Afganistan Hakkında Taşkent Konferansı Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Afganistan Hakkında Taşkent Konferansı Sona Erdi

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen "Barış süreci, güvenlik alanında iş birliği ve bölgesel ortaklık" konulu Afganistan Hakkında Taşkent Konferansı sona erdi.

27.03.2018 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TAŞKENT (AA) – Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen "Barış süreci, güvenlik alanında iş birliği ve bölgesel ortaklık" konulu Afganistan Hakkında Taşkent Konferansı sona erdi.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği konferansın ardından katılımcılar, "Barış süreci, güvenlik alanında iş birliği ve bölgesel ortaklık" konulu Afganistan Konferansı Taşkent Deklarasyonu'nu kabul etti.

Deklarasyon, Özbekistan, Afganistan, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İran, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, ABD, Avrupa Birliği ile BM'nin konferansa katılan yetkilileri tarafından kabul edildi.

Afganistan hükümetinin Taliban ile herhangi bir ön koşul olmaksızın doğrudan müzakerelerin başlatılmasına ilişkin önerisinin kararlılıkla desteklendiği belirtilen deklarasyonda, Taliban da barış sürecine ilişkin bu öneriyi kabul etmeye çağrıldı.

Katılımcılar, deklarasyonda, Taliban ile siyasi uzlaşmanın Afganistan'daki şiddete son vermenin en iyi yolu olduğunu ve Afganistan ile Taliban arasındaki siyasi uzlaşmadan tüm tarafların kazançlı çıkacağını vurguladı.

Afganistan'daki siyasi sürece, Taliban'ın yasal bir siyasi güç olarak dahil edilmesinin garanti edilmesi gerektiği belirtilen deklarasyonda, Taliban'ın da şiddet kullanmaktan vazgeçmesi, terör örgütleriyle ilişkisini kesmesi ve Afganistan Anayasası'na saygı göstermesi istendi.

Deklarasyonda, tüm ülkelerin, Afganistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye ve ülkenin iç işlerine karışmamaya davet edildi.

Orta Asya ile Güney Asya arasında bir köprü olan Afganistan'ın bölgesel entegrasyona dahil edilmesinin desteklendiği kaydedilen deklarasyonda, bu entegrasyonun bölgede barış ve istikrarın pekişmesine hizmet edeceği ifade edildi.

Deklarasyonda, konferansın Afganistan'daki barış sürecinin başlatılması, terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleye ilişkin tüm meselelerin ele alınması için geniş ve benzersiz bir imkan sunduğu belirtildi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in ev sahipliğinde düzenlenen konferansa Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, BM Afganistan Özel Temsilcisi Tadamiti Yamamoto, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed Asif, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tomas Shannon, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Aragçi, Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Siraciddin Aslov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Haciyev'in yanı sıra Avrupa ve Arap ülkelerinden temsilciler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan Hakkında Taşkent Konferansı Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement