Afganistan Lapis Lazuli Güzergahında İlk İhracatını Yaptı - Son Dakika
Güncel

Afganistan Lapis Lazuli Güzergahında İlk İhracatını Yaptı

Afganistan, Lapis Lazuli güzergahıyla Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye bağlandı.

13.12.2018 18:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan, Lapis Lazuli güzergahıyla Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye bağlandı.

İlk sevkiyatın gönderildiği, aynı zamanda güzergahın açılışının da yapıldığı Herat vilayetindeki törene Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Ulaştırma Bakanı Hamid Tahmasi, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul ile Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'dan üst düzey temsilciler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gani, burada yaptığı konuşmada, Afganistan'ın ihracatçı ülke olması önündeki büyük bir engelin ortadan kalktığını belirterek, ülkenin bu şekilde farklı yollarla yurt dışına bağlandığını söyledi.

Gani, Lapis Lazuli güzergahının yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu anımsatarak, eskilerde "Badahşan'ın lacivert taşı"nın bu güzergah üzerinden Hindistan ve Mısır'a gönderildiğini aktardı.

İhracat yolunun iş adamları için büyük bir fırsat yarattığını ve böylece ürünlerini kolayca ihraç edebileceğini dile getiren Eşref Gani, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarına teşekkürlerini iletti.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Ertuğrul da "Lapis Lazuli güzergahı, bölge ülkeleri için özellikle güvenlik anlamında çok önemlidir, çünkü güvenlik ve ekonomi birbirine bağlıdır." dedi.

Afganistan'ın bölgesel iş birliğine ihtiyacının olduğunu vurgulayan Büyükelçi Ertuğrul, Türkiye'nin Lapis Lazuli güzergahı projesini desteklediğini ifade etti.

Oğuzhan Ertuğrul, Türkiye ile Afganistan arasındaki iş birliğinin bölgesel iş birliği ile sınırlı olmadığını, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından pamuk ipliği, kuru üzüm, karpuz tohumu ve susam yüklü 9 tır, Afganistan'dan Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan Lapis Lazuli Güzergahında İlk İhracatını Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da 96 sandık konteynerde kuruluyor
    11:09 Hatay'da 96 sandık konteynerde kuruluyor

    Hatay'da, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde 3 bin 424 sandıktan 96'sı konteynerde kuruluyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Hatay'da, 1 milyon 78 bin 130 seçmen pazar günü sandık başına gidecek. Depremlerinde yıkılan veya ağır hasar alan okullara sandık kurulmayacak. Konteynerlerde vatandaşlar oylarını kullanabilecek.

  • Hatay'da 31 Mart'ta yapılacak seçimlerde 96 sandık konteynerde kuruluyor
    11:09 Hatay'da 31 Mart'ta yapılacak seçimlerde 96 sandık konteynerde kuruluyor

    Hatay'da yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde 3 bin 424 sandıktan 96'sı konteynerde kurulacak. Depremler nedeniyle yıkılan veya hasar alan okulların yerine konuşlandırılan konteynerlerde vatandaşlar oylarını kullanabilecek.

  • Karamürsel Beşiktaşlılar Derneği Üyeleri İftar Programında Buluştu
    11:09 Karamürsel Beşiktaşlılar Derneği Üyeleri İftar Programında Buluştu

    Karamürsel ilçesinde Beşiktaşlılar Derneği üyeleri, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım'ın da katıldığı bir iftar programında bir araya geldi. Programda ezanın okunmasıyla davetliler oruçlarını açtı. Dernek Başkanı Onur Açık, ramazan ayı vesilesiyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Beşiktaş sevdalılarına teşekkür etti.

  • Sakaryaspor, play-off'ta doğrudan finale yükselmeyi hedefliyor
    11:08 Sakaryaspor, play-off'ta doğrudan finale yükselmeyi hedefliyor

    Trendyol 1. Lig ekiplerinden Sakaryaspor, normal sezonun kalan bölümünde üçüncü sıradaki yerini koruyarak play-off'ta doğrudan final oynamayı hedefliyor. Sakaryaspor, ligde 27 maçta 47 puanla 3. sırada yer alıyor ve 7 maçlık süreçte en fazla puanı alarak finale çıkmayı amaçlıyor.

  • Yozgat'ta firari hükümlü yakalandı
    11:08 Yozgat'ta firari hükümlü yakalandı

    Yozgat'ta kasten yaralama suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla yakalandı. Gözaltına alınan hükümlü, jandarma işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Kars'ta Mahalli İdareler Seçimlerinde 195 Sandıkta Oy Kullanacak Seçmen Sayısı Belli Oldu
    11:08 Kars'ta Mahalli İdareler Seçimlerinde 195 Sandıkta Oy Kullanacak Seçmen Sayısı Belli Oldu

    Kars'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerinde 195 sandıkta 64 bin 725 seçmen oy kullanacak. Seçimlerin huzur ortamında geçmesi için kent genelinde 3 bin 585 güvenlik gücü görev yapacak. Oy kullanma saatleri 07.00-16.00 arasında olacak.

  • Antalya'da Kırmızı Işık İhlali Yapan Otomobil Motosiklet Sürücüsüne Çarptı
    11:08 Antalya'da Kırmızı Işık İhlali Yapan Otomobil Motosiklet Sürücüsüne Çarptı

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde kırmızı ışık ihlali yapan bir otomobil, hız kesmeden biçtiği motosiklet sürücüsüne ölümden döndürdü. Feci kaza, güvenlik kamerası tarafından anbean kaydedildi. Kaza sonucunda motosiklet sürücüsü yaralanırken, otomobil yaklaşık 100 metre sonra durabildi. Güvenlik kamerası görüntülerinde, otomobil sürücüsünün kırmızı ışık ihlali yaptığı ve kaza sonrası durabildiği tespit edildi. Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü ise hastaneye kaldırıldı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor
    11:08 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturmaya devam ediyor.

  • Osmaneli'de Kaymakam ve Belediye Başkanı Vatandaşlarla İftarda Buluştu
    11:07 Osmaneli'de Kaymakam ve Belediye Başkanı Vatandaşlarla İftarda Buluştu

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde Kaymakam Yüksel Ünal ve Belediye Başkanı Münür Şahin, Osmaneli Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi. Şahin, mahalle iftarlarıyla birlik ve beraberliği artırmayı amaçladıklarını belirtirken, Ünal ise ramazanın yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilendiği bir ay olduğunu dile getirdi. Programa siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

  • TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli
    11:07 TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli

    Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububatın gelişme dönemine girildiğini ve nisan ve mayıs aylarında alınacak yağışların bitki gelişimi açısından önemli olduğunu bildirdi. Şubat ayında yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 42 azaldı ve Marmara ve Karadeniz bölgeleri son 10 yılın en düşük şubat yağışlarını aldı. İç Anadolu Bölgesi'nde hububatta kardeşlenme dönemine girilirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sapa kalkma dönemine geçildi. Arpa ve yulafta yazlık ekilişler başlarken, kırmızı mercimekte bitki çıkışları tamamlandı.


Advertisement