Afşin'de siyez buğdayının hasadı tamamlandı - Son Dakika
Güncel

Afşin'de siyez buğdayının hasadı tamamlandı

Afşin'de 35 dekarlık alanda ekimi yapılan siyez buğdayının hasadı tamamlandı.

27.07.2019 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afşin'de 35 dekarlık alanda ekimi yapılan siyez buğdayının hasadı tamamlandı.

Afşin Tarım ve Orman Müdürü Muttalip Kurt, ilçeye bağlı Kabaağaç Mahallesi'nde hasat alanını ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, buğdayın gerçek siyez özelliklerini taşıdığı takdirde, bölgede yaygınlaştırma çalışmaları yapacaklarını ifade etti.

Genetiği değişmeyen buğday çeşidi olarak bilinen siyezden Afşin'de normalin üzerinde bir verim alındığını dile getiren Kurt, yapılacak araştırmaların ardından Afşin'de siyez buğdayı ekim alanlarının artırılabileceğini bildirdi.

Alınan verimi bakanlıkla paylaştığını ifade eden Kurt, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız elde edilen verimin çok güzel olduğunu ve konunun araştırılmasını talep etti. Buradan numuneler alarak enstitülerimize göndereceğiz ve gerçek siyez özelliğini taşıyıp taşımadığının araştırmasını yapacağız. Normal şartlarda siyez buğdayının 1 dekarlık alandaki verimi 200 ile 250 kilo arasında. Afşin'de yapılan ekimde 35 dekarlık alanda 19 ton alındı ve bu 1 dekarlık alandan 540 ile 550 kilo verim alındığını ortaya koyuyor. Araştırma sonucunda buğday eğer gerçek siyez özelliklerine sahipse önümüzdeki yıl Afşin'de ekim alanlarının daha çok yaygınlaştırarak çiftçimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. İlçemize siyez buğdayını getiren çiftçimize teşekkür ediyorum."

Çiftçi Lütfü İlhan ise 4 yıl önce kendisine şeker hastalığı teşhisi konulduğunu, hastalıkla mücadelede siyez buğdayının önemli olduğunu öğrendikten sonra da bu ürünü yetiştirmeye başladığını söyledi.

35 dekar alana ekimini yaptıkları siyez buğdayının hasadını tamamladıklarını ifade eden İlhan, "Güzel bir verim aldık. 1 dekarlık alanda yaklaşık 550 ile 600 kilo gibi bir verim elde ettik. Buğdayın başaklanma döneminde bir dolu yağışı meydana geldi. Eğer bu doluya maruz kalmasaydık daha çok verim alacağımızı söyleyebilirim." dedi.

Siyez buğdayını işlemek için Osmaniye'den soyma makinesi getirdiğini ifade eden İlhan, buğdayı, un bulgur ve dövme şeklinde işleyeceğini, Afşin ve Elbistan bölgesindeki vatandaşların hizmetine sunacağını vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afşin'de siyez buğdayının hasadı tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement