Afyonkarahisar'da 3. Tıbbi Aromatik Bitkiler Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Afyonkarahisar'da 3. Tıbbi Aromatik Bitkiler Çalıştayı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye, flora, fauna konusunda Kıta Avrupa'sından çok daha fazla bir sayıya sahip. Yaklaşık 12 bin türden 3 bin 600'ü endemik ve bu tıbbi bitkilerin yüzde 80'i de ormanlarda.

23.03.2018 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, " Türkiye, flora, fauna konusunda Kıta Avrupa'sından çok daha fazla bir sayıya sahip. Yaklaşık 12 bin türden 3 bin 600'ü endemik ve bu tıbbi bitkilerin yüzde 80'i de ormanlarda. Maalesef bu konuda çok geri kalmışız." dedi.

Eroğlu, bir termal otelde düzenlenen 3. Tıbbi Aromatik Bitkiler Çalıştayı'nda, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 375 tesis ve 104 barajı tek seferde açtığını anımsattı.

Ormanlarla ilgili yeni bir seferberlik başlattıklarını ifade eden Eroğlu, "İnşallah 2023 yılına kadar orman teşkilatımız, bütün kurum ve kuruluşlar, dünyadaki her insan için 1 fidan, yani 7 milyar fidan toprakla buluşturmuş olacak. Daha güzel bir Türkiye, gelecek nesillere çok daha güzel bir Türkiye bırakmak hepimizin üzerine düşen bir vecibedir." diye konuştu.

"Dünya kimyevi ilaçlardan ziyade tıbbi ilaçlara yöneliyor"

Eroğlu, Türkiye'nin flora fana açısından son derece zengin olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye, flora, fauna konusunda Kıta Avrupa'sından çok daha fazla bir sayıya sahip. Yaklaşık 12 bin türden 3 bin 600'ü endemik ve bu tıbbi bitkilerin yüzde 80'i de ormanlarda. Maalesef bu konuda çok geri kalmışız. Bunlara 'Kocakarı ilaçları' falan demişiz, hiç ehemmiyet vermemişiz. Bunu aktarlara bırakmışız ama bunun ne kadar önemli olduğunun farkına varalım. Artık dünyadaki temayül bu. Dünyanın kimyevi ilaçlardan ziyade tıbbi ilaçlara yönelmekte olduğunun farkına varalım. Şu anda ne kadar dünyada pazar var biliyor musunuz? 115 milyar dolar pazar var. Türkiye sadece 600 milyon dolarlık ihracat yapabiliyor."

"Hedefimiz ilaç sanayinde tıbbi bitkilerin önünü açmak. Bu konuda her türlü desteği veriyoruz." diyen Eroğlu, TÜBİTAK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığının bu konuda her türlü desteği vereceğini bildirdi.

"Hedefimiz, 2023 yılında 5 milyar dolarlık tıbbi ve aromatik bitkinin ihracatını yapabilmek"

Eroğlu, Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitki ihracatını artırmayı planladıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hedefimiz, 2023 yılında 5 milyar dolarlık tıbbi ve aromatik bitkinin ihracatını yapabilmek. Gelin hep birlikte bu işe el atalım. Ufkumuzu daha da genişletmemiz gerekiyor. Malezya'da, Uzak Doğu'da bu konuda çok büyük pazar var. Sizler de yüksek lisans, doktora tezleri verirken, bu konular üzerine verirseniz, destek bizden, her türlü imkan bizden. Ayni ve nakdi destek bizden."

Çalıştay açılışına, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Malezya'nın Ankara Büyükelçisi ABD Razak Bin Abdul Vahab, Meksika'nın Ankara Büyükelçisi Bernardo Cordova Tello ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afyonkarahisar'da 3. Tıbbi Aromatik Bitkiler Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya'da Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı Başlıyor
    13:54 Kütahya'da Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı Başlıyor

    Kütahya'da düzenlenecek olan 14. Tarım, Hayvancılık, Seracılık ve Süt Endüstrisi Fuarı, 9-12 Mayıs tarihlerinde Pazartesi Pazarı Fuar Alanı'nda gerçekleştirilecek. Fuar, tarım ve hayvancılık sektörünün yenilikçi yüzlerini sergileyecek, sektör profesyonellerini bir araya getirecek ve son teknoloji ürünlerle tanışma fırsatı sunacak. Ziyaretçiler, dört gün boyunca geniş ürün yelpazesini keşfedebilecek ve sektördeki en son gelişmeleri öğrenebilecekler.

  • AŞTİ'de Ramazan Bayramı yoğunluğu: 706 bin 480 yolcu sirkülasyonu
    13:54 AŞTİ'de Ramazan Bayramı yoğunluğu: 706 bin 480 yolcu sirkülasyonu

    Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne, (AŞTİ) Ramazan Bayramı yoğunluğu sebebiyle 17 bin 662 otobüs giriş-çıkış yaparken toplamda 706 bin 480 yolcu sirkülasyonu gerçekleşti. Bayram tatilini memleketlerinde veya diğer şehirlerde geçiren vatandaşlar, AŞTİ'de yoğunluk oluşturdu. Biletlerin günler öncesinden satılması nedeniyle otobüs firmaları sefer sayılarını artırırken, AŞTİ on binlerce vatandaşın uğrak noktası oldu. AŞTİ'de, yoğunluk nedeniyle tatil öncesinde ve tatil boyunca temizlik, güvenlik, trafik gibi konularda tüm önlemler artırılırken süreç boyunca herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

  • Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü
    13:50 Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü

    Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin merkezi Kunming'de çıkan tüm yangınlar Pazartesi günü saat 21.56 itibarıyla söndürüldü. Jinning ilçesi orman ve çayır yangınlarını önleme merkezinden yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybı olmadığı ve yangının nedeninin araştırıldığı belirtildi. Yangın Cuma günü Erjie kasabasının Diantou köyünde başlamıştı.

  • Artvin'de Genç, Çoruh Nehri'nde Mahsur Kaldı
    13:50 Artvin'de Genç, Çoruh Nehri'nde Mahsur Kaldı

    Artvin'in Borçka ilçesinde bir genç balık tutmak için gittiği Çoruh Nehri'nde baraj kapakları açılıp nehrin debisi yükselince köprü ayağında mahsur kaldı. Genç, çevredeki vatandaşların yardımıyla kurtarıldı.

  • Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi
    13:49 Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi

    Çin'in Nanjing kentinde yapılması planlanan tren garı için önerilen tasarım, internet kullanıcıları tarafından hijyenik pede benzetildi. Yetkililer, tasarımın erik çiçeklerinden ilham aldığını söylese de, sosyal medya platformlarında milyonlarca kez görüntülenen başlık, tasarımın hijyenik pede benzediği yorumlarıyla dikkat çekti. Garın inşası tahminen 20 milyar yuana mal olacak ve daha önce Çin'de bazı mimari tasarımlar da benzer şekilde dikkat çekmişti.


Advertisement