibi aletler kullanarak 4 kilometre uzunluğundaki kanalı temizledi. Kanalın tarımsal üretim açısından önemli olduğunu belirten belediye çalışanları, çevre faktörlerinden kaynaklanan tıkanıklıkların giderildiğini ve suyun akışkanlığının artırıldığını ifade etti.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi
    21:03 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi. Başkan Cemil Tugay başkanlığındaki oturumda, komisyonlarda görev alacak isimler belirlendi ve İZSU Genel Müdürlüğü'nün su tarifelerinde indirim yapılması önerisi karara bağlandı. Ayrıca, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nın yeniden kurulması önerisi görüşüldü ve 2023 denetim komisyon raporu okundu.

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • EMS Yapı Sivasspor, Fenerbahçe maçı hazırlıklarına başladı
    20:58 EMS Yapı Sivasspor, Fenerbahçe maçı hazırlıklarına başladı

    EMS Yapı Sivasspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında sahasında Fenerbahçe ile yapacağı maçın hazırlıklarına başladı. Trabzonspor maçının ardından 3 gün izin yapan takım, antrenmanla maçın hazırlıklarına devam etti. Maç 22 Nisan Pazartesi günü saat 20.00'de BG Grup 4 Eylül Stadı'nda oynanacak.

  • Batman'da dereye düşen araçtaki 2 kişi kepçe ile kurtarıldı
    20:54 Batman'da dereye düşen araçtaki 2 kişi kepçe ile kurtarıldı

    Batman'ın Sason ilçesinde Sevgi Aydın A. yönetimindeki hafif ticari araç, Han Deresi'ne düştü. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, kepçe yardımıyla sürücü ve eşini kurtardı. Çift, sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilerek hastaneye kaldırıldı.

  • CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek
    20:54 CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da yargılandığı davanın yarınki duruşmasını takip etmek üzere Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever'den oluşan bir heyet görevlendirdi.

  • Samsun'da Otomobil Çarpışması: 8 Yaralı
    20:53 Samsun'da Otomobil Çarpışması: 8 Yaralı

    Samsun'un Vezirköprü ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Dursun Kuru idaresindeki bir otomobil ile Nihat Emeç'in kullandığı başka bir otomobil çarpıştı. Kazada, sürücülerin yanı sıra araçlardaki 6 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Vezirköprü Devlet Hastanesine kaldırıldı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.


Advertisement