Afganistan'da Belh Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu Hizmete Açıldı - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Belh Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan’ın kuzey bölgesinde bulunan, 600’den fazla kız öğrenciyi barındıran Belh Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdunun tadilatı, donanım ve çevre düzenlemesi yapılarak yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesi hizmete açıldı.

18.04.2018 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Afganistan'ın kuzey bölgesinde bulunan, 600'den fazla kız öğrenciyi barındıran Belh Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdunun tadilatı, donanım ve çevre düzenlemesi yapılarak yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesi hizmete açıldı.

Afganistan'ın kuzeyinde bulunan Belh Üniversitesi, ülke düzeyinde en büyük üniversitelerinden olup çeşitli illerden gelen ve değişik etniklerden oluşan 25 binden fazla öğrenci yükseköğretim eğitimini sürdürüyor. Belh Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Fakültesinin konferans salonunda gerçekleştilen programa, Belh Vilayeti İl Şura Başkanı Dr. Muhammed Efzal Hadid, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, T.C. Mezar-ı Şerif Başkonsolusu Şevki Seçkin Alpay, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Zühtü Çal, Belh Vilayeti Kamu Kurum Yetkilileri, Belh Üniversitesi Akademisyenleri, davetliler ve yurtta kalan kız öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Belh Vilayeti İl Şura Başkanı Hadid, öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Türk halkına ve TİKA'ya Afganistan'ın kalkınması konusunda her alanda yapmış olduğu desteklerinden dolayı en içten teşekkürlerini iletti. Türk milletinin Afgan halkına yapmış olduğu desteklerini hiçbir zaman unutulmayacağının altını çizen Hadid, Belh üniversitesi kız öğrenci yurdunun sıkıntıları TİKA sayesinde giderildiğini belirterek, bundan sonra kız öğrencilerin rahat edeceğini ifade etti.

Belh Üniversitesi Mali ve İdari Birimin Müdür Yardımcısı Abdulhak Hakbin, Belh Üniversitesi hakkında kısa bilgi vererek Afganistan'ın 34 ilinden değişik etnik gruplardan oluşan üniversitede öğrencilerin bulunduğunu ve milli birlik simgesinin göstergesi olduğunu vurguladı. Hakbin, TİKA'nın Belh Üniversitesine yapmış olduğu projelere değinerek, daha önce Belh Üniversitesi kız öğrenci yurdunun fiziki şartlarının iyi olmadığını ve öğrencilerin zor şartlar altında mecburen yaşadığını ve büyük sıkıntılar ile karşı karşıya olduğunu ve artık yurtta kalan öğrencilerin büyük sıkıntısının TİKA tarafından giderildiğini söyleyerek minnettarlığını dile getirdi.

T.C. Mezar-ı Şerif Başkonsolusu Şevki Seçkin Alpay ise, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Afganistan'ın kalkınması, gelişmesi, huzur ve istikrara ulaşıncaya kadar yanında olacağını belirtti. Alpay, Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğu, TİKA ile birlikte Afganistan'ın ihtiyaç duyduğu alanlarda özellikle eğitim alanında desteklerine öncelik vererek devam edeceğini, bu yardımların en mütevazı bir örneğinin kız öğrenci yurdunun yeniden düzenlemesi olduğunu belirtti.

TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Afganistan ile Türkiye arasındaki dostluğun yakın zamanda başlamadığını, aksine çok eskilere dayanan bir kardeşlik ilişkisinin olduğunu ifade etti. TİKA Başkan Yardımcısı Er, "Aslına bakıldığında iki ülke arasındaki dostluk ilişkileri, yüzyıllar öncesine dayanıyor, gerek Osmanlı döneminde olsun gerekse daha sonraki dönemlerde olsun Türkiye, hep Afganistan halkıyla bağlarını güçlü tutmuştur" diye konuştu.

Afganistan'daki ilklerin çoğunda Türklerin imzasının olduğuna da işaret eden Er, Afganistan'da ilk dumansız fabrika, ilk akıl hastanesi, ilk askeri eğitim ve ilk tıp fakültesini de Türklerin açtığını hatırlattı. Er, "Afganistan halkı da Kurtuluş Savaşı'nda bizim yardımımıza koşmuştur, biz de bunu görmezden gelmiyoruz, bu nedenle TİKA'nın başka ülkelerde bir ofisi olduğu halde Afganistan'da 3 tane ofisi bulunuyor. Bu da Türkiye'nin Afganistan'a ilgisini gösteriyor. Biz TİKA olarak şu ana kadar Afganistan'da binden fazla proje gerçekleştirdik, bundan sonra yeni projelerimizle yardım faaliyetlerimiz devam edecektir" ifadelerinde bulundu.

İki ülke yetkilileri Belh Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdunu gezdiler ve kız öğrencilere yeniden düzenlenen yurtlarının hayırlı uğurlu olmasını temennilerini dile getirdiler. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Belh Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu Hizmete Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement