Afganistan ile ABD Arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması - Son Dakika
Güncel

Afganistan ile ABD Arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması

Afganistan ile ABD Arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması

Afganistan’da ABD askerlerin 2014 sonrasında kalıp kalmayacağına karar verecek Halk Meclisinde oluşturulan 50 komite, 26 maddeyi kabul etti

23.11.2013 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan ile ABD arasında İkili Güvenlik Anlaşması'nı tartışan Halk Meclisi (Loya Cirga), oluşturulan 50 komitede yapılan çalışmalarda, anlaşmanın 26 maddesini genel olarak kabul ederek, çalıştayın birinci aşamasına son verdi.

50'şer kişiden uluşan komiteler, İkili Güvenlik Anlaşması'nın maddelerini teker teker konuşarak kendi görüşlerini beyan ettiler. Afganistan Halk Meclisi Başkanı Sıbgatullah Müceddidi, basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Hamid Kazai'nin Loya Cirga'nın açış konuşmasını yaptığı sırada, İkili Güvenlik Anlaşması'nın tüm maddelerinin kabul edilmesi halinde dahi, imzanın seçimlerden sonra atılabileceği yönündeki görüşüne katılmadığını belirterek, bu anlaşmanın nisanda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce imzalanmasını istedi.

Müceddidi, "Karzai'nin böyle bir hakkı yok, böyle bir şey yaparsa hatta yapmış olur. ABD bizim ve Karzai'in tüm isteklerini kabul etti, Bundan sonra da İkili Güvenlik Anlaşması'nı bekletirse bu Afganistan'ın zararına olur biz de bunu kabul etmeyiz" şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Gül Aga Şerzai, İkili Güvenlik Anlaşması'nın kısa zamanda imzalanmasının önemli olduğunu öne sürerek, "Bu anlaşma, Afgan vatandaşlarının yararına, bu imzalanırsa güvenlik ve mali sorunlarımız hallolacak" dedi.

Halk Meclisi üyesi Muhammed Ferid Hamidi, bugünkü grup çalışmalarında ikili Güvenlik Anlaşması'nın tüm maddelerini tartıştıklarını ve anlaşmada bir sorun olmadığı için kendi gurubu tarafından teyit edildiğini söyledi.

Hamidi, "Anlaşma üzerinde Afgan ve ABD hükümetleri uzun süre çalıştı, bundan dolayı biz büyük bir sıkıntıya rastlamadan anlaşmayı teyit ettik" dedi.

Halk Meclisi'ne başkent Kabil'den katılan Fevziye Hüseyni ise AA'ya yaptığı açıklamada, kendi komitesindeki üyelerin ABD askeri Afganistan'da suç işledikten sonra hangi ülkenin hukuk sistemine göre yargılanacağı konusunu çok tartıştıklarını ifade ederek, komite üyelerinin sonunda askerlerin ABD'de yargılanmasını karar verdiklerini dile getirdi.

Meclisin bir başka üyesi Seyid Mesudulhak Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda, "Afgan mücahit halkı ABD askerlerinin Afganistan'da suç işledikleri durumda onların burada (Afganistan'da) yargılanmasını istiyor ama Halk Meclisi'ne gelen birçok arkadaşlarımız daha önceden kendilerine dikte edilen kararı olumlu buluyor ve gerekli hassasiyeti göstermiyorlar" şeklinde tepkisini dile getirdi.

50'şer kişilik komitelerde alınan kararlar, kategoriler halinde yarın Halk Meclisi'nin genel toplantısına sunulacak ve nihai söz burada söylenecek. Ancak üçüncü günden geride kalan genel kanı, 2 bin 500 civarındaki Afgan Halk Meclisi üyelerinin ezici çoğunluğunun, ABD askerlerinin 2014 sonrasında da Afganistan'da kalması yönünde oy kullanacağı. - Kabil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan ile ABD Arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement